Reklama

Reklama

Reportér se stává terčem nelítostné očerňující kampaně, která ho dožene k sebevraždě. Stane se tak poté, co odhalil roli CIA ve vyzbrojování rebelů v Nikaraguji a pašování kokainu do Kalifornie. Snímek je založen na skutečném příběhu Garyho Webba. (Filmbox)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (94)

Morholt 

všechny recenze uživatele

O zapojení amerických tajných služeb do obchodu s drogami si dnes cvrlikají vrabci na střeše. Ať už se jedná o heroin z Afghánistánu, kokain z Nikaragui či drogový kartelový stát v Kosovu pod dohledem KFOR, vždy v tom měla či má CIA a její spojenci prsty. Tím nechci tvrdit, že ostatní státy a jejich tajné služby jsou v tomto ohledu čistí jak lilie, ale Amerika má těch zájmů nejvíc a zároveň patří mezi demokratické státy a tudíž toho na ní také nejvíc praskne. Gary Webb byl prvním novinářem, který se totuto problematikou hlouběji zabýval a tehdy jeho odhalení zasáhlo jak americkou společnost, tak především CIA. Že se agentura všemožně snažila sabotovat jeho práci a komplikovat osobní život je víc než jasné. A o tom všem je Cuestův film. Není to o konspiračních bytech, přestřelkách, honičkách či napínavé atmosféře, ale o mravenčí práci jednoho zarytého novináře, který krůček po krůčku odhaluje pozadí působení CIA podporovaných Contras, jejichž činnost úzce souvisela s americkým kokainovým boomem. A nutno říct, že Webb v podání Rennera působí uvěřitelně a důvěryhodnost je vlastně devízou celého filmu, stejně jako obsazení s celou řadou známých jmen v relativně malých, ale důležitých, rolích. K dokonalosti sice něco chybělo, ale i tak u mě panuje naprostá spokojenost. 85% ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Film byl zručně natočený, nenašla jsem hluché místo, při kterém bych se nudila. Náš Velký bratr za Velkou louží v období studené války byl všeho schopný a bohužel klidně i zneužil pro moc vlastní obyvatelstvo. Čímž netvrdím, že druhá strana to nedělala též, jen trochu jinak. Jeremy Renner mi sednul, takže bez rozpaků čtyři hvězdy. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Když naštvete vládu a CIA, nevěstí to nic dobrého. Novinář Gary Webb, držitel Pulitzerovy ceny, v roce 1996 publikoval investigativní článek o zapletení CIA do pašování drog z Nikaraguy do Kalifornie s tím, že vláda o všem věděla. Urval si zatraceně velké sousto a zažil brutální mediální masáž. Po letech měl spáchat sebevraždu (dvě střelné rány do hlavy logicky nedávají smysl), podle všeho ovšem jeho zjištění byla pravdivá. Jeremy Renner velmi slušný, na zamyšlení dobré, celkově nevýrazné a chybělo víc opravdu silných scén. A emocí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film trochu ve stylu Mannova Insidera s Russelem Crowe v hlavní roli. Ale zdaleka ne tak dobrý. Novinář Garry Webb začal rozkrývat zapojení CIA do financování válek a převratů ve Střední Americe. CIA do těchto zemí dodávala zbraně a financovala to obchodem s drogami, kterými zásobovala většinou Afroameričany v Kalifornii. Film je podle skutečné události, je velká škoda, že si s ním tvůrci nedali více práce. Hlavně scénárista. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Ako vláda USA získavala peniaze na podporu Contras v boji proti komunizmu v Nicarague. Celkom vydarené, ale tá ľahkosť ako sa k článku dopracoval sa mi nepozdávala. Navyše takéto typy thrillerov si zaslúžia hutnejšiu a emotívnejšiu atmosféru, ktorú v tomto filme akosi obišli, či skôr povrchne odbili. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • V čase 2:36 je možné si všimnout v článku textu „receive Czech-made L-39 jet“. Text odkazuje na událost roku 1982, kdy Libye dodala nikaragujské vládě pro boj proti Contras cvičné/lehké bitevníky Aero L-39 Albatros československé výroby. Následující rok se Libye pokusila neúspěšně dodat dalších 17 letounů. (DBlitz)

Reklama

Reklama