Reklama

Reklama

Věra 68

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film o Věře Čáslavské je bilancí celého jejího života. Se svými sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob, čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa. Po jejím strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové. V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala. Navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila nepředstavitelnou dřinou a výdrží, prožila značnou část svého života v nesnázích. (Politická situace za normalizace, manželství, rodinná tragédie.) Její jedinečný osud je zrcadlem české společenské situace, komunistického a posléze demokratického režimu. V obou případech se občansky angažovala. O své sportovní minulosti mluví jako o pouhých vteřinách slávy. Stěží vynahradily obtížnost celého jejího života. Dnes je Věře 68 let. Od konce její fascinující sportovní kariéry uplynulo 42 let. Česká společnost o ní stále ví. A nejenom česká, doprovází ji i věrnost a obdiv Japonců. Její osud je jedinečným fenoménem v historii tohoto národa. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Dokument průměrný, ale za osobnost Věry Čáslavské a spoustu archivních záběrů (zejména těch gymnastických) dávám 4*. Sportovní gymnastiku jsem dělala aktivně od svých pěti let - po dobu sedmi let - tedy smekám, že je VČ schopná ve svém věku vystřihnout krásny provaz. Já to ve svých 25 nedokážu. Líbí se mi, jak dokument ukazuje posun ve sportu od "zábavy ke drilu". Dřív to bylo víc o té radosti ze sportu, bylo vidět - v případě té gymastiky - že to ty holky baví (aspoň VČ házela při prostných úsměvy na všechny strany) a dneska je to z 99% čistě výkonnostní akce s výrazem kakabuse. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch dokumentů, jejichž kvalitu určuje spíše předmět zájmu, okolnosti vzniku a síla lidského příběhu. Věra Čáslavská se zde představuje jako fascinující osobnost, z níž se tají dech nejen při promítání těch mála zachovalých archivních snímků. Ještě zajímavější než samy sportovní úspěchy je totiž Věra současnosti, jako žena, jež se opět dokázala vzepřít veškerému přesvědčení okolí a opět se dostat na životní vrchol - do jakéhosi stavu zralosti, smířenosti, vyrovnanosti, skutečné radosti z každodenního bytí. Myslím, že tento poslední Olymp co zdolala z absolutního dna, je její nejvyšší životní výhra a film tomuto "zázraku" dodává velmi působivý, ale nepřepálený patos, jenž se prolíná celou jeho strukturou. Při zpětném pohledu se však vkrádá pocit, že divák byl o něco důležitého ochuzen - že se velká část věnuje návratům do starých míst, kultu Čáslavské v Mexiku a Japonsku, zatímco její osobní život a rozebírání souvislostí a důsledků jejich pádů je podáno značně zkratkovitě a spíše informativně, častěji s humorným nadhledem časového odstupu než skutečnou trýznivostí doby, kdy Věra prožívala těžké chvíle. Jistě zde působilo Věřino rozhodování během natáčení a hranice, jež nechtěla překračovat. Proto možnost diskuze s režisérkou po filmu bez přítomnosti hlavní aktérky teprve dodala naznačenému tragický i katarzní ráz a snímek tak trochu doslovila a zacelila. Mé hodnocení obhajuje hlavně to, že ačkoliv film stojí a padá se zvoleným tématem, jež není zrovna dokonale vyvážené, je natočen působivě, filmově (i za přispění netradiční Březinovy hudby a kamery Olgy Špátové), dokáže vytvářet napětí i zachycovat drobné lidské detaily v současných situacích. A hlavně byl jedním z činitelů, jež dokázal vrátit neprávem polozapomenutou osobnost zpět do života a dovolit ji plně těžit ze svého odkazu! Něco takového už rozhodně hodnotícími kritérii filmové kritiky zpochybňovat nelze. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak idete točiť dokumentárny film o slávnej osobnosti, máte šťastie v dvoch prípadoch. Pokiaľ je tá osobnosť kontroverzná, alebo výrazne sympatická. Věra Čáslavská bola a stále je veľmi sympatickou dámou, ktorá urobila pre náš šport a republiku vo svete absolútne maximum. To sa to potom točí, čo? Sommerová sa nebála financií a zašla s Věrou a kamerou do Mexika, kde je naša gymnastka populárna ako pápež, nevyhýba sa jej osobným tragédiám, o ktorých Čáslavská otvorene hovorí, ale pritom sa neľutuje. Obsah dokumentu bol tak strhujúci, že som vôbec nevnímal čas a kľudne by som hltal ďalšie informácie do väčšej hĺbky. To sa mi pri dokumentoch často nestáva. Ale ja mám rád plné štadióny a burácajúcich fanúšikov. A navyše sa dnešná fb mládež o našej minulosti a jej charaktere dozvie aspoň niečo zaujímavejšie, ako suché fakty z kníh. Pokiaľ dá tomuto dokumentu šancu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uceleny a reprezentativni dokument o nasi nejlepsi gymnastce v historii. Potesi dostatek historickych zaberu, kdy predevsim u cvicebnich sestav se taji dech a pada spodni celist. Vera Caslavska je pozoruhodna zena, ktera dokaze zaujmout nejen diky sportovnim uspechum a neni se cemu divit, ze si pred lety krome nas, tato krasna sportovkyne ziskala i srdce nejen Mexicanu a Japoncu. Ocenuji i navstevu s filmovym stabem v Mexiku a ze se dokument nevyhyba zadnemu tematu. Jedine, co mi hnulo zluci byl monolog Johna Boka, ktery tak jiste obhajoval nevinnost syna Very Caslavske. Sommerova odvedla velmi kvalitni praci. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně za plný počet. Za skvěle podaný příběh nádherné a statečné ženy. Tolik radosti dokázala rozdat, tolik trápení musela vytrpět. Její osud se hodně podobá osudu jiné krásné a pozoruhodné ženy (obě jsou narozeny ve stejném roce), Marty Kubišové. Obě pro svůj národ udělaly strašně moc, Čáslavská nás navíc proslavila po celém světě. K oběma se však tehdejší režim postavil zády za to, že jim nestačilo jenom lidem rozdávat své vyjímečné umění, ale že dokázaly otevřeně vyjádřit svůj nesouhlas s tehdejší porobou naší republiky a své názory a postoje nebyly ochotné odvolat. Olze Sommerové se podařilo divákům zprostředkovat všechny etapy života naší nejslavnější sportovkyně velmi poutavě a citlivě, vybrala také skvělé dokumentární záběry a rozhlasové reportáže. Díky tomu člověku nedělá problém udržet pozornost a sleduje celý film jedním dechem, což je u tak dlouhého dokumentu nebývalé. ()

Galerie (4)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama