Reklama

Reklama

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (318)

sharky 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama, je s podivem, že v nejtemnějších časech československé republiky vznikaly ty nejlepší filmy. Oldřich Nový je stejně skvělý v roli šarmantního krále salónů jako v odlehčené poloze uťápnutého úředníčka. Adina Mandlová dokonale hraje sexy mrchu, která ho v jeho dvojím životě pořádně vymáchá a snad každá věta , kterou si ve filmu vymění je i dokonale vtipnou hlaškou. Kdo by na chvíli nezatoužil, alespoň jednou za měsíc, být někým jiným, váženějším... ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší, než jsem si vůbec myslela (do této chvíle jsem ten film nikdy neviděla vcelku a soustředěně, pouze útržky). Nádherné herecké výkony a ukázková komika - bavila jsem se královsky. Obzvlášť mě pobavil ten kolega z cestovní kanceláře, který se marně snaží "Kristiána" varovat, zatímco si ho ostatní postavy spletou se samotným Kristiánem a mají ho za "ruinu". Je zajímavé si sem tam uvědomit, že i prvorepublikové či druhorepublikové filmy, které již brzy budou slavit sto let od vzniku, mají stále divákům co říct a že jejich humor vůbec nezestárnul! Ostatně v rámci humoru podle mě předčí i mnohé současné filmy. ~(4,3)~ ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Aj pretvárka môže byť zábavná, aj odpaľovanie si cigarety cigaretou môže vyzerať romanticky, či klamstvo môže vyznieť vtipne, no nie je to veľmi zodpovedné, najmä, ak tento film je nádherný, zábavný, romantický aj bez toho a je symbolom svojej doby. Mne osobne sa páčil viac ako film s Burianom U pokladny stál..., dokonca musím uznať, že tie ženy boli ozaj pekné na svoju dobu. Scénka s vreckovkou, scénka so spevom, to boli kúzelné momenty, záver v podniku už bol predvídateľný, ale stále pekný, no a tá rozlúčka v kancelárii bola taká morálna povinnosť. Film je to pekný, stojí za pozretie, aj keď niektoré veci na minulosti nemám rád. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Letos bude mít tento film neuvěřitelných 85 let. V mé generaci si nejspíš najde jen málo lidí, kteří by Kristiána neviděli. I ti, kteří romanticky ladění nejsou jistě ocení nejen výkony ústřední trojice, ale i vtip a samozřejmě ten krásný závan dob minulých. Přitom jde o film, který se promítal v době, kdy .... . Těžko říct, jak dnes působí na mladé lidi....vždyť i já nad ním ve svých osmnácti ofrňoval a dokonce byl i trochu nazlobený, že ženy díky němu očekávají něco, čeho nejsem schopen...co mi není vlastní. Dnes už vím, že jsem k tomu jen potřeboval odžít mnoho let navíc, získat zkušenosti, sebevědomí a objevit kouzlo hravosti při konverzaci se ženou. Potom vám Kristián poslouží jako inspirace a zdroj inteligentní zábavy. Čím jsem starší, tím víc mě baví. Ten příběh je univerzální. I dnes se v něm mnozí najdou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Namet pre tuto komediu nema chybu. Pobavil som sa cely film, pretoze ak jedna osoba hra dve osoby, vzdy z toho vzidu problemy a v tomto pripade to boli problemy humorne. Nikdy som nechapal, ako mohli tieto stare filmy bavit moju mamu, po dnesnej premiere uz tomu chapem... 24.08.2010 ________ Oldřich Nový - (Alois Novák / Kristián) +++ Nataša Gollová - (Mařenka) +++ Bedřich Veverka - (Petr) +++ Raoul Schránil - (Fred) +++ Adina Mandlová - (Zuzana) +++ Jaroslav Marvan - (Ředitel Král) +++ František Filipovský - (JUDr. Dvořáček) +++ Hudba: Sláva Emanuel Nováček +++ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (54)

  • Podľa osobného svedectva historika Václava Březiny bola natočená ešte scéna zo Zuzaninho (Adina Mandlová) bytu, v ktorej Kristiána / Aloisa (Oldřich Nový) zvádza, do filmu však nebola zaradená a vraj je zachovaná v NFA. (Raccoon.city)
  • Róby a šaty pre Adinu Mandlovú (Zuzana) do filmu boli šité vo vtedy najprestížnejšom salóne v Československu – Salon Podolská. (Raccoon.city)
  • Meno Kristian je v súčasnosti v Čechách ojedinelým menom. K roku 2022 bolo nositeľom tohto mena iba 7 mužov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama