Reklama

Reklama

Uloupil jí celé dětství... Příběh Nataschi Kampuschové netřeba blíže představovat, svého času obletěl doslova celý svět. Desetiletá Natascha odešla ráno 2. března 1998 po hádce s matkou sama do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Krátce nato ji unesl pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil, který ji více než osm let věznil v maličké místnosti pod garáží, kterou sám vybudoval. Filmovou verzi tohoto příběhu natočila v roce 2013 v německé produkci americká režisérka Sherry Hormannová a do hlavních rolí obsadila irskou herečku Antonii Campbell-Hughesovou a dánského herce Thure Lindhardta. (Česká televize)

(více)

Recenze (173)

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

K tomuhle hledat slova je dost těžké. Hlavně si říkáte, co všechno se v životě toho borce muselo pokazit, že mu přijde jako "dobrej nápad" vybudovat si doma další sklep pod sklepem a zavřít do něj cizí dítě. Televizní zpracování filmu úplně nesvědči, ale těžko přemýšlet, jak by se to dalo udělat lépe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $6,676,000▐ Nemci občas vedie prekvapiť, príbeh podľa skutočných udalostí je podaní neskutočne silne, nevtieravo, netlačí zbytočne na emócie a preto je z neho cítiť aj primeraný odmeraný chlad, zdesenie, úzkosť, má výborných hercov a na stiesnenom mieste aj skvelú kameru, silný a smutný film /80%/ ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Od začátku mi na filmu děsně vadilo, že ač je natočený Němci (mmch. Rakušani jsou jak známo jen nedokvašení Němci), hrají v něm anglofonní herci a mluví se v něm anglicky. Probůh proč?? Je to od jeho tvůrců hnusná prasárna kterou nechápu, jako kdyby třeba Češi natočili film z českého prostředí s cizími herci v angličtině. Pokud byla 'Natascha' určena pro zámoří, tak snaha zavděčit se anglinou myslím vyšla naprázdno, příběh je zpracovaný poměrně střízlivě a faktograficky, což průměrné Amíky těžko zaujme. A to je zase na druhou stranu jeho plus, tahle hollywoodismů prostá faktografická střízlivost. Ale narovinu - příliš mě to nebavilo, víc si užívám třeba úchylárny o různých sériových vrazích než o zakomplexovaných slabošských mamáncích tyranizujících malé holky. Škoda, že se ten bastard Přiklopil nedostal do lapáku, dostal by tam od muklů jistě pořádný záhul. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Není to dokument a hraný film, byť podle skutečných událostí by měl trochu víc pracovat s hercem. Hlavně představitel Priklopila mě nějak moc nepřesvědčil, ale třeba se tak opravdu choval, co já vím. Únavné bylo neustále odstraňování a opětovné vracení překážek, které maskovaly úkryt Natashy. Nevím, jaký bych musela být psychopat, abych tohle pořád znovu absolvovala, ale jako diváka mě to uondalo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na toto si veru ešte každý dobre pamätá. Bolo len otázkou času kedy sa po niekoľkých knihách napokon dočkáme aj nejakého filmového spracovania. Tak tu to máme. Príbeh napísal sám život, a tak už bolo treba len tých 3096 dní natlačiť do 109 minút - teda vybrať to najpodstatnejšie. Na mňa však celý film pôsobil dosť priemerne a neviem ako u iných, no u mňa vôbec nevyvolal tie emócie ako by som práve od takéhoto príbehu čakal. Celé mi to prišlo akési ťažkopádne a vôbec sa to nenieslo v takej atmosfére, aké by bolo potrebné. Na druhú stranu sa mi páčilo, že únosca Wolfgang nebol počas celého deju vykreslený len ako vyšinutý a zvrátený fanatik, ale mal aj svetlé momenty, počas ktorých si chcel získať Nataschinu priazeň. No ako celok tento film na mňa pôsobil viacmenej priemerne. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Natascha (Antonia Campbell-Hughes) v interview například uvedla, že i přes ukradené dětství a strašné utrpení, kterého se na ní Wolfgang (Thure Lindhardt) dopustil, svému únosci odpustila, dokonce se zúčastnila jeho pohřbu a dle jejích slov jí ho bylo líto, byl to duševně ubohý člověk. Kdysi mu jeho vlastní kolega v práci měl říct, že Wolfgang si ženu nedokáže najít a měl by si ji spíš „vyrobit“, a to ho přivedlo na celou hrůznou myšlenku únosu, z Nataschy si chtěl vychovat ideální ženu. (Nick321)
  • Filmový projekt inicioval německý producent Bernd Eichinger. Po jeho smrti v roce 2011 se produkce stala mezinárodní a film byl natočen v angličtině. Se zfilmováním příběhu dnes 25letá Kampuschová souhlasila právě díky své důvěře v Eichingera a jeho produkční společnost Constantin Film. Prvním filmem, který viděla na svobodě, byl totiž právě snímek z jeho dílny Parfém: Příběh vraha (2006). Kampuschová si smluvně vyhradila právo na drobné zásahy do scénáře. (Dragoni)

Reklama

Reklama