Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné pokračování filmu Pod Jezevčí skálou vypráví nový příběh hajného Straky a jeho vnuka Vaška, kteří spolu sdílejí lásku k šumavské přírodě, k lesu a jeho obyvatelům... Děda Straka (G. Valach) dostane dopis, že na letošní prázdniny Vašek (T. Holý) na hájovnu nepřijede, protože pojede s rodiči k moři. Vašek však k dědovi uteče. Děda má tou dobou starosti. V revíru mu totiž řádí pytlák, kterého nemůže polapit. Když čeká u nastražené pasti, malý Vašek se rozhodne vyrazit dědovi naproti. Zastihne ho však bouře. Hledá proto krmelec, aby se před bouří schoval. Ve stejném krmelci se ovšem ukryl i hledaný pytlák… (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Na ty prázdniny nezapomeneš," prorokuje Vaškovi maminka. A Vašek místo plánovaného Bulharska ujíždí na zapřenou za dědou na Šumavu. Začátek zase trochu časově krkolomný: poslední školní den a Vašek si má vzít sáčko, protože venku je zima... Děda na něj čeká, poslouchá vysílání rozhlasu, kde připomínají začátek prázdnin, a rozlepuje dopis, ze kterého se dovídá, že Vašek nepřijede. Pravda, na konci 70. let nejen že nebyly mobily, ale telefon v domácnosti, to byla vymoženost. Ale proč Vénovi rodiče nezavolali hajnému na pilu, jako to v průběhu filmu činí opakovaně? Ale po pomalejším rozjezdu následuje parádní dobrodružství, v němž se míhají trampové (Heřmánek - Zedníček), padouch Ungeler (Augusta) a Perníkář (Kemr). Lesního dělníka (Vinklář) z prvního dílu vystřídal Čahoun (Sloup). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tomáš Holý. Neznám celou jeho filmografii, ale on prostě a jednoduše kde hrál, tam to rozzářil. Jeho filmy mají už jen díky němu své kouzlo. Zajímavé dialogy, jako by je skutečně psalo dítě, ovšem nesmírně nápadité, příjemná hudba a to krásné prostředí, ve kterém se natáčelo. K tomu všemu přitom stačí jen několik málo zajímavých postav a máme zajímavý film. Snímek jsem viděl už mnohokrát a nikdy jsem se nenudil. Ač vím, jak to dopadne s hledáním pytláka. A neméně zajímavé výkony podali třeba i Václav Sloup a skvělý pan Kemr. A pak P. Zedníček a K. Heřmánek. Jejich haťapaťa je také legendární. Na lva by to dnes nedosáhlo, ale je to takové milé pohlazení po duši. Takových filmů bych leckdy bral víc než nudných a nezajímavých aspirantů na Českého Lva. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

„Véna nepřijede, pan syn ho bere do Bulharska.“ Ale mezitím malý Vašek odjíždí za svým dědou a psem Brokem na Šumavu, kde je nádherná příroda se zvířaty. Vůni dřeva a lesa jsem cítil i z PC, kde jsem se na film díval. Společnými silami pátrají po pytlákovi, kterého nakonec „zastaví“ bouřka a Vašek je u toho. Můj nejoblíbenější film z této trilogie. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Na pytlácké stezce je důstojným pokračováním svého staršího bratříčka. Ve stejně radostné atmosféře života s respektem a laskavým pohledem na přírodní krásy šumavských lesů a slatí v letním čase prázdnin. Film má sice lépe poskládaný děj, než jeho předchůdce, přesto jsou stále jeho nejsilnější stránkou kouzelné obrázky divoké zvěře, laskavý duch životního optimismu a bezprostřední radost ze života. V nostalgii vzpomínek na bezstarostnost dětství, bych se i rád a dobrovolně vrátil do těch sladkých dětských časů zpět. Hrdinou příběhu je opět malý vitální chlapec Vašek Straka (dobrý Tomáš Holý) ve své lásce k přírodě a k dědečkovi. Na další tajemství tajuplné divoké přírody je nahlíženo v idealisticky upřímném a rozhořčeném boji proti narušitelům. Šumavským moudrým průvodcem je opět Vaškův dědeček a hajný Václav Straka (sympatický Gustáv Valach), oddaný své práci a životnímu poslání. Výraznou postavou je lesní dělník Josef alias Čahoun (příjemný Václav Sloup) s ochotnou pomocí ve své nevděčné roli podezřelého. Z dalších rolí: Vaškova starostlivá maminka Jarmila (Jana Brejchová), svérázný horal a lovec zmijí Perníkář alias Zmiják (zajímavý Josef Kemr), pracovník pily s nečistým svědomím Ungeler (Karel Augusta), kamarádský sousední hajný Antoš (Jan Pohan), ochotný polesný (František Hanus), vedoucí pily Přibyl alias Pilous (Adolf Filip), či prázdninoví rozverní trampové (příjemní Karel Heřmánek a Pavel Zedníček). Výsledkem je další ideální dětský filmový produkt, kde neschází láska, hřejivé pohlazení, optimistická radost ze života a úcta k přírodě. Příjemné teplo se rozhostí uvnitř, když dostáváme obyčejnou lidskou laskavost, schovívavost a upřímnou lásku. To sladké nadšení v dobrodružství prvních objevů v lůně přírody má stále podmanivou moc. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pytlácká dvojka je napínavější a dějovější než "seznamovací" jednička, ale nechybí jí ani humorné odlehčení, třeba v podobě čundráckého dua Zedníček-Heřmánek. Při některých reprízách se mi líbí víc než jednička, při některých méně. Záleží na momentálním rozpoložení. Každopádně je to stále hodně dobrý rodinný film, kde Holý s Valachem vytvořili natolik povedenou a výraznou dvojicí, že ji pak ostravská televize úspěšně "vytěžila" v seriálu Přátelé Zeleného údolí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (10)

  • Pri páde stromu počas búrky pri údere blesku je možné si všimnúť nadpílený kmeň. (zoot3r)
  • Asi nejtěžší scéna filmu prý byla jedna ze závěrečných, která se musela točit v noci v dešti, přičemž byly použity letecké motory, které navodily dokonalou atmosféru bouře a vichřice. (rockwoman)

Reklama

Reklama