Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mikrokomediální klasika s Janem Werichem a Stellou Zázvorkovou, kteří jsou dnes "krásně zlí". Významové zkraty ve větách a paradoxní vyjádření v absurdní situaci. Vřele doporučuji a zároveň varuji před pozdější verzí z roku 1986, kde hraje 'medvěda' Miloš Kopecký a vdovu Iva Janžurová. To zní sice slibně, ale výsledek nestojí vůbec za nic. 100% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Konvalinky!!! Kdyby takhle vodka! To jsem zlý, to jsem dneska zlý!“ Nádherná ruská poetika v podaní p. Wericha a p. Zázvorkovej. Ani zub času neublížil tomuto orchestru o dvoch nástrojoch, čo veta, to perla. Dnes by z tejto látky natočili celú telenovelu, aké krásne, koľko múdrosti sa dá vložiť do 35 minút. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Radši bych si sedl se zapáleným cigárem na sud střelného prachu, než abych se bavil s nějakým takovým poetickým stvořením. - Rovnost pohlaví. Emancipace. Já jí musím zastřelit z principu." Čechov zrežírovaný Fričem s Werichem v hlavní roli. Werich je tu opravdový ruský bojar par excellence, který dokáže v jednu chvíli mluvit o smrti, životě, a zároveň projevit radost, uznalost, nepřátelství i lásku. Ruská duše. Kdysi jsem to viděl i s Kopeckým a jak je to skvělý herec, tak v téhle roli je prostě Werich nenahraditelný. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V naší rodině vládl werichovký kult podněcovaný zejména moji maminkou, která ho milovala. Není divu, že v prvních letech jsem vnímala v Medvědovi především Jana Wericha. Postupem času mnohem víc doceňuji Stellinku Zázvorkovou, která mu byla velmi zdatnou partnerkou. Jó Čechov Čechům sluší, zvláště když v něm hraje Čech ze všech Čechů nejčechovatější. :o) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Unikátní šermířský souboj Jana Wericha a Stelly Zázvorkové, kterému skvěle sekunduje Bohuš Záhorský a v němž mečem i štítem jsou slova skvělého dramatika A.P. Čechova. Navzdory tomu, že se celý příběh odehrává v jedné místnosti, nutno přiznat, že se nám díky brilantním aktérům dostalo za málo peněz hodně muziky. Kvalitní vtipný text nepotřebuje okázalé prostředí k tomu, aby vynikl. I Anton Pavlovič by byl určitě nadšen. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama