Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian opět dokonale předvedl svůj herecký um. Ve filmu se objevila reklama na módní salon Hany Podolské. Patřil v Praze k vyhlášeným módním domům. Hana Podolská měla velký smysl pro pařížskou módu a střízlivý anglický styl, který byl korunován úspěchy V Berlíně a Stockholmu. Hodně spolupracovala s filmovými tvůrci. V roce 1939 získala zakázku na kostými pro film Kristián. Jejími stálými zákaznicemi byly např. Olga Scheinpflugová, Lída Baarová nebo maželka prezidenta Hana Benešová a spousta dalších prominentních dam. Pro módní časopisy v jejích kostýmech pózovala i naše automobilová závodnice Eliška Junková. V roce 1948 byl její salón znárodněn. Díky manželce tehdejšího prezidenta Martě Gottwaldové mohla Hana Podolská ve své firmě zůstat. Zemřela v roce 1972. Firma zanikla v roce 1991. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

"Já bych chtěla, aby jste mě miloval i dnes. Poroučím Vám to." Oficiál Borman v podání Vlasty Buriana je velmi milé překvapení. Ponechal si svojí svéráznost i v pozici váženého úředníka a každou scénu doslova oživil. Velmi dobře mu sekundoval i dr. Marek v podání Antonína Novotného, který především na večírku předvedl pravou etiketu tehdejší doby. A samozřejmě překrásné ženy tehdejší doby - Irenka (Nataša Gollová) a Nasťa (Adina Mandlová). Bavili mě osobně i pánové Pištěk, Nedbal a Záhorský a vždy šarmantní Růžena Šlemrová. ()

Reklama

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Parádní představení Vlasty Buriana v roli oficiála Bormana, je to sbírka bezvadných přirovnání - skákat jak opice na flašinetu, držet se jak čert ve švestce a mnoho dalších, především mariáš s panem prezidiálním ..Ve vedlejších rolích tradičně perlí Čeněk Šlégl, Jaroslav Marvan a také krásné dámy v podání Adiny Mandlové a Natašy Gollové .. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Burian si tady z toho udělal fakt one man show. Kdykoliv je v záběru, jsou ostatní upozadění. Hláškuje jako o život, až je to někdy kontraproduktivní. Protože výsledkem je, že člověk jako by sledoval dva filmy, které se prolínají. Střídmou romedy, kdy se dva mladíci zakoukají do dvou slečen, a druhý film, taškařici, kterou si pro sebe ukradl Vlasta. 6.5/10 ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda že Burian promarnil svůj talent, mohl dávat kurzy chování k nadřízeným a Carnegie by si ze svých knížek mohl udělat tak maximálně hromádku na podpal, aby se v chudobinci trochu ohřál. Já se tedy taky snažím, ale Burianovy poetiky a květnaté mluvy zdaleka nedosahuji. Zmůžu se maximálně na strohé "prostě to nějak nevyšlo" (na výtku, že ani přes urgence jsem něco neudělal), popř. ostřejší a bohužel pravdivé "těžko chtít existující práci při neexistujících prémiích". Jinak ukázkově přitroublý závěr poněkud kazí celý film, nejlepší by bylo skončit ho hned po tom slavnostním večírku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama