foto

Guy Madison

  • nar. 19.1.1922
    Bakersfield, California, USA
  • zem. 6.2.1996 (74 let)
    Palm Springs, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec se během své kariéry objevil celkem v 85 filmech. Dobře si ho pamatujeme ze dvou mayovek, jednak z Old Shatterhanda, kde byl záporákem kapitánem Bradleyem, a jednak z Pokladu Inků, kde byl naopak hlavním hrdinou zvaným Pán Jaguárů.

Jeho skutečné jméno znělo Robert Ozell Moseley. V mládí pracoval nejprve jako telefonní spojovatel, na začátku druhé světové války pak vstoupil do pobřežní stráže.

Jeden víkend, co měl dovolenku, se stal osudným pro jeho život. Navštívil v Hollywoodu jedno divadelní představení a v publiku si pohledného mladíka v námořnické uniformě povšiml jeden z asistentů producenta Davida O. Selznicka. Nabídl mu malou, ale důležitou roli ve filmu Když jsi odešel. Stačil ji natočit během víkendu a přitom si vybral i jméno, kterého ho pak proslavilo: Guy znamená anglicky '„kluk“' v tom dobrém slova smyslu, přijímení Madison vybral podle někdejšího amerického prezidenta z 19. století.

Po uvedení snímku reagovali diváci stovkami dopisů a Guy se vrátil, aby bez hereckého vzdělání pokračoval v kariéře. Největší popularitu si získal počátkem 50. let v televizním seriálu Adventures of Wild Bill Hickok. Když seriál skončil, odjel Guy hledat práci do Evropy, kde se stal hvězdou italských westernů a německých dobrodružných filmů.

V 70. letech se vrátil do vlasti, ale hrál už jen cameo role. Zdravotní stav mu pak už ve vysokém věku nedovolil hrát: zemřel na rozedmu plic.

Black "Stoka" threat

Herecká filmografie

Filmy

1989 Dobrodružství Viléma Tella
1988 Červená řeka (TV film)
1979 The Hughes Mystery
1978 Where's Willie?
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 Il baco da seta
Pacific Connection, The
1971 Reverend Kolt
1969 Comando al infierno
Figlio di Django, Il
Místo v pekle
Poslední tank
Válka Leopardů
1968 Il re dei criminali
1967 7 winchester per un massacro
Bang Bang Kid
Devilman Story
LSD - Inferno per pochi dollari
Lunghi giorni dell'odio, I
Peklo v Normandii
1966 Cinque della vendetta, I
Poklad Inků
1965 Avventuriero della tortuga, L'
Desafío en Río Bravo
1964 Old Shatterhand
Sandokan alla riscossa
Sandokan contro il leopardo di Sarawak
Vendicatore mascherato, Il
1963 Kat z Benátek
1962 Dobyvatelův meč
Prigioniere dell'isola del diavolo, Le
1960 Schiava di Roma, La
1959 Jet Over the Atlantic
1958 Bullwhip
1957 Hard Man, The
1956 Hilda Crane
On the Threshold of Space
Reprisal!
The Beast of Hollow Mountain
1955 5 Against the House
Phantom Trails - a.z.
Poslední hranice
The Matchmaking Marshal - a.z.
Timber Country Trouble - a.z.
Titled Tenderfoot, The
1954 Command, The
Marshals In Disguise - a.z.
Outlaw's Son - a.z.
Trouble on the Trail
Two Gun Teacher, The
1953 Border City Rustlers - a.z.
Secret of Outlaw Flats - a.z.
Six Gun Decision - a.z.
The Charge at Feather River
Two Gun Marshal - a.z.
1952 Behind Southern Lines - a.z.
Ghost of Crossbones Canyon, The
Red Snow
Smoky Canyon
The Yellow Haired Kid - a.z.
Trail of the Arrow
1951 Drums in the Deep South
1949 Massacre River
1948 Texas, Brooklyn and Heaven
1947 Honeymoon
1946 Till the End of Time
1944 Když jsi odešel

TV seriály

1951 Adventures of Wild Bill Hickok (TV seriál)

Dokumentární

1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace