Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vedle Oskara a prvního Četníka nejlepší Funèsova komedie – a na tom trvám. Kromě jeho neuvěřitelného temperamentu je tu kanonáda hlášek („A nyní, Blasi, mi lichoť!“), skečů (je libo budíček v podobě cinkání zlaťáků?), historických kulis a kostýmů (ty klobouky, ty límce, ty krinolíny, ty bambulky!) a perfektního castingu (král je sexy, královna krásná a ta baba je vážně děsná baba) je tu především skvěle hrající, tančící i zpívající Yves Montand a naprosto geniální soundtrack Michela Polnareffa. 10/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ještě budeme rádi vzpomínat na toho rošťáka Sallusta. Ten aspoň okrádal jenom chudé." Don Salluste jako vyhozený ministr financí a policie na dvoře španělského krále. "Výsosti, nedáte se přeci umluvit nemluvnětem." Královská zábava s Louisem de Funèsem a Yvesem Montandem v geniální režii Gérarda Ouryho. "Anonymní dopis pro krále." 100% nonstop zábavy. "Veličenstvo dostalo můj anonymní dopis?" Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=SHARD2cr7sk a http://www.youtube.com/watch?v=KcYdJXV2GqM ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Není potřeba říkat, že Louis De Funès si tradičně „ukradl“ celý film pro sebe. A jeho výkon je opět brilantní (umocněno parádním Filipovského dabingem), herec srší energií a charisma z něj sálá jako horko z rozpálené trouby. I když scénář rozhodně nepatří do zlatého fondu kinematografie, není v něm hluchých míst a pořád je čemu se smát. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jeden za všechny, všichni za sebe!“ Pletichář Don Salluste ztrácí své prominentní postavení na španělském dvoře, ale ještě neřekl poslední slovo…Francouzský komik spolu s hlasem Františka Filipovského (jeho až netopýří zvuk na konci filmu je fascinující) fungují i zde, ačkoliv v mnoha momentech to je jen na nich, protože vyloženě vtipných hlášek tu zase tolik není. A také platí, že jakmile Don Salluste není na scéně, není to úplně ono. Sluha Blaze sice tančí, zpívá za doprovodu neexistující kytary, dvoří se královně, budí pána tím nejkrásnějším způsobem a učí krále, jak si čistit boty, ale úroveň humoru, když divák sleduje pouze jeho, zkrátka vždy trochu poklesne. Přesto řada scén jako Don Salluste v nenápadném převleku dvorní dámy, anonymní dopis králi či svádění divákovi zůstanou v paměti a zábava po většinu času přetrvává. I proto hodnotím slušnými 4*. „To je hnusná díra! Copak můžeš bydlet v takovémhle chlévě?!“ - „Tak přece bydlí všichni vaši sluhové.“ - „Hezký byt, moc útulný…jsi spokojen? No?!“ - „Jsem.“ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1971 v Paříži. (Varan)

Reklama

Reklama