Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To si takhle nachystat na stůl dobré jídlo a pití a pustit si tento film, tomu říkám hezky prožitý večer. Jedna z těch nejznámnějších a také nejpovedenějších Funésových komedií. A když se navíc přidají géniové typu Zidiho či Cosmy - je vyhráno. Tohle si pouštím minimálně dvakrát za rok a pokaždé si skvěle pochutnám. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale sci-fi zápletka s gumovými kuřaty dost shodila výtečné maskovací parádičky kulinářského kritika, před kterým by i hvězdičková fabrika Michelin zbledla závistí a jehož obdiv a láska k dobrému jídlu a pití v některých scénách z hlavního představitele vyzařují způsobem překonávajícím pět gastronomických hvězd. Faktem je, že Funèsovsko-Filipovské "teď jiný pivo" si pamatuji už dlouhé roky a bohužel jsem ho čas od času nucen použít. Ve výsledku dávám 60%, protože scény se smutným klaunem a vůbec celý ten cirkus mi přišly dosti zbytečné. A PS pro Mistra Pohrobka - možná pindám, ale accentu aigu opravdu apostrof neříkám;) ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná komedie, která s nadhledem kritizuje možnosti továrního kulinářského umění a úpadek pravého kulinářství v tak slavné francouzské gastronomii. Charles Duchemin (skvělý Louis de Funés) je ochráncem tradiční a vynikající francouzské gastronomie, které dává hvězdičky podle kvality a nebojí se neotřele kritizovat veškeré nedostatky. Jeho protivníkem je Jacques Tricatel (dobrý Julien Guiomar), který kupuje restaurace na úrovni a zásobuje je svým nepoživačným továrním proviantem, kde vše chutná stejně, jen to má jiný obal a formu. Gérard Duchemin (dobrý Coluche), syn Charlese Duchemina, je veden k pokračování rodinné tradice, ale jeho srdce náleží spíše cirkusu. Ale díky nové mladé sekretářce Margaritě (půvabná Ann Zacharias) stále pokračuje ve spolupráci se svým otcem. Z dalších zajímavých postav: šofér Henry (Raymond Bussiéres), stálý společník Charlese Duchemina na cestách, falešný instalatér (Yves Afonso), který se snaží získat podklady pro novou knihu Duchemina, a úlisný spolupracovník Tricatela Lambert (Daniel Langlet), který pro svého šéfa neváhá udělat vše. Zábavné, rozverné, miloučké. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi je blázen-génius! Něco takového vymyslet, sepsat, dát do kupy takové množství gagů všeho druhu a ještě navrch podtrhnout hlubokým společenským odkazem, zrežírovat a natočit... to chce kus umění, nápadů, ale vskutku i toho bláznovství. Od pana režiséra je to pro mne po čase již třetí kousek, a zatímco o dekádu mladší Prohnilí byli spíše jen úsměvně hořkou legrací a Mistři gagu takovou malou bombou, tahleta (nejen gastronomická) smršť ze 70. let se místy blížila k atomovce. :-))) Výborně to od dokumentárního vstupu gradovalo přes nabitou komedii až k poměrně děsivému "sci-fi" k závěru v továrně. Tahle doba skvělým a originálním komediím rozhodně přála a jejich přetrvávající popularitě se ve většině případů ani nedivím. Příjemné bylo pro mne mj. shledání Raymonda Bussièrese (baron-šofér Henry), kterého jakožto československý fanjšmekr pamatuju z hlavní role filmu "Dědeček automobil". ;) 80% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle Funésovka je ztřeštěná až ad absurdum. Zprvu jsem si nemohl zvyknout na totálně bláznivé situace, ale brzy jsem jim přišel na chuť a už se jen nechal unášet palbou haluzových scének v rychlém sledu za sebou. Finální pointa mě rozsekala!! :D A taky mě dostávala překrásná, téměř dětská tvářička Ann Zacharias, je velká škoda, že ji film nevyužil mnohem více. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Název průvodce "Duchemin" je inspirovaný názvem známého gastronomického průvodce "Michelin". (Ganka)
  • Louis de Funès (Charles Duchemin) prohlásil, že s touto rolí opustil svůj typický cholerický herecký projev a přešel na nový způsob herectví. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama