Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte vážená poroto nečekejte žádné nečekané svědky, žádné důkazy na poslední chvíli ani skandální odhalení. Zde se bude hrát na úplně jinou notu a to hlavně na chlapskou ješitnost. Jack Nicholson v jednom ze svých exkluzivních představení. Každou scénu ve které účinkuje (není jich mnoho, dohromady tuším 4) si suverénně uzme pro sebe. Hodně se mi ale líbil i mladý právník v podání Tondy Cruise, který bývá mnohdy neprávem opomíjen a jeho výkony na plátně často nedoceněny. Určitě film, který stojí za to vidět, trošku se stydím že já tak učinil až nyní. 85% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Film balancující na hraně tří a čtyř hvězdiček. Nakonec dávám čtyři, ale s odřenýma ušima. Může za to hlavně brilantní závěr a Nicholson u soudu, to je opravdu nejlepší moment celého filmu. Nicholson tady perlí a herecky září, kupodivu to zvládl i Reiner, který jinak po celý film příliš jistý nebyl. Cruise je tady ještě snesitelný a jeho postava je uvěřitelná, stejně jako Demi Moore a Kiefer Sutherland. Příběh není špatný, ale možná by neškodilo ten Rudý zákon eliminovat, zní tu snad v každé větě. Možná, že by to chtělo tak o čtvrt hodinku zkrátit, protože některé patetické řeči film zbytečně natahují. Typická ukázka toho, že když není jistá režie, dá se to zachránit brilantními hereckými výkony. 70% P.S. úplně pomíjím tradiční bolístku, tj. český dabing, opět otřes. Pospíchal prostě Nicholsona mluvit nemůže. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som si tých správnych chlapov pozrel pred napísaním komentára ešte raz a jedna hviezdička išla automaticky dolu. Neznášam frajerov, akého stvárnil Tom Cruise, a až na riedke výnimky neznášam ani Toma Cruisa ako herca. Demi Moore tiež pôsobila nejako neisto a nepresvedčivo. To dalo vyniknúť Jackovi Nicholsonovi, ktorý sa zaskvel v plnej paráde. A seklo mu to, pretože dokázal byť vierohodnejší, než tí panáci v teplošských uniformách deklamujúci harvardské kecy. Škoda, mohol z toho byť veľmi zaujímavý film o tom, ako sa veci menia pri meniacom sa uhle pohľadu. Len by sa musel najprv odbúrať ten pátos, patriotizmus a tie vojenské opičky a neskončiť iba u toho. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Ať listuju jak listuju, nic z vojenských řádů ve své modré knížce nevyčtu, takže netuším, jaký musí být počet štětin na vojenském zubním kartáčku, nebo délka a hustota ok na hajzlpapíru v důstojnické latríně. O to víc si vážím všech chrabrých amerických chlapců, kteří hájí čest a slávu demokracie na základně Guantanamo, kde jim Fidel může přes plot počítat knedlíky na talíři. Chápu, že to není služba pro každého a můžou jí vykonávat jen ti nejlepší, kteří nikdy, ale nikdy nepláčou po večerce do polštáře a nezdá se jim o maminčině nedělní bábovce. Vojín Santiago je černou skvrnou na spanilé tváři armády, protože po uběhnutí devadesáti kilometrů sípá, ačkoliv pouze klusal a každou třistadvacátouosmou kulkou mine střed terče. Jediným možným trestem je smrt a Cruise jede z následné šlamastyky vysekat před soudním tribunálem dva vojáky, na které se musí mluvit hooodněěěě pooomaaaaluuuu. Což o to, přelíčení je to zábavné, soudce tluče kladívkem do stolu jako o život a co chvíli se vynoří nové skutečnosti vedoucí k pravému zadavateli vraždy vojína Santiaga, zlé prasopsí hlavě, která má co nevidět povýšit do štábu. Film by stačilo vidět jednou nebo dvakrát a myslím, že máte na celý život vystaráno. Jenže když ho přežijete jestě potřetí, popáté, podesáté, dočkáte se pokaždé na konci té fascinující desetiminutovky totálního herectví, kdy se Valký Jack s metály přes celá prsa vyznává z lásky k vojenskému řemeslu. Přestože se projeví v tuto chvíli jako opravdu velmi arogantní slizoun a naprostý zmrd, mám pokaždé chuť ho za ten výron před souloží ještě pochcat, pokud by si to jen přál. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mi to až tak sedne. Přitom je to celkem jednoduchá rovnice. Kvalitně zpracovaný soudní drama mám všeobecně v oblibě a zde je Sorkinův scénář (jeho filmový debut), kvalitní režisér se slušným resumé, další velké jméno Richardson za kamerou, výborné obsazení a to ani nemluvím o soundtracku, který byl rovněž super, ačkoliv jméno Marc Shaiman jsem dodnes neslyšel. Cruise i mimo akční žánr podává velmi dobrý výkon a Nicholson se zde sice objeví jen na pár scén, ale ano, každou z nich si krade pro sebe neskutečným způsobem. Uvažoval jsem i o pěti, nakonec "jen" velmi silné 4*. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu se objeví slovo "sir" celkem 164krát. (don corleone)
  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama