Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtvrtý díl slavného vědeckofantastického seriálu se odehrává na Zemi v blízké budoucnosti. Díky podivné chorobě vymřou psi a kočky a jejich místa v lidských domácnostech zaujmou opice. I když jsou inteligentní, lidé s nimi zacházejí jako s otroky. A tak dojde jednoho dne ke krvavé vzpouře... (Guild Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl ságy a opět naprostý odklon od originální myšlenky prvního dílu. Ale zase si snímek šlape svou vlastní cestou a ta je velmi ponurá a zajímavá. Je to film, jenž bohužel tehdy neměl tak vysoký rozpočet, což je vidět hlavně v závěru, v akčních scénách, kde by se v ulicích hodilo o pár stovek/tisíc opičích komparzistů navíc. Jinak je zde skvělý Ricardo Montalban, futuristické lokace a několik výborných scén (výslech, mučení, povstání), nad nimiž ční ta závěrečná, kdy má revolucionář Caesar, až děsivě plamenný a naléhavý proslov v kulisách hořícího města. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Názov príznačný, v tejto kapitole skutočne dochádza na akciu. Príbehovo sa najskôr posúvame o dvadsať rokov vpred, ale podľa starých správ preskakujeme rovno dvesto ročnú etapu, za akú domáci miláčikovia prenechávajú miesto opiciam. Tie sa v rebríčku zodpovednosti rovno chopili výpomocných prác a otročia na uliciach, továrňach, či kaderníctvach. Lenže máme tu Ceasara, opicu slova, ktorý sa na vec pozerá inak a zverbuje bratov, sestry do boja za slobodu. A je to práve miestny Spartakus, o ktorého jediného sa scenár zaujíma. Ostatní sú len štatisti, akých treba buď presvedčiť, alebo zlikvidovať. Uchádzajúca býva jednoduchosť dialógov, zmätená kamera, čo miestami dáva pocítiť, akoby tvorcom chýbalo povolenie a točili spod pazuchy na prvý záber, či logické lapsusy. Ten najväčší samozrejme vyplýva z ignorácie ľudí, ktorí sa hlúpo dopúšťajú tých istých chýb. Tiež v boji chýba proti opiciam ťažká technika, ktorá by potlačila vzburu, ale chápem. Rozpočet dovolil maximálne zapožičanie výzbroje voči (ne)športovým fanúšikom. Záverečná polhodina aspoň masíruje slušnou akčnou náložou s desiatkami nebožtíkov na oboch stranách, kde sa ale misky váh už preklápajú. Dva silné momenty, mučenie Ceasara elektrickým prúdom a jeho záverečný predslov, ktorý definitívne opúšťa zhovievavosť s ľudskou rasou. Nie špatný diel, len by si zaslúžil lepší scenár i spracovanie. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý (a pro mě poslední) díl původní série mě bavil mimo jedničku snad nejvíce. Příběh Caesara byl správně gradovaný a dokázal mě napnout. Jeho přerod z uprchlíka ve vůdčí postavu (opici) rozsáhlé vzpoury bylo fajn pozorovat. Ač se na filmu podepsalo padesát let od jeho vzniku, mám čtverku rád pro její dobrou atmosféru. Na další díly jsem ovšem už odvahu nenašel a Bitvu o Planetu opic a především následující televizní pokusy si raději nechám navždy uniknout. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Ctvrty dil puvodni opici serie uz tezi pribehove z toho, jakou novou linku a historii (nebo spis budoucnost) vytvoril treti dil, kdy Cornelius a Zira prileteli z budoucnosti do 70. let. Neni to vylozene plus ani minus, spis je to logicke, protoze prvni dva dily (z let 1968 a 1970) tvori jakysi celek, ktery skoncil a nedal se uz dal rozvijet. Pak prisla trojka, jakysi spojovnik (ktery ale hodil spoustu puvodnich udalosti uplne za hlavu), a 4.+5. dil uz je dalsi celek, ktery spojuje postava Caesara (potomka dvou zminenych intelig. opic - i kdyz ti ho puvodne chteli pojmenovat Milo). A ze to neni az tak spatny pribeh svedci i to, ze restartovana opici serie prave vcelku kopiruje tyto dily: "Rise of the Planet of the Apes" (2011) je vlastne moderni kopii tohoto 4. dilu, takze kritizovat dej je trochu mimo misu. Co kritiku zaslouzi, je samozrejme uz zastarale zpracovani. Divaka asi pobavi, jak si v r. 72 predstavovali "budoucnost", tedy tehdy pro ne r. 1991 :) Z dnesniho pohledu to je dost smesne a vubec cele to radoby mesto pusobi jako nejake sidliste s namestim a mostkem nekde ve vychod. bloku - beton kam se podivas. Navic ty uniformy, do kterych navlikli vojaky, snad splasili z druhe ruky z nejakeho bijaku o treti risi - jeste pridat SS a zaporakovi knirek a misto Severni Ameriky, kde se dej odehrava, mame nacisty jak vysite :) Takze vsechno co je videt - kostymy, kulisy - za moc nestoji. Ale na druhou stranu to ucelove navozuje utlaceneckou atmosferu a nektere okamziky (napr. Ceasarova reakce na Armandovu smrt) jsou dobre udelane. Jako celek pak tedy uplny prumer. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Příběh by nebyl špatný, až na několik logických děr a totální absenci scénáře... Hudba dobrá, kamera taky ale vše ostatní, no prostě vopičárna :D Caesar má ve filmu pouze pár dialogů, ostatní postavy jsou nezajímavé a tak nezbývá nic jiného než vyzdvyhnout depresivní atmosféru a strhující finále... Slabší čtyři... ()

Galerie (97)

Zajímavosti (13)

  • Jediný díl z původní pentalogie (1968–1973), ve kterém se ukáže orangutan ženského pohlaví. Ve všech ostatních filmech se objevily pouze šimpanzí samice. (fiLLthe3DD)
  • Exteriérové futuristické scenérie, jež vidíme ve filmu, nejsou pouze filmové kulisy. Společnost Twentieth Century Fox hledala v tu dobu pro natáčení filmu výhradně budovy a náměstí s futuristickou high-tech architekturou. Tohoto cíle dosáhla až nalezením lokace v dnešním komplexu "University of California" (UCI). Úvodní scéna ve filmu, aukční pasáž a výcvikové sekvence byly natočeny v prostorech v dnešního komplexu sociálních věd. (FIBO)
  • Inspirací pro film byly rasové nepokoje v USA na počátku sedmdesátých let. Režisér Thompson chtěl snímek zobrazit jako konflikt barev - proto lidé ve filmu nosí spíše tmavé, černé oblečení, zatímco opice jsou oděny ve výrazných barvách. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama