Reklama

Reklama

Divergence

  • USA Divergent (více)
Trailer 1

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 127)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak dobrej, že půl hodinu po skončení projekce jsem zapoměl jeho název a musel jsem ho najít přes kinopremiéry. Takhle to dopadá, když si beduíni sundaj ručník z palice a rajtujou bez něj s velbloudem na sluníčku po Sahaře a když sluníčko zapadne začnou psát scénař k filmu. Kdžy už jsme u ručníků na palici, tak po skončení by se mě hodil taky jeden studenej na hlavičku, abych se vzpamatoval z toho, čeho jsem byl 139 minut součástí. Abych ocenil dialogy musel mít v hlavě prázdnou pet láhev a ne mozek a pokud jde o příběh ten je originální asi jako den ovce na pastvě. Budu hodnej chlapeček a zkusím i pochvalu, konkrétně kamera, nemyslím ty kýčovity záběry, ale třeba když "neohrožený" obsazovaly "hodný", nebo jak se ta další skupina jmenovala.....už jen ty názvy jednotlivejch frakcí vymejšlel zřejmě lord Voldemort, aby se nám pomstil za tu zpackanou akci v Bradavicích. Pokud jde o herce, tak jedinej kdo tam měl šmak byl Jai Courtney. U tohohle bijáku jde především o to ho přežít a zapomenout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem cokoliv, ale osobitou variaci na postapokaliptický svět teda fakt ne. A udělalo mi to radost. Ten příběh mě fakt bavil a mám takový tušení, že na druhý díl určitě dorazím do kina. Sice mi ten příběh ze začátku připomínal příchod žáčků do Bradavic a jejich rozřazení do jednotlivých vrstev. Pak pro změnu trošku Hunger Games. Ale ve výsledku si to pořád udrželo svůj vlastní svět, který má na to, aby se dál rozvíjel a já jsem na to do dalšího příběhu dost zvědavý. Stejně tak mi udělal radost i Junkie XL, který připravil dobrý elektronický soundtrack i když ne úplně z jeho pera. Také se mi ale líbilo i to, že tvůrcům vyšla taktika nabídnout neokoukané tváře. No, prostě to u mě prošlo a teď je otázka, jak na tom budou další díly. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptický svět (respektive Chicago... XD) rozdělený do pěti frakcí, který by nemohl fungovat, ani kdyby se jeho "autoři" na hlavu stavěli. Existují v něm totiž pouze zemědělci ručně obstarávající potravu (Mírumilovní), prostě žijící samaritáni zastávající funkci doktorů z roku nebreč, jimž byla pro jejich nesobeckost dána výsada frakcím "vládnout" (Odevzdaní), "lehce" namyšlení knihomolové zabývající se - vzhledem ke stupni vývoje společnosti - totálně nepotřebnými věcmi (Sečtělí), zákonodárci, matky a otcové zavedeného systému, trpící velikážským komplexem a pocitem, že to oni by měli vládnout (Upřímní) a anarchisticky vyzerající policie (Neohrožení) s úkolem... Co mají vlastně za úkol? Stanovená pravidla se neporušují, Divergenty od ostatních nerozeznají a lidí / bezdomovců, kteří byli z frakcí vyloučeni (převážně jimi samotnými XD), si většinu času nevšímají. Kromě, podobně jako třeba Komunismus, nereálného penta-systému se může "Divergence" pochlubit také tou nejklišovatější romantickou linkou, jakou si lze představit (totéž platí i o lince týkající se rodiny a "velkého rozhodnutí" hlavní hrdinky, ale nebudu zbytečně spoilerovat), snadno zaměnitelnými vedlejšími postavami, spoustou nablblých a (nechtěně?) dvojsmyslných dialogů a záporačkou, která je (snad jako jediná) naivně přesvědčena, že za připravovanou čistkou stojí dobro společnosti a nikoli osobní prospěch některých jedinců. Tak proč 4*, ptáte se? Protože tohle je přesně ten typ filmu, který je tak blbý, až je skvělý, respektive zatraceně chytavý (nehledě na to, že je dobře udělaný a má povedený soundtrack), takže na další díl se více než těším. Mně dosud neznámá Shailene Woodley zaujala (čekám podobný kariérní boom jako v případě Jennifer Lawrence) a Theo James se mi snad konečně vryl do paměti (prozatím se mu to nepovedlo ani prostřednictvím mého milovaného "Underworldu"), ale nejlepší byl stejně evil Jai Courtney. P.S.: Ano, "Divergence" je svým způsobem skutečně něco mezi "Hunger Games" (***) a "Stmívaním" (*), z prvního má příběh (mladá dívka a její nečekaná transformace v hrdinku, boj proti systému, náhlé city ke spolubojovníkovi atd.), z druhého přeslazenost (např. tupé zaláskované pohledy). Milostného trojúhelníku a dalších pí*ovin jsme ale naštěstí ušetřeni, takže když film budete brát s rezervou... může se vám... tak jako mně... líbit.:-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to tím, že Neil Burger očividně zraje pro režisérskou špičku, ale z velmi vydařené předlohy se mu na každý pád povedlo udělat nejpřekvapivější film roku. V přímém srovnání mi dokonce blednou i první díly žánrově podobných Hunger Games, které se sice mohou opřít o pevnější literární základ, ale v adaptaci jim chybělo větší sepětí a nenápadné vysvětlovačky. Ty umí Divergence dokonale, přerod hlavní hrdinky pointuje do poslední věty a ze Shailene Woodley tak dělá asi nejatraktivnější hollywoodské zboží 20+. Možná za to může sál plný dvanáctiletých dívenek, které si nadšeně skáčou do náruče radostí, že se na tolik očekávanou předpremiéru vážně dostaly, ale atmosféra pěti frakcí mě sežvýkala daleko drtivěji, než jsem mohl čekat. I don't want to be just one thing. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nechci nikam spěchat.“ – „To je v pořádku. Už mám místo na podlaze.“ Dle obsahu filmu a jistých recenzí jsem čekal (i navzdory ne tak špatnému hodnocení) strašnou blbost, do jejíž cílové skupiny asi tak „trochu“ nebudu zapadat. Druhé očekávání se vyplnilo, to první překvapivě zas až tolik ne. Divergence kupodivu není vůbec tak hloupý film, jak možná na první pohled vypadá, ale je třeba zmínit jeho 2 roviny, tedy „sci-fi“ a „romantickou“. Zatímco svět filmu mě (alespoň ze začátku) docela dost nadchl (než jsem mu postupně přestal věřit), stejně tak většina tréninku a boje s vlastními „strašáky“ (což byly asi vůbec nejlepší pasáže snímku), vztah Tris a jejího cvičitele mě vcelku pravidelně rozesmával, a nejen on, ale vlastně vše, co se odehrálo od chvíle, kdy se Odhodlaní probudili v „trochu jiném rozpoložení“ (ale je mi jasné, že řada divaček se s hlavní hrdinkou zcela ztotožní a bude hltat každou sekundu jejího „neohroženého“ boje). A když už jsem u postav, casting při jejich výběru samozřejmě hrál svoji důležitou roli, i když zpočátku mě trochu pobavilo spojení dvojice Woodley-Elgort, kteří si pro tentokrát vyzkoušeli sourozence (jako milenci se už loni v TFiOS zřejmě osvědčili), nicméně doufám, že se mi první jmenovanou podaří uvidět i v nějakém jiném, než jen průměrném filmu. Takový je totiž co do kvality i tento. A na závěr si sem připíšu závazek, že musím překonat svůj odpor a konečně se někdy podívat na Hunger Games, v poslední době je to díky současnému trendu až příliš často zmiňovaný film. „Odkud je ovládají?“ – „Proč bych ti to říkal? Stejně mě nezastřelíš.“ – „Proč to každý tvrdí?“ ()

