Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (75)

jefff 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Tedy ve výsledku. První část je zvláštně nekonzistentní, nelogická a divně skáče v čase i prostoru, ale posléze se začíná odehrávat docela silný příběh. Navíc si film drží hutnou atmosféru, smutně ponurou. Doporučuji si přečíst knihu od Zafóna Stín větru, který je příběhu Nočního vlaku velcie podobný a snad ještě silnější. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Bylle August/Bidnici 1998, Stopy ve snehu/ natocil klen dalsi nudny a dost podpriemerny film. Zistuju sa tu ynfo o portugalskom basnikovi Amedeovi de Prada, o tom sa toci prakticky cely film. A mna to neoslovilo, reziser odviedol len priemernu pracu za kamerou, herecke vykony su spatne a jediny, o kom som vedel, bol len Dzeremy Ajrons /Die Hard 3/. A tie dve hviezdy dam len za to, ze sa tu spomenul aspon okrajovo Antonio De Oliveira Salazar 28. april 1889 - 27. jul 1970. Teda mna ovela viac zaujima politika Portugalska za Antonia Oliveiru de Salazara a jeho Estado Novo nez nejake patranie po akomsi neznamom basnikovi. A pochopitelne nebolo tu ani zmienky o Policii de Vigilancia e de Defesa do Estado, ani o PIDE - o tomto sa tvorcovia ani nesnazili nieco porozpravat a obkecat. Preto len 2 spunty odo mna. 30 % ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a zajímavě natočený film s výborným Ironsem a jeho vypravěčským hlasem. Z nějakého důvodu mi film v mnohém připomínal film Words. Když tak přemýšlím nad hodnocením, film byl dobrý, ale Words lepší a tady mě nějak až tolik nezaujalo vše okolo osudů postav, motajících se kolem španělské revoluce. *** za film, 0,5* za způsob vyprávění a styl filmu. Sice se to i tak zaokrouhlí na ****, ale já vím, že Words bylo o půl hvězdičky lepší ;) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Banální milostný příběh, zahalený do hávu pseudofilosofických řečí. Hodně mě rušilo mezinárodní obsazení a to, že každý mluvil jiným přízvukem (Švýcar Bruno Ganz a Francouzka Mélanie Laurent hrají Portugalce, Američan Jeremy Irons zase Švýcara apod.). Nehledě na to, že z Bernu se přes noc vlakem do Lisabonu opravdu nedostanete. Věřím, že knižní předloha je asi povedenější, ale pouštět se do ní rozhodně nebudu. ()

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Tak si položme otázku, proč se to vůbec jmenuje Noční vlak do Lisabonu? Čekal bych, že hlavní události budou právě ve vlaku. Ale ono ne, odehrává se to (byť v krásném) Lisabonu a vůbec to není o vlaku. Nezapomeňme na to, že hlavní hrdina ve Španělsku nasedá do rozjetého moderního vlaku, který má otevřené všechny dveře - tím nám ukazují porušení veškerých bezpečnostních předpisů :). A ani neznám člověka, kterému by hráblo na tolik, že by po pomoci dámě zanedbal svůj soukromý a pracovní život a vydal se pátrat po "něčem" do cizí země. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu sa odohráva v portugalskom Lisabone, vo vlaku a v švajčiarskom hlavnom meste Bern, odkiaľ pochádza nielen hlavný hrdina Raimund Gregorius (Jeremy Irons), ale i autor knižnej predlohy Pascal Mercier, vlastným menom Peter Bieri. (matkoulko)
  • Film bol natočený podľa rovnomenného románu Pascala Merciera z roku 2004, ktorý sa stal bestsellerom. Kniha má prívlastok duševná detektívka a pôvodne vyšla v nemeckom jazyku, ale nachádza sa v nej však aj mnoho pasáži v portugalčine. Česká verzia vyšla v roku 2011. (matkoulko)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. února 2013 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama