Reklama

Reklama

Maniak

  • Francie Maniac (více)
Trailer 2

Film Maniak je Jackem Rozparovačem 21. století odehrávající se v současném Los Angeles. Maniak je novým zpracováním kultovního filmu, který je mnohými označován za nejlepší thriller všech dob - intimní, obrazově odvážný, psychologicky komplexní a hluboce děsivý výlet do noční můry vraha a jeho obětí. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (588)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sa v prvej štvrtine vyfarbí ako samoúčelná krvavá nechutnosť, diváka odpudí a potom sa mu k nemu ťažko hľadá cesta späť. Dosť mu v tom ale pomáha postava fotografky Nory Arnezeder, ktorá do psychedelického hnusu vnesie normálnosť a ľudskost. Temno a čistota sú vďaka nej vyvážené a dozvedaním sa príčin pošahanosti rozparovača Elijaha Wooda sa z repulzívnej vyvražďovačky stáva napínavá thrillerová dráma. Oproti brakovému osemdesiatkovému originálu záslužný posun do áčkových vôd, so zachovaním explicitnej krvavosti a brutality. Originálne vďaka POV snámaniu očami rozparovača a hlavne šialenému (ale fantastickému!) elektronickému soundtracku. Bizardnosť, za ktorú buďme radi, že dopadla ako dopadla. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ach ano... Takhle nějak by to mohlo vypadat očima vraha. Jenomže je to všechno málo platné, pokud ty běsy v sobě člověk (zde Elijah Wood) nemá. Když si představím, co by s tou rolí provedl Klaus Kinsky! Bohužel, nebo spíš bohudík zatím nereinkarnovaný. Herec od pánaboha a přitom v civilním životě maniak a ďábelský prznitel vlastní dcery. To by teprve byly běsy vypouštěné z očí do zrcadla! Brrr, radši ani nepomyslet. Takhle to sice bylo patřičně psycho a se všemi anatomickými detaily té řezničiny, nicméně to ve mě nezanechalo žádnou hlubší ránu. Pouhá lékařsky erudovaná a krvavá, ale neosobní povídka o jednom pacientovi, z vydaných pamětí primáře v Bohnicích. A navíc bych trochu upozadil tu přeřvanou a až moc návodně dramatickou hudební složku. Zbytečně a nešťastně přebíjela vrčení kafemlejnku, co dělal tomu klukovi z mozku bramboračku... Vypíchnout mu z hlavy víc obyčejných ruchů z ulice a z jeho normálních činností mohlo být přece o tolik strašidelnější. Aspoň pro mě teda jo. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Slušný horůrkový experiment s POV pohledem, který překvapivě docela vyšel. Kamerová vychytávka je vytěžena na maximum, atmosféra je značně hutná a soundtrack ala Drive také hodně potěšil, stejně jako neuhýbání kamery v opravdu brutálních momentech. Jen škoda, že se při tom tlačení na formu zapomnělo také na nějaký ten příběh, což hlavně v polovině filmu začíná filmu a režisérovi malinko podkopávat nohy. Závěr je však natolik strhující, že to Khalfounovi odpustíte. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když je matka coura a syn je toho odmalička svědkem, pak to nemůže dobře dopadnout. Z malého hobitka tak vyrostl sběratel ženských kadeří, a proto se divák dočká veselých momentů, jakými jsou skalpování, přetnutí achilovky či přesný úder sekáčkem na maso. Není to mnoho, ale vše vyvažují tajemné figuríny a zvláštní atmosféra strachu, obav, chtíče a halucinací. Vybaví se Šmírák z roku 1960 a samozřejmě původní film z roku 1980, který mě bavil o něco více. Nebavila mě místy prasácká kamera. 3,5* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keď sa pod filmový projekt podpíše meno Alexandre Aja, moje očakávania sú pomerne vysoké. V tomto prípade sa našťastie opäť naplnili. Napätie graduje na jednotku, psycho atmosféra ala tutti a Frank (Elijah Wood) je výborne zahraný, vyšinutý vrah s temnou minulosťou z detských čias. Kamera z pohľadu zabijáka dodáva snímku na sugestívnosti a i keď sa nejedná o nejaký prevratný počin, bavil som sa dokonale. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní píseň „Goodbye Horses“ od americké zpěvačky Q Lazzarus. Tato skladba se rovněž objevuje ve filmu Mlčení jehňátek (1991), což je další film, ve kterém vystupuje postava sériového vraha, který stahuje lidi z kůže a má problémy se svou matkou. (Zdroj: ČSFD)
  • Celé jméno hlavního hrdiny je Frank Zito (Elijah Wood). (Scelleton)

Reklama

Reklama