Galerie (169)

Zajímavosti (39)

  • Kate Winslet (Jeanine) byla během natáčení v pátém měsíci očekávání třetího potomka, syna Beara Blaze, a přesto odmítala při náročných scénách kaskadérského dvojníka. Režisér Neil Burger ale takovou nervozitu dlouho nevydržel a pro Kate přizval záskok, který byl prosazen i přes její protesty. (MartinezZ)
  • Jelikož české znění filmu vznikalo v době dabingové krize, kdy bylo mnoho dabérů zastupováno agenturou, která měla smlouvu jen s několika studii, nepropůjčila postavě herečky Kate Winslet (Jeanine) český hlas její dvorní dabérka Jitka Ježková, jak tomu bylo dlouhá léta zvykem, ale Zuzana Slavíková, která už tak učinila již o několik let dříve ve filmu Iris (2001). (funhouse)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Sherlockova sestra míří do kin

Sherlockova sestra míří do kin

11.01.2018

Vlna young-adult sérií nám po Stmívání, Hunger Games a Divergenci trochu utichla (už nás čeká jen třetí Labyrint), ale nebojte se – další filmy jsou za dveřmi! Elizabeth Banks chystá Rudou královnu,… (více)

Nalaďte si novou fantasy

Nalaďte si novou fantasy

14.06.2015

Twilight sága je za námi a Hunger Games a Divergence také brzy dospějí ke svým filmovým koncům. Hollywood tak hledá nové dívčí látky, které by mohly lámat kasovní rekordy, a momentálně se zajímá o… (více)

Reklama

Reklama