Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 2

Recenze (140)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je to komedie horší než další slavné francouzské komedie 60. let, je však pro mě dokladem, že neviděna kdysi a společně s někým, v mém případě to bývala sestra, kdy se to směje vždy lépe a tak často, že hlášky se stanou prakticky součástí rodinného koloritu, už to není ono. Za 50 let se změnil film, svět i já a jen málokterý film dokáže ten vývoj přestát. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S radostí jsem si zopakoval Smolaře s nedlouhým půlročním odstupem a tentokrát projekci doplnil i dokumentem ze zákulisí (v délce cca 20 minut), přiloženém v bonusech na DVD. Bourvil byl v době premiéry hvězdou filmových komedií už necelých 20 let, ale teprve až zde se mu dostalo prvního účinkování v daleko výpravnějším pojetí tohoto divácky oblíbeného žánru, a vzájemné spojení s Funèsem coby tentokrát již rovnocenným partnerem rozhodně neminulo skvělým účinkem. Musím říci, že mě oba pánové nesmírně pobavili jak v akci na plátně, tak civilně, když v černobílých dokrutkách představovali tenhle film pro tehdejší diváky. Nádherně se u toho doplňovali, rozuměli si i přes značně rozdílnou povahu, a bylo na nich poznat, že z natáčení a vzniku takového filmu mají obrovskou radost. Já jí měl během sledování filmu vlastně taky, protože po celé dvě hodinky se to neslo ve znamení velice příjemné a zábavné jízdy, která ve srovnání s jinými dobovými kousky dle mého názoru moc nezestárla. Nemohu si pomoct, navyšuju na plný počet! Tvůrcům se povedla úsměvná komedie přesto, že skutečná kriminální příhoda, jíž se režisér Oury inspiroval, nebyla v tisku zařazena mezi veselými historky ze života, nýbrž v rubrice Černá kronika. ;o) Ve filmu alespoň měli i to štěstí, že je smůla stihla oba potkat na závěr ve stejnou chvíli. 90% ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na Smolaři jde poznat, že tady se Louis de Funès teprve rozjížděl a ještě neřádí tak moc, jak ve svých pozdějších filmech. Na druhou stranu mu zde sekunduje skvělý Bourvil, kterému jeho role sedla jak ulitá a spojení těchto dvou herců bylo geniálním tahem, který se naplno projevil až v jejich pozdějším společném filmu Velký flám. Ve Smolaři se dvojice z mého pohledu ještě obrazně řečeno trochu oťukává, oba však své role zvládli perfektně, snímek je vtipný, sympatický, dobře natočený, prospěla by mu každopádně kratší stopáž, čímž by se eliminovaly určitá slabší místa. Tak či tak dobrá práce, pobavil jsem se. 7/10. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Tento herecký koncert dvou vynikajících francouzských komiků si nenechte ujít. Cestovat Itálií s cadilakem plným heroinu, zlata a diamantů není jen tak. Zatímco Bourvill potřebuje ke svým výkonům dialogy, Funés si vystačí s mimikou a gesty. Oba hlavní představitelé mají v sobě jiný druh humoru a ten se vzájemně doplňuje a tvoří docela harmonický celek. Nejlepší scéna filmu je v autoservisu, kdy si Funés, před očima automechanika a jeho syna, za hudebního doprovodu sám opraví auto. Je to geniální a už jen kvůli tomu stojí za to film vidět. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Louis de Funes měl obavy z konkurence slavného herce Bourvila, že ho herecky "převálcuje", ale nakonec měl každý tak odlišnou roli, že se nádherně doplňovali. (Mariin)
  • Pri nakrúcaní sa Louis de Funès (Léopold Saroyan) sťažoval , že jeho postava má v scenári omnoho menej dialógov ako postava kolegu Bourvil (Antoine Maréchal). Režisér Gérard Oury ho ubezpečil, že jeho herecké umenie spočíva hlavne v neverbálnych prejavoch, ale to komikovi nestačilo. Napokon do filmu pridali slávnu niekoľkominútovú scénu v sprche, keď sa drobný a vetchý Funès umýva vedľa obrovského svalovca. (Raccoon.city)
  • Zeleného Jaguára si během filmování půjčil syn prvního asistenta a odjel s ním na oslavu do Říma, kde jej zdemoloval, což opozdilo celé natáčení. (camper)

Reklama

Reklama