Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (39)

  • V první sérii pátrají detektivové po "špagetovém monstru". To skutečně existuje. Jedná se o přezdívku pro tvora s latinským jménem Bathyphysa coniferna, který žije v hlubinách a jen málokdy se ho podaří zachytit. (tb_23)
  • Město Carcosa, které je v seriálu zmiňováno, představil poprvé americký spisovatel a novinář Ambrose Bierce (1842-1914) v krátké povídce "Obyvatel Carcosy" (An Inhabitant of Carcosa, 1886). Název města Carcosa by mohl být odvozen od francouzského středověkého města Carcassonne, obehnaného hradbami, podle něhož vznikla i stejnojmenná populární desková hra. Latinsky je totiž Carcassonne nazýváno Carcaso. (alonsanfan)
  • Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) byl scénářem natolik nadšený, že podepsal účast na projektu ještě předtím, než se seriálu ujala stanice HBO. (jerry12)
  • Rust Cohle (Matthew McConaughey) během výpovědi kouří cigarety Camel Blue Lights (distribuované pouze v USA) a pije pivo texaské firmy Lone Star Brewing Company. McConaughey dříve hrál ve filmu s podobným názvem Osamělá hvězda (Lone Star, 1996). (Punisher)
  • V úvodní znělce první série hraje píseň "Far From Any Road" od kapely The Handsome Family. (jerry12)
  • Scénář ke všem osmi epizodám první série má celkem 4500 stran. Série se natáčela na více než 300 lokacích, na kterých si tvůrci dali hodně záležet. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, totiž brali za jednu z hlavních postav. Tvůrci hledali místa s tajemnou atmosférou a industriálními prvky, vyvolávající pocit samoty, a shodou okolností spoustu takových míst našli právě v Louisianě, kde se i příběh odehrává. (jerry12)
  • Tvůrci si dávali záležet na tom, aby výprava odpovídala době, ve které se příběh odehrává. Fotografie mrtvol v dějové lince z roku 1995 jsou např. foceny analogovým fotoaparátem a klasicky vyvolány. Tvůrci nepoužívali digitální techniku, dokud to příběh neumožňoval. (jerry12)
  • Vyhořelý kostel nebo varnu pervitinu postavili pro potřeby natáčení sami tvůrci přímo uprostřed rozlehlého terénu. (jerry12)
  • První série se natáčela na filmový materiál, aby obraz získal patřičnou patinu a nostalgickou atmosféru. (jerry12)
  • Štáb zaměstnal několik lidí, kteří před natáčením každé scény prošli okolní terén a odstranili ze záběru všemožné druhy zvířat, které se v této části Louisiany objevují, včetně jedovatých hadů nebo aligátorů. Štáb si pro natáčení také obstaral sovu a jestřába, aby průběh natáčení nerušili hluční drozdi. (jerry12)
  • Vzhledem k tomu, že drtivá většina scén se natáčela přímo na lokacích a nikoli ve studiích, musel se štáb často potýkat s nepředvídatelným počasím a přesouvat se nebo vyčkávat častěji, než měl v plánu. Největší potíže měli tvůrci s bahnem. (jerry12)
  • Scénář k prvním dvěma epizodám psal Nic Pizzolatto ještě před obsazením herců. Poté, co byli do hlavních rolí obsazeni Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) a Woody Harrelson (detektiv Marty Hart), psal již zbylých 6 dílů přímo jim na tělo a první dvě epizody poté ještě poupravil. (jerry12)

Reklama

Reklama