Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

pnboss 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Matthew McConaugheyho a Woody Harrelsona jsou úžasné. K celkovému dojmu hlavně přispěl skvěle napsaný scénář a temná atmosféra snímku. K ději: celou dobu jsem měl pocit, že se dobře bavím, ale pořád tomu něco chybí. Asi jako při sledování zápasu hvězdné FC Barcelony, ještě pod vedením Josepa Guardioly. Krásné kličky, přihrávky, parádičky, ale gól nikde. V závěru víte, že jste viděli moc pěkný match, ale v zápase padl jen jediný gól......leč vítězný. Jenže góly k fotbalu patří. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené, o tom žádná - herecké výkony, režie a vůbec celá "filmařina" snesou nejpřísnější měřítka, cení se také odvaha scénáře místo šokujících zvratů spíše dopodrobna rozpitvat rozpoložení, povahy a zázemí dvou rozdílných detektivů spolupracujících na vyšetřování okultní vraždy a pod koberec zametených zmizení. Takováto sáhodlouhá příprava (přes polovinu dílů vypráví minulost případu pár let nazpět) je samozřejmě ve finále skvěle zúročena, hrdiny známe a záleží nám na nich. Vláčné tempo zaměřené na postavy, "metafyzické" monology a hutná atmosféra louisianských bohem zavržených dálav rozhodně nemusí sednout každému, stejně jako to, že kriminalistická práce často přešlapuje na místě a rozuzlení je reálně obyčejné (ne, nevraždil šéf, manželka, milenka, ani pětiletá dcera, pozor spoiler! :-)). Mně se seriál s každou další epizodou líbil více, ale extra geniálním a nadčasovým bych jej nenazval. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční úvod, který nemůže vyvolat jiné reakce než "Ano! Ano! Přesně takto jsem si představoval seriál mých snů!" se okolo pátého dílu zvrhává do sice stále nadprůměrné, ale očekávání nenaplňující podívané. Matthew McConaughey a Woody Harrelson hrají jako o život a detektiv Rust Cohle se definitivně do kronik televizní zábavy zapsal nesmazatelným písmem. To samé platí pro na poměry seriálu nevídaně špičkovou režii, Cary Fukunaga se finální scénou 4. epizody "Who Goes There" opravdu vytáhl. Scénář posledních třech dílů však ve srovnání s geniálním začátkem pokulhává a Nic Pizzolatto si asi ukousl příliš velké sousto a závěrečné svazování linek monumentálně rozehraného příběhu působí líně a lacině. Je třeba znovu zdůraznit, že lacině jen oproti špičkovému startu. I to "málo" totiž s přehledem strká naprostou většinu TV plevelu do kapsy. Epizody 1-5 jsou jasných a neochvějných 10/10. Epizoda 6 za slabých 4/10. Epizoda 7 a finále za 5/10. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře, máme tady zajímavý případ v zajímavém bažinatém zapomenutém prostředí Spojených států Praise the Lord Amerických. Ten případ a příběh zase tak orgasticky zajímavý není, vlastně je to jen přehoz přes to hlavní - a tím jsou oba detektivové. Minulostí zkroušený a vyšinutý McConaughey se správným poldou a chabým manželem Harrelson. Oni dva a okolní prostředí jsou tím jediným a výborným na tomhle mini-seriálu. Trochu mi tam během těch osmi dílů chyběla ta sžíravá nutnost do toho všeho znovu jít a zabránit tomu. Přišlo mi, že se o tom mluví, že postavy občas šokovaně zakřičí, ale stále tam chyběl od oficiálního uzavření případu nějaký apel, proč by to mělo pokračovat dál. A taky jsem se těšil na vícero Coleových nakousnutých halucinací. Je to lehce nadprůměrná kriminálka obsazená skvělými herci, ale vyhořelé kostely tomu zasvěcovat nebudu. ~ 3,5* ~ PS: Co je sakra "vědomá flákota"? ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Whiskey, ktorá sa často objavuje v 1. sérii, je značky Jameson. (RatBoj)

Reklama

Reklama