Reklama

Reklama

Tonoucí se stébla chytá

  • Francie Le Petit Baigneur (více)
TV spot

Pan Fourchaume (Louis de Funès), majitel loděnice, v záchvatu vzteku vyhodí svého geniálního konstruktéra plachetnic. André Castagnier (Robert Dhéry) ale zanedlouho dostává prestižní cenu za vítězství v závodě se svou lodí Plaváček a nabídky z celého světa se jen hrnou. A s nimi samozřejmě i peníze. Pan Fourchaume najednou chce, aby se k němu André vrátil a je ochoten kvůli tomu podniknout nejeden bláznivý kousek. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický de Funes. Dokonce bych řekl, že slabší než jiné jeho filmy, ovšem je tu jedna velká pasáž, která mě dokázala od srdce rozesmát i po tolika shlédnutích. Je to chvíle s nezvladatelným traktorem a plavba kadibudky po jezeře. Tam zas stojí de Funés a Michele Galabru jako nerozlučná dvojka. Takže za normáilních okolností tři hvězdičky, jedna přidána za ten závěr. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Kolik je filmů o vztazích zaměstnanec - zaměstnavatel? De Funés jako zaměstnavatel, který svým zaměstnancem pohrdá, ale zároveň ho jeho podnikatelský záměr žene, aby se s ním spřátelil a odprosil za emocionální vyhazov. Trochu naivní zaměstnanec s dobrým srdcem, ale špatný soudce charakteru. Oba jsou nedokonalí a ve svém vlastním soukromém pekle plným přetvářky a machinace. Tohle je příběh ze života i když trochu groteskní. Jedna chyba v jinak výtečném dabingu - na začátku představili Fourchauma (de Funése) jako konstruktéra lodi → správně by měl být stavitel. Bohužel se v češtině zažil takový nešvar, že stavitel konstruuje, konstruktér navrhuje a návrhář už je zas někdo úplně jiný. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie, jejíž šprýmy na mě účinkují v závislosti na momentálním rozpoložení. Třeba i proto, že neutuchající hemžení jejích protagonistů za účelem vyvolání všeobecného veselí má lehounce hysterický nádech - v určitých momentech mi tudíž připadá maličko vynucené. Přesto jí s mírnou nostalgií ponechávám 4* - za možnost návratu ... do pozitivně naladěných šedesátých let dvacátého století, která se dívala kupředu s neotřesitelnou vírou v sebe - i v nás ... a svůj optimismus dokázala předávat dál - dokonce i svým přístupem ke světu filmové komedie. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zaměstnavatel Fourchaume alias dobytek, zaměstnanec Castagnier alias moula, kocábka náram náram alias Plaváček, Michel Galabru alias Pejsánek, obojživelný kajak alias papoušek po tornádu, zelený kůň alias… zelený kůň, a šílený traktor alias svinská mašina, táhnoucí za sebou velké prádlo a kadiboudu alias domeček. :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film "Tonoucí se stébla chytá" potvrzuje stále věrnou oblibu jednoduchého klaunského humoru cirkusů a kabaretů. Základem je mimika, gesta a kopance, děj není nutností, ale pády a nedorozumění již ano. Navíc, u filmů s Funèsem se v českém prostředí upřednostňuje dabing. Pokud hovoří Filipovský, mnoho se odpustí. V opačném případě se film odsuzuje, přestože má i své nezpochybnitelné kvality. Tonoucí se stébla chytá patří ve Funèsově filmografii ke slabšímu průměru. Na druhou stranu proč ne, když to klape a přináší veselí, byť většinou ve škodolibější podobě. Především děti a fanatičtí zastánci Filipovského hlasu si na své přijdou. Na můj vkus je tento druh humoru příliš destruktivní, ale i nenáročná zábava je občas nutností pro odreagování. Hlava se vyčistí a tělo může kráčet odpočinutě opět dál a vpřed. Hlavní postavou příběhu je despotický výrobce lodí Louis-Philippe Fourchaume (příjemný Louis de Funès). Tento cholerik, nebezpečný všem svým zaměstnancům, se snaží zachránit vše, co svou unáhlenou neprozřetelností zpřetrhal a zahnal. Protihráčem i spoluhráčem diktátorského zaměstnavatele je André Castagnier (příjemný Robert Dhéry), geniální konstruktér lodí, nadšený zlepšovatel a dobrosrdečný popleta. Hlavní ženskou postavou je Marie-Béatrice Fourchaume (půvabná Andréa Parisy), smířlivý a reprezentativní protějšek chronického vzteklouna. Výraznou postavou je Charlotte Castagnier (sympatická Colette Brosset), Andrého sestra s ochotou pomáhat. Důležitou postavou je Marcello Cacciaperotti (zajímavý Franco Fabrizi), vynalézavý italský obchodník a obdivovatel krásných žen. Mezi výraznější postavy patří také zasmolený Charlottin manžel Scipion (Michel Galabru) a oba ohniví Andrého bratři, prosící farář Henri Castagnier (Jacques Legras) a méně smířlivější strážce majáku Jean-Baptiste Castagnier (Pierre Tornade). Z dalších rolí: prostý a ochotný vesničan Joseph (Henri Génès), z průběhu slavnosti rozpačitý ministr (Pierre Dac), či jeho silná manželka (Michèle Alexandre). Stará divadelní parta kolem Dhéryho se sešla, chtěli pobavili především sami sebe v tom, v čem byli nejlepší. Klaunský humor ve své jednoduchosti agrese a nehod slaví svůj úspěch. Navíc, když tam mluví Filipovský.... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy Louis-Philippe Fourchaume (Louis de Funès) stojí u polorozpadlé zdi a křičí: "Kastaně", spadne kus zdiva a jeden velký kámen, u něhož je možné si všimnout, že je popostrčen dřevěnou tyčí. (offlineman)
  • Mnoho situací ve filmu je inspirováno gagy Funèsova a Dhéryho oblíbeného dua komiků Olivera Hardyho a Stana Laurela (napříkald Laurelův pláč, v který většinou propukal na konci grotesek). Robert Dhéry jej napodobil tak mistrně, že Louis de Funès musel svůj nezřízený smích zakrývat pod přikrývkou. (Komiks)
  • Ve scéně, kdy je taženo auto vinicemi, se střídají dva koně. Jedním je bělouš s krátkým ohonem, druhým kůň s ohonem o poznání kratším. (CrownThomas)

Reklama

Reklama