foto

Julien Guiomar

  • nar. 3.5.1928
    Morlaix, Finistère, Francie
  • zem. 22.11.2010 (82 let)
    Monpazier, Dordogne, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julien Guiomar se narodil 3.5.1928 v Morlaix v Bretani. Nejdříve se rozhodl jít ve stopách svého otce a stal se zubařem. Brzy však toto povolání opustil a odešel do Paříže. 5 let hrál s Jeanem Vilarem v TNP, z tohoto divadla odešel v roce 1962. Již od roku 1958 začal hrát v televizních filmech. Při svém prvním televizním natáčení se setkal s tehdy jedenáctiletým Patrickem Dewaerem, inscenace nesla název MISÈRE ET NOBLESSE (1958).

Až v polovině šedesátých let se objevil Guiomar před filmovou kamerou. Hrál převážně ve vedlejších rolích, ale participoval zhruba na šedesáti snímcích. Prvním filmem, v němž Guiomar dostal příležitost, byl SRDCOVÝ KRÁL (1966). O rok později se před kamerou setkal s Jean-Paul Belmondem ve filmu ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (1967).

Sedmdesátá léta byla pro Guiomara ve znamení úspěšných snímků. V roce 1970 se utkal v roli komisaře s Jeanem Gabinem ve snímku HEROIN. V témže roce dostal drobnou roli ve filmu BORSALINO s Jean-Paul Belmondem a Alainem Delonem v hlavních rolích. V roce 1971 sekundoval Jean-Paul Belmondovi a Marlène Jobert ve filmu MANŽELÉ Z ROKU II. Svůj komediální talent uplatnil ve snímku HLAVNĚ V KLIDU (1971), kde hrál roli Francisca. V témže roce získal jednu z mála hlavních rolí své filmové kariéry. Spolu s Paulem Crauchetem v roce 1971 vytvořili roztomilou dvojici inteligentních, ale roztržitých staříků, Bouvarda a Pécucheta ve stejnojmenné televizní inscenaci. V roce 1973 se před kamerou setkal s Pierrem Richardem, Lino Venturou a Rogerem Haninem v komedii NEJPOMATENĚJŠÍ ROZUM. Hned o rok později si Guiomar zopakoval spolupráci s Peirrem Richardem, tentokrát na komedii HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU (1974). V témže roce se objevil v další komedii BONS BAISERS…À LUNDI (1974), tentokrát s Bernardem Blierem.

V roce 1975 ztvárnil roli graciézního lupiče Camilla ve snímku NENAPRAVITELNÝ s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli. Politickým vlivům naslouchajícího šéfa policie hrál Guiomar v kriminálním dramatu NELÍTOSTNÝ SOUBOJ (1975) s Lino Venturou, Patrickem Dewaere a Victorem Lanouxem. V roce 1976 se stal Guiomar nezapomenutelným Jacquesem Tricatelem v komedii s Luisem de Funèsem KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO. Rok 1977 přinesl další spolupráci s Jean-Paul Belmondem, tentokráte na komedii ZVÍŘE, kde Guiomar ztvárnil neurotického produkčního Fechnera. Doktora Landryho hrál Guiomar po boku Luise de Funèse a Annie Girardot v další komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (1978).

Režie Claude Zidi, hlavní role Philippe Noiret. Ano, jedná se o jednu z nejúspěšnějších komedií pana režiséra, o snímek PROHNILÍ (1984), v němž Guiomar hrál komisaře Bloreta. Následovala postava Luciena Bergera v komedii DEBUTANT (1986). Na sklonku osmdesátých let propůjčil svůj hlas Prolixovi v animovaném filmu ASTÉRIX A VELKÝ BOJ (1989). V roce 1994 účinkoval v hlavní roli televizní inscenace psychologického dramatu PŘETRŽENÝ VÝKŘIK (1994), která byla natočena ve spolupráci s českými filmovými tvůrci.

