Reklama

Reklama

Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn

(pořad)
  • Velká Británie London 2012 Olympic Opening Ceremony: Isles of Wonder

Recenze (147)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Tentokrát převážně osobně: byl jsem při tom a bylo mi tam (přes všechna varování našich médií) mezi všemi těmi pozitivně naladěnými lidmi dobře. A to se považuji za introverta a individualistu, který se monstrózním akcím vyhýbá. Jenomže Londýn a Anglie je pro mě absolutně výjimečný fenomén a zahájení LOH toho dost (celkem originálně a zajímavě) o obrovském vzestupu, zrozeném z tvrdé práce, důvtipu a odříkání generací, a logicky i následném pomalém pádu, připomnělo: 70% (81% je průměr 1483 hodnotících přede mnou). Poznámka na závěr: dlouho by se dalo diskutovat o tom, co je vlastně vzestup a co pád. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Novodobé Letné Olympijske hry počas svojej histórie hostili tieto svetové metropoly: Atény 1896, Paríž 1900, St. Louis 1904, Londýn 1908, Štokholm 1912, Antverpy 1920, Paríž 1924, Amsterdam 1928, Los Angeles 1932, Berlín 1936, Londýn 1948, Helsinki 1952, Melbourne 1956, Rím 1960, Tokio 1964, Mexiko 1968, Mníchov 1972, Montreal 1976, Moskva 1980, Los Angeles 1984, Soul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atény 2004, Peking 2008, Londýn 2012. Všetky tieto mestá pripravili pre športovcov a divákov vrelé privítanie. No dovolím si tvrdiť, že takú úvodnú show ako predviedli tohto roku Angličania svet ešte nevidel. V réžii oscarového režiséra Dannyho Boylea vzniklo úchvatné, očarujúce, veľkolepé, do posledného detailu prepracované predstavenie, ktorého súčasťou sa stala aj Jej Veličenstvo, kráľovná Alžbeta II . *** ()

Reklama

Earl10 

všechny recenze uživatele

Asi dosud nejlepší ceremoniál, jaký se divákům představil. Úvodní monumentální pasáž až do industrializace nepostrádá nic a nabízí vše, Shakespeara i Kennetha Branagha v nejlepší formě. Pak se dočkáme mírně přepláceného pokračování, ovšem i tak na vysoké úrovni plného osobité stylu. Potěší i výstup Mr. Beana. Největším pozitivem je, že ceremoniál naplno ukazuje Británii ze všech stran (historie, hudba, film...) a jde s dobou, ale zároveň je ryze britský. Geniální nápad zažehnutí olympijského ohně už asi nepůjde překonat, nádhera. P.S. Asi sem jediný, ale vystupení královny s Bondem mě úplně minulo a považuji ho za Achillovu patu celého ceremoniálu. [70%] ()

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Až na část s moderní anglickou rodinkou závislou na updatování statusů a popových rychlokvaškách se jedná o velmi důstojné zahájení. Postrádá sice pompéznost ceremoniálu v Číně, ale například artově zpracovaná industrializace Anglie, navíc podbarvená výjimečnou hudbou, působila nanejvýš efektně. Přítomnost Mika Oldfielda a Rowana Atkinsona potěšila. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Sex pistols, The Prodigy, Arti. Úc Monkeys, Blur a mnoho dalších v nekončícím koncertu. Úžasná část Pandemonium podkreslená epickou 17ti minutovkou od Underworldů s tisícovkou bubeníků. Do toho přes hodinu trvající hudební set při nástupu národů skládající se téměř pouze ze songů The Chemical Brothers, Underworld nebo High Contrast. Danny má prostě koule. Zatímco jiní se vždy drželi v tradičně zajetém rytmu, Danny se nebál a udělal z toho jednu velkou party. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (17)

  • Zahajovací ceremoniál sledovalo prostřednictvím živého vysílání České televize 861 tisíc lidí, což předčilo sledovanost ceremoniálu předchozích olympijských her v Pekingu, který u nás vidělo 780 tisíc lidí. (FIBO)
  • Vlajkonosičom historicky najmenšej slovenskej výpravy bol strelec Jozef Gönci. (GTS_PUNK)
  • Rozpočet zahajovacích a závěrečných ceremoniálů vyšel na 2,6 miliardy korun. (MikeCool)

Reklama

Reklama