Reklama

Reklama

Dívka

(TV film)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Toby Jones se v tomto provokativním filmu proměnil v Alfreda Hitchcocka a Sienna Miller si zahrála Tippi Hedren. Snímek díky rozsáhlým rozhovorům s Hedren a některými z přeživších členů Hitchcockova týmu vůbec poprvé odhaluje až obsedantní vztah legendárního režiséra k nechvalně známé herečce. V roce 1962 byl Hitchcock na vrcholu své slávy a kreativity. Právě tehdy se rozhodl obsadit do hlavní role svého nejvíce ambiciózního filmu, Ptáci, neznámou modelku. Jenže když z ní vytesal perfektní Hitchcockovu blondýnku podle svých představ, stal se posedlý představou, že by ho mohla milovat. Její srdce však nevyhrál a pravděpodobně tak zničil kariéry jich obou. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (53)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Měla bych pátrat, jak to bylo doopravdy ? Přes určitou plytkost provedení na mě "Dívka" víc než co jiného působí jako tvrdý a nesmlouvavý psychologický souboj dvou silných osobností ... souboj, v němž je převaha jedné se stran jen zdánlivá, neboť slabá místa i způsoby boje mužů a žen jsou diametrálně odlišné. Nicméně ... nejspíš se jen dostavila v nevhodnou dobu - dívka, která snad učarovala mistrovi hororu. Neboť její příběh nechtěně vyhlíží jako předehra ke kampani "Mee Too", která se navzdory bohulibým úmyslům časem zvrhla v jakýsi pomstychtivý hon na čarodějnice - potažmo na sexuchtivé čarodějníky ... včetně všech prošedivělých hříšníků, kteří se kdysi dávno opovážili chtivě pohlédnout na objekt svého zájmu či (nedejbože !) se dokonce odhodlali činit mu jakési nemravné návrhy. Čímž nechci jakkoli zlehčovat zážitky těch žen - i mužů, jejichž život poznamenalo sexuální obtěžování či přímo napadení. Takže nakonec umírněné 3* ... i s ohledem na to, že vlastní filmařská práce Alfreda Hitchcocka byla "Dívkou" snad až příliš upozaděna. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nejmrazivější životopisný film, jaký jsem dosud viděl. Hitchcock je zde vykreslen jako úchylný, až sadistický dědek, jehož neustálým zvrhlým pohledům a návrhům úhlavní představitelka odolává. Film je natočen tak, že z něj až jde hrůza, ať jde o samotné záběry, či hudební podkres. Velice nepříjemné pokoukání se zajímavou pointou. Netušil jsem, že byl tak věhlasný režisér vlastně hrozně podivínské prase. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Stále mladý Toby dokázal zahrát obstarožního mistra hororu a chlípného hnusníka v jednom tak dokonale, že jsem jím byla doslova uhranuta. Vzhledem k tomu, jak se ke svému synovi, malému Alfímu, choval vlastní otec, tak se ani nedivím, že se v něm pak odrazila i temná stránka jeho povahy, kterou pak promítl do svých hrdinů. Já jsem s tímto dramatem nadmíru spokojená a kdo si myslí, že to nebylo dostatečně životopisné, protože holt jejich idol nebyl Mirek Dušín, tak je mi jich líto. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další film do páru. Zatímco v kinech Hitchcock inscenoval Psycho, v televizi se řešili Ptáci a Marnie. Když pominu ten nesmysl, že každý jeden Hitchův film by měl mít nárok na vlastní film o filmu, tak je to vcelku solidní televizák. HBO už má několik podobných projektů na kontě, třeba RKO 281. S Hitchem byl vždycky problém, protože se stal legendou už během aktivní kariéry a tak se nikdo neodvážil říct cokoli proti. A i kdyby někomu třebas jen vadil ten jeho obhroublý cockney humor, bylo by to zameteno pod koberec. Je dobře, že trauma Tippi Hedren bylo tematizováno. K četbě tu máme, například, Donald Spoto: The Art of Alfred Hitchcock: Fifty Years of His Motion Pictures a autobiografii Tippi. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Film roztahující se přes dobu natáčení Ptáků a Marnie, kterých se ale nedotkne víc jak přehráním několika jejich scén. V centru pozornosti je vztah Hitchcocka k jeho nové leading lady Tippi Hedren. Tu se snaží vypiplat z modelky a hvězdičky reklam k nové Grace Kelly, což mu ovšem zhatilo jeho, navzdory impotenci, bujaré libido a nechuť Hedrenové být sexuální otrokyní... Nebo to tak alespoň prezentuje bezkrevná The Girl, která Hitchcocka představuje jako soukromým životem frustrované monstrum, snažící se zlomit naivní blondýnu všemožným psychickým nátlakem a Hedrenovou jako sílu sbírající ženu, která to zvládla (podívejte na ten výmluvný červený plakát...). I když se dá odtušit, co Hitchcocka v reálu táhlo k jeho božským blondýnám a jaký vztah si k nim vytvářel, sotva bych filmu uvěřil představu sexuální šikany. Nebýt překvapivě dobrého Jonese v hlavní roli, nebylo by moc co sledovat. Režisér a Sienna Miller nikdy nepřekročí práh průměru a v závěru mi svým projevem "přežila holokaust" už i oba lezli na nervy. Tak snad ten Hopkins... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. října 2012 na Hamptons IFF v New Yorku. (Varan)

Reklama

Reklama