Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

K tomuto legendárnímu dobrodružnému filmu mne váže nezapomenutelná vzpomínka, která dokazuje, jak jsem ho milovala. Já, vzorňucha, jsem jako studentka asi tak v roce 1965, kdy se u nás v kině promítal, spolu s kamarádkou tajně v noci klíčem od skříně odemkla vitrínku u kina, kde byly vystaveny snímky z filmu. Každá jsme jeden sebrala – ona s koňmi a já s herci. Nevím, kde se ve mně vzala ta odvaha a drzost, ale tolik jsem toužila ten obrázek mít. Týden jsem z toho v noci nespala v očekávání, že mne přijdou policajti zatknout. Doufám, že už je to promlčené. Po dlouhém čase jsem tuto historku podrobně vylíčila řediteli kina s omluvou. Dostalo se mi odpuštění, protože on sám byl velký filmový fanda a ještě mi daroval spoustu filmových plakátů. Dodnes na tento film nedám dopustit. Howng, domluvil jsem! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kniha se stejným názvem, kterou jsem četl v dětství i v dospělosti s radostí několikrát, má v sobě touhu po pomstě na Santerovi, sólové odbočky Old Shatterhanda v přestrojení za detektiva, cestu až k hranicím s Mexikem - a na to všechno je třeba zapomenout. Harald Reinl na to šel od základů jinak a chytil se dějových provázků, které v knihách zůstaly jen v záblescích vzpomínek vedlejších postav. Oproti většině adaptací literárních děl to ale bylo zázračně správné rozhodnutí. I roky poté, co jsem tuhle dvojici plnou ideálů hltal poprvé, jsem pořád stejně přimrazen. Kombinace dobrodružství a romantiky snad nikdy předtím ani potom nebyla takhle dokonale vyvážená. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Winnetouovu manželku Ribannu všetci poznajú. V rámci mayoviek sa jedná o kultovú postavu. Mimochodom, v tom čase šlo zároveň o režisérovu manželku, ale to je určite len náhoda. Vtip je v tom, že Ribanna jednak nikdy Winnetouovou manželkou nebola (na konci nekompromisne končí v náručí modrookého Terenca Hilla, ktorý si následne zahral ešte v troch mayovkách, zakaždým inú rolu) a jednak sa objavila v jedinom filme (áno, Karin Dor si zahrala síce ešte v niekoľkých ďalších mayovkách, ale zakaždým odlišnú postavu). Toľko k faktom. A aký je Winnetou 2? Po scenáristickej stránke tradičná klasika - zlí belosi šikovne využijú vo svoj prospech vrodený rasizmus iných belochov, narafičia na Indiánov krvavý čin a všetci belosi (samozrejme v čele s vojakmi) na to ihneď skočia a chcú Indiánov pozabíjať. Tam, kde film stráca na scenári, získava na kastingu. Grázli sú poriadne nechutní a svojím spôsobom charizmatickí. Nechýba medzi nimi Klaus Kinski, prekvapivo však nehrá ústredného zloducha, ale len jeho pomocníka. Vo finále mu prajete bolestivú, dlhú a originálnu smrť... na čo ho strelia do chrbta a on padne na zem a finíto. Humornú stránku zaobstaráva osvedčený lovec motýľov (tentokrát však skôr lovec zážitkov) lord Castlepool a básnik prérie v roztopašnom poňatí Mirka (!) Bomana. Zaujímavé na týchto komických postavičkách (ďalej napr. Sam Hawkins) v mayovkách vždy bolo, že to vedeli nielen s ústami, ale aj so strelnými zbraňami. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dvojka Winnetou, je zákonite lepší - veľkolepejší, výpravnejší, väčší, výraznejší, aspoň z môjho pohľadu, to tak je. Náčelník Apačov sa rýchlosťou svetla zamiluje do krásky, menom Rybanna, lebo ju jednak hneď v úvode filmu, uchránil pred veľkým macom, ktorý sa ju snažil extra napadnúť, do toho sa vrhol odvážny Winnetou, a láska bola na svete, ale bude trvať len kratšieho charakteru, pretože sa línia udalostí, akosi skomplikuje... Chystá sa veľké stretnutie, z rôznych indiánskych kmeňov, aby sa uzatvoril MIER, medzi „bledými tvárami” a pôvodnými obyvateľmi Ameriky, indiánmi. Medzitým u vojakov Konfederácie, kde tomu velí plukovník Merril, pričom vzťahy začínajú byť poriadne naštrbené ( bieli versus indiáni ), jeho syn - poručík Robert Merril, navrhne, aby si vzal za ženu indiánku Rybannu, a tak by sa nastolil mier. Len to by tu nesmel byť hlavný nepriateľ - Bud Forrester, ktorý práve kuje nebezpečné plány, samotný Old Shatterhand, bude mať s ním, čo dočinenia, aby zistil, aký debil sa z neho vykľul. Musím svedomito pochváliť pokračovanie, ktoré ma omnoho viac oslovilo, bavilo, a zaujalo, má ešte lepšie obsadenie, ako predtým, kde ma nezaujíma úhlavný nepriateľ Forrester ( Anthony Steel ), ale najmä pár vedľajších postáv, námatkovo vymenujem TRI - Karin Dor, ako pekná, okatá Rybanna, Mário Girotti, ktorého skôr poznáte pod pseudonymom Terence Hill, a ešte Klaus Kinski, ako David 'Luke' Lucas, kamarát so zlými. Režisér Reinl rapídne pridal na plyne, lebo musím uznať, že práve prostredná časť trilógie, je vyspelejšia, ako samotná prvá časť ! Jednotka sa mi nezdá byť na takej úrovni, ako Dvojka... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (35)

  • Při souboji s medvědem Pierra Brice (Vinnetou) zastupuje dvojník. (M.B)
  • Mezi 73 snímky promítanými v sezóně 1964/65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první místo. (hippyman)
  • Před přepadením jeskyně se objevuje záběr na indiány, kteří se spouštějí po lanech u vodopádů. Stejný záběr byl použit ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962), a to rovněž před závěrečnou bitvou. (DecentFellow)

Reklama

Reklama