Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (Cinemart)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (581)

verbal 

všechny recenze uživatele

Počítám, že si Met Mamon ještě teď vytahuje z prdele Číňany, kteří mu tam během natáčení nalezli. Pro patrně řádnou hrst jüanů a nepokryté opičí uctívání se zaprodal až na Dálný východ, aby jako obvykle nehrál, tentokráte krutohustého lovce Pokémonů v mimořádně hnusném, kýčovitém, přiblblém, narychlo uplácaném a předraženém digitálním mrdníku. S sebou na cesty si přibalil téměř kompletní scénáristickou partičku z Narcosu, která při svém posledním počinu evidentně hustě zneužívala rekvizity, námezdního mezka Pedra, jenž nepohrdne jakoukoliv sračkou poté, co mu ten zlý Martin nechal v HoTu rozmačkat hlavu, no a toho dávno mrtvého chlápka, kterému už nikdo nechce posílat tantiémy za Robinsona Crusoa, aby předvedl nejtrapnější a nejdementnější výron své kariéry. Na světě je tak Velká čínská hněď, ultimativní blockdisaster a slaboduchá přebarvičkovaná pekingvůdská pičovina, dobrá leda tak k ještě většímu vyděšení Tibeťanů, co za nevkusná pakáž je okupuje. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Vikingové křížení s Princem z Persie a snad i Johnem Carterem nebo Třemi mušketýry od P. W. Andersona, příběh je nesmírně nablblý, leccos je digitální a každý druhý záběr je zpomalený, herci jsou takřka zbyteční... A přesto to je docela zábavný film s několika efektními scénami, který mi svým zvláštním způsobem připomněl ta kouzelná béčka, k nimž dělal triky Ray Harryhausen. Určitě bych nebyl tak přísný. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PODCENILI JSME JEJICH INTELIGENCI.“… /// Pohádka pro děti do 15ti let, ve který Čínani bojujou s vetřelci, ale i kdyby jich bylo vo milión víc, bez Matta by dokázali hovno. Dalo by se na to „normálně“ koukat. Ovšem to by příběh nesměl bejt jednoduchá píčovina, spolíhající na vomalovánky, hafo CGI (nebejvá většinou na škodu, ale tady z toho má cákat majestátnost – Čínská samozřejmě) a (ucházejícího) Damona. Navíc je to uvěřitelný jak proslov Kalouska (Mirka). Amíci velkolepě doprasili dalšího fajn režiséra. A podcenili naši inteligenci… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju digitální bordel. 2.) U zdi mám zelený svině. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Čínská legenda v balení pro masy. Vizuálně vypulírovaná pohádka v péči Zhang Yimoua často bere dech. Obrovské měřítko se kterým díky délce zdi pracuje je ještě nafouklé nezbytnou mysticitou. Zeď samotná působí mnohem masivněji než je v reálu, stěny jsou vyšší, krajina zdevastovanější (Mordor styl), Peking září novotou a Zakázané město je... jako z pohádky. Yimou se nebojí duhových barev, které do interiéru vrhají skla věží, skaliska u pouště jsou až mimozemsky oranžové, zbroj sytě barvená jako pastelky. Celek připomíná klasickou videohru a není divu, většina jich, alespoň příběhově z pohádek vychází. Hrdinův přerod ze zlodějského sviňáka a vraha Damon zvládá, i když trochu krkolomně (může za to ten jeho dobrácký ksicht). Pedro Pascal působí uvěřitelněji. Obludy jsou fajn, i když by designově klidně mohly vypadnout ze Star Wars, spíše potěší, že na nich makali čeští trikaři. Tempo filmu je ovšem super, celý film skvěle šlape, rychle to odsýpá a hlavně akce baví. Ovšem čínské hodnoty o jednotě a sebeobětování pro celek zde hrají prim (pozor neplést s hodnotami komunistickými), kdo s tím má problém ať na to radši nechodí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale mně se to líbilo. Samozřejmě pominu čínskou propagandu, která by měla svět děsit. Svět, který je prezentován jako zlý, chamtivý a toužící jen po penězích a majetku. Když Tian Jing říká, že nezná svět za zdí, Damon jen odpoví, že silní si berou vše. Také Číňané bojují o něco víc, než jsou jen peníze, jak se však nakonec ukáže, i bílí barbaři nemusí mít na prvním místě pouze majetek... Osobně jsem si film užíval jako zajímavý historický dokument o zbraních a taktice boje, byť si nejsem jistý, zda Číňané zrovna používali římskou želvu...Vytříbená vizuální stránka, šlapající hudba, bitva, vetřelci i s královnou, dobrodružství. Jistě, žádné velké zápletky, jednoduchá dějová linie. Jenže to dnes většinový divák čeká, ne? Jestli tohle někoho nudilo, pak neviděl žádný sovětský zadumaný film... Od Zhanga mám ovšem nejraději skvostný Klan létajících dýk. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama