Reklama

Reklama

Únos

Trailer 1

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (164)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…ALE MĚLI BYSTE VĚDĚT, ŽE UDĚLÁME VŠE, ABYCHOM DOSTALI NAŠÍ POSÁDKU DOMŮ, JAK RYCHLE TO JEN BUDE MOŽNÉ.“… /// Zdokumentovaná historie jednoho únosu. Není třeba ukazovat, kterak loď byla přepadena. Cílem tohohle filmu není ohromit akcí nebo snad hrdinstvím. Jde mu o to, tak nějak rozumně ukázat všem, co a jak se kde (zřejmě?) vodehrává. Větší pozornost nakonec získává strategie vyjednávání, protože – nebudem si chlapci nic nalhávat – voni ti kluci vopálení nejsou žádní Ajnštajni. I proto celkem stačí, aby správnou atmosféru na lodi dokázal udělat vychrtlík s nábojem v nábojový komoře. Je to spíš takový drama dvou chlápků, kterým jde o životy. Jen každýmu trochu jinak. Fajn příběh, ale 4* nedám. A ne proto, že bych chtěl někomu radit, jak se má chovat, když se potká s cigošema z NVCG. Těch chytrejch je tady už dost. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se se starou vyrazit do Indickýho oceánu. (Lodí vole! Starou lodí…) 2.) Zajímá mě, kde se Somálci učej anglicky. 3.) Thx za titule ,,Bac“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Sice to není až taková pecka. Ale je zde naprosto úchvatně ztvárněno prostřední kanceláře a obchodního tlaku versus život na lodi s piráty a boj o přežití. Napětí by se dalo opravdu krájet a každým záběrem je vše ještě napínavější, herci jsou víc bez života a bez naděje. Jak už to bývá, konec je naprosto nepředvídatelný. Čekala jsem trochu více, ale i tak sever opět nezklamal. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass je u Kapitána Phillipse hodně autentický, ale pořád je ten vliv Hollywoodu strašně znát. Únos je totiž v rámci autenticity o něčem úplně jiném a to především díky skandinávskému přístupu k vážným tématům. Film vlastně nijak nebuduje atmosféru ani děj. Vše nastaví v prvních minutách a pak už jenom počítá dny, kdy je velká rybářská loď unesena somálskými piráty a Vy jakožto nezávislý pozorovatel sledujete dění jak na lodi, tak u kulatého stolu, kde majitelé firmy bádají, kolik by jim mohli dát peněz, aby rybáře propustili zpět k rodinám. A nevím, co pro mě bylo horší. Nervy jsem měl z obojího. Ve výsledku jsem hodně dumal, proč nedát pět hvězd, a nakonec možná proto, že filmu chybí trošku víc emocí. Vše je hrozně chladné, včetně samotných podnikatelů a především samotného závěru. Film ale věcně ukazuje rozdíly mezi oligarchy a námi, běžnými smrtelníky. A pak ať mi někdo vysvětluje, že je na tomto světě něco správně… ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Snad nejhorší Severský Thriller, který kdy vznikl! Loď byla přepadena Somálci,kteří vyžadovali výkupné za lidi na nákladní Lodi. Mohlo to být fajn, ale bohužél horší provedení únosu jsem ještě neviděl! Všichni tam měli skvělé společenské vztahy, únosci s unesenými chlastali, hráli karty, lovili ryby, oslavovali něčí Narozeniny.. Scénař byl napsán 5 letým děckem, bez štípky zábavy, atmosféry, žádné napětí, krev, akce vůbec NIC! Je to spíše Politické, ukecané, nudné drama, ve kterém se střídaly 3 jazyky, z něhož byl přeložen jen JEDEN! Doporučuji pouze ožralcům, lidem pod vlivem drog, kojencům,seniorům ... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Čas má hodnotu na západě. Pro ně neznamená nic." Ještě dříve, než se svým příspěvkem na téma somálská piraterie vpluje do kin Captain Phillips Paula Greengrasse, zakotvilo v nich dánské drama Únos. Jen co jsem se o tomto filmu dozvěděl, zvědavost mě ovládla. Jednak proto, že severské filmy obecně bývají vrcholně kvalitní co do popisu lidské psychiky a syrovosti, jednak proto, abych si mohl oba filmy porovnat (přičemž očekávám, že sotvaco s tak podobným základem bude tak rozdílné jako tyto dva filmy) a jednak proto, že za Únosem stojí Tobias Lindholm, autor scénáře k jinému nedávnému dánskému majstrštyku Hon. A po shlédnutí tohoto jeho díla jeho jméno začínám stavět na roveň svých nejoblíbenějších filmových tvůrců. Tady naprosto nejde o dynamickou akci, osvobozování, útěky a podobně (čehož si asi užijeme v americkém podání). Naopak středobodem filmu jsou záležitosti jako jednání pod psychickým tlakem, odpovědnost za cizí život, stupňování stresu a vůbec realistické podání situace s perfektně vystavěnými syrovými scénami, kdy i silnému a veskrze sympatickému řediteli dopravní společnosti nakonec ujedou nervy navzdory varování svého poradce. O poradci je ostatně dobře se zmínit (ředitele a kuchaře logicky zmiňuje kdekdo). Ten totiž do filmu vnáší ten naprosto realistický pohled na problematiku vyjednávání s někým, kdo má naprosto jiné vidění světa a komu není možno snadno kývnout na první požadavek (a vlastně ani na druhý a na třetí). "Nesmíte do toho dávat emoce," říká poradce a o několik scén dále se jasně ukáže, proč to říkal. Stejně tak je perfektní dialog při výměně faxů: "To dokazuje, že kuchař je naživu. - Ne, to dokazuje, že fax funguje." Film je výborný, se syrovou a dusnou atmosférou, výbornými výkony a působí až neuvěřitelně chlapsky ve smyslu souboj osobností. Jasné maximální hodnocení. P. S. Nemohl jsem při sledování nevzpomenout na film Kandagar, který je podobný, ale přecejen sází kromě psychického dusna i na (vydařené) vizuální hrátky a akci. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme možno počuť okrem dánskeho aj anglický, švédsky, somálsky či japonský jazyk. (MikaelSVK)
  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)
  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama