Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Indoši sú opäť raz v srabe a zachrániť ich môže iba veľký blondýn s opakovačkou. Tentoraz to však nebude taká idylka, všetko je temnejšie ( príbehovo aj vizuálne ), Winnetou ťahá do boja proti belochom, Old shatterhand robý chyby a výsledkom sú zabité deti a záverečný megamasaker plný mŕtvych červenokožcov i vojakov ( a fasácka explózia ). Okrem toho je tu aj jedna extra prismahnutá ganguro indiánka Paloma a hudobný motív ktorý mi nápadne pripomínal Sedem Statočných. Vcelku sa to však dosť ťahá, temnejšia Mayovka postráda niečo o čo by sa dalo oprieť a tak je z toho len "obyčajný western". To znamená dobrý a to je za tri. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zvolilo se jiné hudební theme, než bylo ve všech filmech s Vinnetouem a Na Stříbrném jezeře, což se mi libilo, protože je to dobře chytlavá melodie. Sam Hawkens zas perlí: "Co to taháš za meteřskou školku?" Trapny bylo jak Vinnetouův dvojník byl v některejch scénách hrozně moc poznat... Jinak to ničím nevybočuje z filmů o OS&V... ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný a opomíjený Vinnetou se skvělou ústřední hudbou Rize Ortolaniho. Právě nad absencí proslulé hudby Martina Böttchera se někteří pozastavují, ale mě se zamlouvala. Je sice znát, že film natáčela jiná společnost, ale laťka se hodně blíží nejlepší čtyřce. Je sice trochu rozvleklý, ale na druhou stranu se nebojí ukazát trochu krve a násilí. Dřív se mi tato "nemayovka" moc nelíbila, ale po dnešku jí přícházím na chuť. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhanda som mal ako malý za zrejme najobľúbenejšiu mayovku a pritom som ho vtedy videl sotva dva krát. No i tak ma ohromil. Predovšetkým strhujúcou heroickou kompozíciou Riza Ortolaniho, snáď najlepším soundtrackom napísaním pre mayovky, kde sa hlavného motívu doteraz neviem nabažiť a samozrejme ohromujúcim záverom. A práve ten môže radiť ,,Olda Šetrného“ :-) na pozíciu skutočného ,,westernového“ veľkofilmu. Mínusy má film také ako aj ostatné diely série, čiže predovšetkým scenár robiaceho tu z náčelníka Apačov v Siuxskom oblečku často skutočného ... nebudem nadávať. Zbytočné mi tu prišlo tiež využitie hneď troch záporákov, pričom ani jeden nedostáva dostatok priestoru, čo aspoň pri kvalitách dvoch z nich zamrzí (úloha lotra sa tu ušla aj inokedy kladnému Gustavovi Rojovi). No a prečo sa vlastne film volá tak, ako sa volá? ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Příběh recykluje zápletku z Rudého gentlemana, aniž by měl její napínavost, dostatečně charismatické záporáky, nebo Terence Hila. Vedle slavnějšího dílu série je proto ve všem horší. Protože je o čtvrt hodiny delší a dějově chudší, tak se občas nepěkně táhne. Režisér se snažil chatrný scénář vycpat dlouhými záběry na balkánskou přírodu, ale ani to dojem nespasilo. Alespoň na průměr ho vytáhl jen klasicky skvělý Lex Barker. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)
  • Old Shatterhand (Lex Barker) sebere u mrtvého velitele a namíří na kapitána Bradleyho (Guy Madison) Colt Navy 1851, v americké armádě však byly používány perkusní Colty Navy 1851 ráže 38 a Army 1860 ráže 44. (vschovanek)
  • Hlavná puška, ktorú používa Old Shatterhand (Lex Barker) a ktorá je predstavená ako Henryovka, je v skutočnosti Winchester Model 1892. Zaujímavosťou je fakt, že evolučná predchodkyňa Winchestroviek sa skutočne volala Henryovka. Jednalo sa ale o úplne inú zbraň, než akú si vymyslel Karl May. (ČSFD)

Reklama

Reklama