Po zbytek své kariéry se věnoval především hraní v divadle a pro televizi. Natočil již jen 6 filmů, poslední z roku 2003 nesl název CLANDESTINO. Dobromyslný a věčně usměvavý Julien Guiomar zemřel v pondělí 22.11.2010 ve svém domě v Monpazier ve věku 82 let. Den před jeho smrtí vysílala francouzská televize snímek NENAPRAVITELNÝ.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2004 Qui mange quand? (TV film)
2003 Clandestino
Hrbáč Lagardere (TV film)
Reptil
2002 Qui mange quoi? (TV film)
Secret de la belle de Mai, Le (TV film)
2001 Hladová
1999 Nuit des hulottes, La (TV film)
Un peu de retenue!
1998 Que la lumière soit !
Qui mange qui? (TV film)
Ça commence à bien faire! (TV film)
1997 Ledový statek (TV film)
Violetta la reine de la moto
1996 Secret de Julia, Le (TV film)
1995 L' audace d'y croire (TV film)
Malingot, Le (TV film)
1994 Chêques en boîte (TV film)
Commissaire Chabert: Mort d'une fugitive (TV film)
Přetržený výkřik (TV film)
1993 Je m'appelle Victor
Si le loup y était (TV film)
1992 Léolo
1991 Commissaire Chabert: Le tueur du zodiaque (TV film)
Robinson et compagnie
1990 Plein fer
1989 Adieu Don Juan (TV film)
African Timber
Astérix a velký boj
1988 Terre sacrée
1987 Deux crocodiles, Les
Flag
Jubiabá
Poslední léto v Tangeru
1986 Debutant
Pour venger Pépere (TV film)
1985 Arbre sous la mer, L'
Matou, Le
Stradivarius (TV film)
1984 Georges Bizet: Carmen
Prohnilí
1983 Dědoušek se dal na odboj
Krásné čtvrti (TV film)
Rovník
Seber si svých pět švestek
1982 Joies de la famille Pinelli, Les (TV film)
Secret des Andrônes, Le (TV film)
Tribulations de Manuel, Les (TV film)
1981 Je to rozumné?
Sang des Atrides, Le (TV film)
1980 Bar s telefonem
Inspektor Popleta
Jsem fotogenický
1979 Drahý otče
Milo Milo
Přinutím vás žít
1978 Histoires de voyous: Le casse des rois mages (TV film)
Ils sont fous ces sorciers
Jeden hot a druhý čehý
Úhoři
1977 Borgia ou le sang doré, Les (TV film)
Smrt darebáka
Zvíře
1976 Barocco
Křidýlko nebo stehýnko
Mado
1975 Aloïse
Au théâtre ce soir: Le pape kidnappé (TV film)
Nelítostný souboj
Nenapravitelný
Vzpomínky na Francii
Zvláštní oddělení
À cause de l'homme à la voiture blanche
1974 Bons baisers... à lundi
Dites-le avec des fleurs
Famille Grossfelder, La (TV film)
Hořčice mi stoupá do nosu
Tendre Dracula
1973 Décembre
Nejpomatenější rozum
On l'appelait Tamerlan (TV film)
Sukničkář Colinot
Une baleine qui avait mal aux dents
Vlastnictví není již krádež
1972 L'Etrangleur
1971 Bouvard et Pécuchet (TV film)
Hlavně v klidu!
La violenza: Quinto potere
Malade imaginaire, Le (TV film)
Manželé z roku II
1970 Borsalino
Heroin
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
Ballade pour un chien
Fiancée du pirate, La
Mléčná dráha
Z
1968 Osamělá vlčice
Pour un amour lointain
1967 Toutes folles de lui
Zloděj z Paříže
1966 Srdcový král
1964 Les cabinets particuliers (TV film)
1963 Théâtre de la jeunesse: La case de l'oncle Tom, Le (TV film)
1962 Quatre-vingt-treize (TV film)
Théâtre de la jeunesse: Un pari de milliardaire, Le (TV film)
1961 Monsieur Antoine
Théâtre de la jeunesse: Le capitane Fracasse, Le (TV film)
1958 Misère et noblesse (TV film)

TV seriály

2001 Láska a moře (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1988 Studený pot (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)

Dokumentární

2000 Erskine Caldwell (TV film)
1995 Légende du rugby, La (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace