Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Za prvé se musím trochu zastat některých lidí, co tu dávali komentář ještě před vysíláním na ČT1 (samozřejmě ne těch, co ho tu dali v půlce filmu), protože vzhledem k tomu, že se natáčela celá pohádka v Rožnově p. R. v muzeu, tak tu taky měla předpremiéru asi 15. prosince, takže někteří ji už mohli vidět, ale bohužel mám pocit, že se to netýká, právě těch, co jí dávají odpad, jak na běžícím pásu. Mě se to líbilo. Krásná oddychová pohádka s příjemnými herci, až na ječící Žilkovou a její dcerušku, ale tak to byl účel, na Stonehenge a na otřesný smeták na hlavě co měl Vojtek:D Jinak možná se mi to líbilo o to víc, že tam jako komparzisté hráli lidi, co znám a bylo to točené u nás v muzeu, kde jsem přes léto brigádničila (a tak mi taky přišlo vtipné, když natáčeli před jinou chalupou venku, zatímco záběry z interiéru byly z jiné chalupy a nehledě na to, že si některé kulisy jako pomníčky, ploty apod. přistavěli, ovšem nejlepší byl detail dveří, které tam byly dodělány a měly plastovou kliku...jak dobové....):D Takže pro mě příjemné a milé, a ti měsíčci byli opravdu povedení, lepší herce na to snad ani sehnat nemohli - Brzobohatý, Postránecký, Táborský, Kříž? Jeden lepší než druhý. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem to čekal horší, přinejmenším po technické stránce. Je pravda, že film obsahuje opravdu velmi málo nových nápadů, ale když tuhle pohádku porovnám například s loňským paskvilem a téměřodpadem jménem Micimutr (už jenom z toho názvu se mi zvedá žaludek), je Dvanáct měsíčků v současné pohádkové bídě ještě lehkým nadprůměrem. Slušná kamera a co mě velice překvapilo - vkusné (!) využití dobrých (!) triků, k tomu docela sympatická Marie Majkusová. Nejvíc mě pobavily asi mohutné účesy jednotlivých měsíců, zejména když vybalil svou blond kštici Miroslav Táborský, tak má bránice dostala zabrat :). Akorát té uřvanosti bylo občas už přece jenom mnoho, tohle se Janákovi příliš vybalancovat nepovedlo. ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele

Jak to napsat a neurazit...ehm, snaha tu byla, dokonce jsem se několikrát pousmál, i když spíše jen snaze tvůrců. Např. P.Kříž jako jeden z měsíčků...hahaha. Celkem poupravený námět pohádky do verze připomínající Popelku, ale tak na jedno shlédnutí. Líbila se mi hudba. Dost váhám, zda slabší 3* nebo jen 2*... 55% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Hodnocení nevyznívá moc kladně, jenže tohle zpracování Dvanácti měsíčků bylo dosti příjemné. Jednoduše zobrazená, klasická pohádka, která strčí hravě do kapsy novodobé slátaniny od pisálků, kteří už nevědí, co dalšího by si vycucali z prstů, tak smolí jednu slátaninu za druhou, mnohdy nemající hlavu ani patu. Zrovna takovou pohádku bych se nebál pustit svým ratolestem, kdybych nějaké měl. :D ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Tri oriešky strihnúté s Perinbabou. Sympatická Maruška a totálne zle učesaný Kája. Akoby autorom novodobých českých rozprávok došiel dych - príbehy kopírujú, herci sa výrazne viac opičia (čeština má "krásny" výraz PITVOŘĚNÍ), sú zbytočne expresívni (PŘEHRÁVAJÍ) na úkor jednoduchosti príbehovej, v motívoch, hereckej. Dlhodobé a smutné konštatovanie. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pohádku tvůrci natáčeli celé 3 roky, zrazovalo je totiž počasí. Často museli odložit natáčení kvůli nedostatku sněhu nebo docházely finance. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Natáčelo se ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm a v Beskydech. (M.B)
  • Hora a zároveň i sídlo Dvanácti měsíčku bylo vytvořeno graficky ve studiu ČT. (TuristikaJi)

Reklama

Reklama