Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

JFL 

všechny recenze uživatele

V rámci historie hongkongské kinematografie a kořenů tamní akční produkce a kaskadérské práce se jako jeden z formativních impulsů uvádí natáčení amerického filmu "The Sand Pebbles" (1966), který je při tom co do akce skromný. Naopak francouzská klasika "Muž z Hongkongu", která o rok dříve vzala ulice britské kolonie útokem, se doposud (přinejmenším v anglicky psaných textech) dočkala maximálně letmé zmínky. Přitom se Brocovu divokou frašku vyloženě nabízí vidět jako precedent akčních komedií Jackieho Chana. Ostatně Belmondo se svou burleskně fyzickou komikou a zásadou, že veškeré krkolomné kousky bude provádět sám, by mohl být přímým vzorem budoucí největší hvězdy zlaté éry hongkongské kinematografie. Hongkongští kaskadérští veteráni francouzskému natáčení přisuzují přinejmenším jednu praktickou inovaci, představilo totiž praxi používání papírových krabic ke zmírnění pádů. Dále se jedná o první produkci, která akci vyvedla ze strojeného prostředí filmových studií přímo do ulic města a v nich inscenovala velkolepé sekvence spojující atrakci krkolomné akrobacie s lokálními exteriérovými prvky, jako jsou lodě kotvící v přístavištích či bambusová lešení. "Muž z Hongkongu" tak současně zastává pro Hongkong i roli cenného historického mementa svými četnými záběry čtvrtí jako Central či Aberdeen a letiště Kai Tak v jejich dávno zmizelé podobě. Stranou ohledů spojených s titulním dějištěm nabízí Brocův film grandiózní parafrázi na bondovky a další opulentní produkce, jejichž hlavní atrakci představuje střídání ikonických světových lokalit. Belmondův hrdina pak zesměšňuje vznešené motivace vážných gerojů, když se hlava nehlava vrhá do dobrodružství na základě okamžitých impulsů a navíc ve jménu egocentrických zájmů, čímž navíc odhaluje vágnost a nesmyslnost konkurenčních McGuffinů. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Divím se, že tu není více komentářů/hodnocení. Klasika českých televizí s reprízovací periodou maximálně jeden rok - zaslouženě. Dobrodružné komediální drandění po mnoha super lokacích by zábavností mohlo soupeřit s Indiana Jonesem. Super Belmondo, Andress a Rochefort (Leon - Belmondův sluha, úžasně nadabován Milošem Kopeckým), ale i další postavy - dva nájemní vrazi, Mr. Goh, rodina Belmondovy snoubenky. Prostě nestárnoucí pecka. To co provádí Belmondo na lešení mě fasincuje dodnes. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že tento postarší snímek, kde exceluje Jean-Paul Belmondo, je dnes již poněkud pozapomenut. Klasická dobrodružná taškařice plná různých nápadů a reálií sice už přeci jen poněkud skutečně zestárla a ne všechno ještě dokáže pobavit, za shlédnutí přesto stále stojí. Ztřeštěností a akčních scén je tu přehršel a byť je to místy rychlé až moc, stále se jedná o zábavnou klasiku. Francouzská kinematografie v tomto žánru dokázala doslova divy a ve své době slavila nemalé divácké úspěchy. Bohužel je velice tristní nový český dabing, kde mladého Belmonda dabuje starý Krampol. Tohle už opravdu k sobě nejde. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Arthur (Jean-Paul Belmondo) je mladý hezký muž, který má kromě toho ještě jednu další vlastnost - je úžasně bohatý. Tak bohatý, že si může dovolit cokoliv na světě - a právě proto ho sžírá neuvěřitelná nuda. Jediným jeho povytržením (kromě snoubenky a otravné nastávající tchyně) jsou jeho pokusy o sebevraždu (byť neúspěšné). Aby už tentokrát vše klaplo, nechá se pojistit na dva miliony dolarů a najme si na sebe čínské zabijáky. Jenže náhodou potká krásnou striptérku Alexandrinu, a zjišťuje, že by měl pro co žít. Ale jak uniknout ze spárů jisté smrti ? ... Upřímně musím oznámit, že jsem tento film nikdy dřív neviděl (nechápu jak je to možné, když Muže z Acapulca i z Ria jsem viděl tisíckrát), a stejně upřímně musím prohlásit, že mne Muž z Hongkongu ale vůbec nebavil. Sice příběh je originální (i když jsem nedávno viděl novější film na velmi podobné téma), Jean Paul i ostatní (Ursulla Andress) hrají jako by šlo o život, ale když jsem v půlce filmu málem usnul, radši jsem šel odstrojovat vánoční stromek a film si nechal jen jako kulisu... ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Pro děti? Snad. Pro dospělé s normálně fungujícím mozkem? Určitě ne!...Stupidní rádobykomedie s ošklivým, herecky protivným a nezáživným Belmondem s přilepenou "patkou" a la końský ocas. Humor té nejnižší úrovně, zápletka  pro imbecily, děj = veškerý žádný. Pěkné exteriéry nemohly tenhle kýč zachránit. Repete? Ani náhodou, jen přes mojí mrtvolu! ()

Galerie (96)

Zajímavosti (17)

  • Detektivové Stoleté Cornac (Paul Préboist) a Roquentin (Mario David) při automobilové honičce nasedají do červeného taxi. Při následující hromadné nehodě vylézají z havarovaného černého automobilu, aby vzápětí s ostatními použili stejný taxík, jako na počátku pronásledování. (Robbi)
  • Jean-Paul Belmondo (Arthur Lempereur) a Ursula Andress (Alexandrine Pinardel) se seznámili při natáčení právě tohoto filmu a sedm následujících let byli párem i v soukromí. Andress později řekla novinářům, že Belmondo ji okouzlil schopností ji rozesmát. (Zdroj: Philippe Durant: Belmondo). (vesper001)
  • Bylo to poprvé, co herci ze západu pracovali v Nepálu. Z města Patan byli někteří jeho obyvatelé kvůli natáčení na týden vystěhováni. (Zdroj: Philippe Durant: Belmondo). (vesper001)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama