Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja jednoznačne krídelko, ale musí byť dobre prepečené. Jedna z tých legendárnych funesoviek, ktoré proste fakt môžem, pretože jeho mimika ma pobaví aj v blbých ženských šatách, ktoré na seba sem tam navliekol, ale hlavne dnes po skoro polstoročí príde tento film ešte aktuálnejší, než vtedy. Dnes všetko ovládajú fast foody a presne to, čo vidíme v tomto filme, tak takéto sajrajty reálne konzumujeme a ešte sa pri tom usmievame stojac v rade, lebo sa chystá meníčko z mekáča. Pri pohľade na tento film, kde sa hranolky, rybie prsty či párky vyrábajú a maximálneho kentusu možno len povedať, že autori boli vizionári. Len ten kentus dnes oslavujeme. V roku 1976 prišla nejaká umelá výroba potravín ako absurdné zveličovanie reality, dnes tú realitu žijeme. Alternatívou sú ale sójové rezne alebo vyprážané červy, pretože kravy príliš prdia. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Křidýlko nebo stehýnko je nadčasová klasika v rámci komediálního žánru, která mě rozhodně nikdy neomrzí, a rád se na ni čas od čas kouknu. Louis de Funés byl opravdu skvělý komik a v kombinaci s výtečným dabingem od Filipovského tak vznikla jedna z nejvýraznějších komických postaviček, která si získala srdce a obdiv nejednoho diváka. Příběh byl solidně vystavěný a humorné gagy a scénky fungují skvěle i po těch desítkách let. Jeden z klenotů francouzské komedie, který s věkem zraje stejně dobře jako kvalitní víno. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu Funesovych, byla radost pozorovat jeho nadsene grimasy pri kostovani jidla. Cela komedie mi prijde velice vtipna, mila a i nadcasova, protoze v nekterych dnesnich potravinarskych zarizenich to bohuzel bude vypadat obdobne jako v te tovarne filmove. Jen si synacek mohl vybrat lepsi cestu nez cirkus, nemam rad cirkusaky! ()

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film s Louisem de Funesem, také díky bezkonkurenčnímu dabingu skvělého Františka Filipovského, který se při dabování musel hodně bavit, ale taky musel asi i trochu slintat, protože těch dobrot, co nám je naservírováno během tohoto filmu je nespočetně. A takovouhle práci ochutnávače, kterou si o mnoho let později vyzkoušel i Homer Simpson v díle nazvaném „Hádejte, kdo kritizuje" by si přál asi každý milovník dobrého jídla. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Je to lehce zhovadilé, ale předběhlo to svou dobu a ani dnes to nepostrádá na aktuálnosti. Tento film dal v mém světě jméno těm nejhorším blafům a vývařovnám. Tricatel je synonymem pro všechny ty masné výrobky bez masa, mléčné výrobky bez mléka a restaurace, kde je UHO (univerzální hnědá omáčka) základem receptu na všechna jídla od předkrmu až po dezert. Ve Francii se s tím potýkali už v sedmdesátkách, my jsme si ty dobroty vycinkali klíčema na Václaváku taky. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hoci ich postavy majú vo filme k sebe istú príťažlivosť, Ann Zacharias (Marguerite) nebola s Coluchem (Duchemin) veľmi spokojná a kritizovala ho za to, že hrá len na seba bez toho, aby sa príliš delil o svoje herecké skúsenosti. Na druhej strane, Zacharias si úžasne rozumela s Raymondom Bussièresom (Henri, vodič Duchemina). (Arsenal83)
  • Když se Gérard Duchemin (Coluche) poprvé ukáže v cirkuse, schytá zásah sklenice s hořčicí. Když následně vstoupí do maringotky, má flek na jiném místě než po zásahu. (Ozzy88)
  • V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama