Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Derek 

všechny recenze uživatele

prvy diel zo sumavskej triologie tomasa holeho. pribeh nepatri k tym najzlozitejsim a reziser gajer sa viac sustreduje na lyricno a krasy sumavskej prirody, ale holy ako maly vena ma charismu na rozdavanie a jeho chemia so starsimi hercami je neuveritelna (valach ako holeho dedo je tiez skvely). finale s "jezevcem zabijakem" ma vzdy dostane... ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie s asi nezářivějším naším hereckým dětským představitelem... Jako malý sem to žral, postupně mi však začal vadit všudypřítomný socialismus v podobě záběrů na dokonalou přírodu, řeky plné vyder, raků a nekonečné záběry na stáda srnek. Vždycky se na tento film rád kouknu, ale už to není ono.... ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě podmanivá věc. Holého a Valachův herecký koncert, silný hudební motiv, režijní vedení, minimum střihu a panoramatická kamera... Navíc i "ukryté" vztahové drama mezi postavami, ze kterých se jedna na plátně vůbec neobjeví! :) S dětmi i bez dětí se na to dá koukat i dnes, byť se ta doba nikdy nevrátí. A na místě hájovny je už určitě vyvoněná chalupa, kde už se nežije, ale machruje. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Pod Jezevčí skálou je laskavý výrobek pro děti. I já byl v dětství okouzlen jeho radostným pohledem na svět a na přírodu. S odstupem času je nutné konstatovat, že děj je chatrný. A vše stojí pouze na příjemných obrazcích zvěře v hlubokých lesích a na mýtinách čarokrásných šumavských hor. A na optimistické atmosféře kouzelného dětského dobrodružství při prvním kontaktu s přírodou a její postupné poznávání a objevování tajemností. Díky své láskyplnosti je to ideální film pro dětské publikum. Navíc může rozvinout zájem o přírodu, což v žádném času není na škodu. Hrdinou příběhu je malý pražský chlapec Vašek Straka (dobrý Tomáš Holý) ve svém prvním seznamovacím procesu s krásami přírody. Nadšené, živelné, zalité sluncem i sněhovou závějí. Jeho bezprostřednost a nakažlivé nadšení vlévá radost ze života i jeho okolí. Moudrým laskavým mentorem po šumavských hvozdech je Vaškův dědeček a svědomitý hajný Václav Straka (sympatický Gustáv Valach), který s láskou dohlíží na přirozený a nerušený lesní chod života. Poslední výraznější postavou je přátelský lesní dělník Hromotluk (příjemný Josef Vinklář) se svou důležitou rolí v komorním dramatu vysvobození z doupěte. Z dalších rolí: Vaškova starostlivá maminka a hajného snacha Jarmila (Jana Brejchová), hajný sousedního lesa Antoš (Jan Pohan), či Strakův nadřízený fořt (Zdeněk Buchvaldek). Jde jen o vyjádření lásky k přírodě, která je přizpůsobena pohledu dětského vnímání jedinečnou atmosférou radosti ze života. A minimálně z těchto důvodů, je to ideální dětský film, tu nejvyšší oběť přinesl jenom jeden vzteklý jezevec a jeden neurotický jelen. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)

Reklama

Reklama