foto

Jeremy Renner

  • nar. 7.1.1971 (47 let)
    Modesto, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dříve ryze divadelní herec, který se ke konci devadesátých let plynule přesunul na televizní obrazovky, Jeremy Renner si vysloužil pochvalu a diskuzi nad ztvárněním sériového vraha Jeffrey Dahmera. Původem z Kalifornie, Renner objevil svou lásku k hraní během studií na Modesto Junior College, když si rozšířil své hlavní předměty. Než si vybral hodiny hraní, věnoval se nejdříve počítačům a kriminologii. Brzy se rozhodl navýšit hodiny herectví a psychologie. Jeviště mu nabízelo prostor vybít si zdravým způsobem skryté emoce. Po absolvování se přestěhoval do Los Angeles, kde doufal, že dostane práci jako herec.

Po hraní ve hře Search and Destroy, kterou také spolurežíroval, se mu dostalo pozitivních ohlasů od kritiky a v roce 1995 předvedl svou premiéru v bláznivé komedii NATIONAL LAMPOON SENIOR TRIP. Následovalo několik filmových a televizních rolí, namátkou například v roce 1999 hostování v populárním upírském seriálu ANGEL. Ke konci 90. let a na počátku let 2000 se objevil v televizních reklamách na pizzu, baterie Duracel či pivo Bud Light. O tři roky později navzdory téměř žádné psychologické podobě s hlavní postavou, Jeremy mrazivě představil skutečného vraha a kanibala v životopisném filmu DAHMER, což mu vyneslo nominaci v kategorii nejlepší herec na Independent Spirit Award. Teprve v roce 2003 se mu dostalo všeobecného povšimnutí díky velkorozpočtovému akčnímu filmu S.W.A.T., kde hrál ex-přítele Colina Farrella, který se postavil na špatnou stranu zákona. Následoval snímek NEO NED, kde ztvárnil stoupence Hitlerovy ideologie, který se v psychiatrické léčebně seznámí s černoškou dívkou, jež věří, že se do ní převtělil sám Adolf Hitler. Za tuto roli obdržel v roce 2006 cenu za nejlepšího herce na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Beach.

Jeremy hraje nejčastěji antihrdiny, k čemuž mu pomáhá jeho neobvyklý až démonický pohled. Zahrál si však i hrdinského vojáka ve snímku 28 TÝDNŮ POTÉ (2007). V témže roce se objevil ve westernovce ZABITÍ JESSEHO JAMESE ZBABĚLCEM ROBERTEM FORDEM. Zahrál si i hlavní roli ve válečném snímku SMRT ČEKÁ VŠUDE, za kterou obdržel oscarovou nominaci na nejlepšího herce.

Jeremymu se nyní velice daří. Ztvárnil roli Hawkeye ve filmech THOR a THE AVENGERS. Dále si zahrál hlavní roli v pokračování Bourna a čeká ho také již podruhé role Brandta po boku Toma Cruise: MISSION: IMPOSSIBLE 5. A určitě nás v roce 2014 čeká pokračování THE AVENGERS. Taktéž není vyloučeno, že se Jeremy objeví ve vlastním filmu jako Hawkeye a nebo ve filmech ostatních kolegů z týmu.

Mezi televizí a filmem si Jeremy najde čas na psaní, nahrávání a předvádění své hudby – současného rocku.

dragosta

Herecká filmografie

Filmy

2019 Spawn
Untitled Avengers Movie
Untitled Jeremy Renner/Bourne Sequel
2018 Arctic Justice: Thunder Squad
Máš ji!
2017 Hráčské doupě
Wind River
2016 Captain America: Občanská válka
Příchozí
2015 Avengers: Age of Ultron
Mission: Impossible - Národ grázlů
2014 Smrt čmuchala
2013 Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
The Immigrant
Špinavý trik
2012 Avengers
Bourneův odkaz
2011 Mission: Impossible - Ghost Protocol
Thor
2010 Město
2009 Lightbulb
2008 Smrt čeká všude
2007 28 týdnů poté
Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
Zkřížené cesty
2006 Love Comes to the Executioner
2005 Dvanáctiletí
Její případ
Legendy z Dogtownu
Malý výlet do nebe
Neo Ned
2004 Srdce je zrádná děvka
2003 S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení
2002 Dahmer
Monkey Love
2001 Fish in a Barrel
1997 Děsivé sny (TV film)
1996 A Friend's Betrayal (TV film)
Paper Dragons
1995 Banda na výletě

TV seriály

2010 Rozvedený se závazky (TV seriál)
2009 Zvláštní poldové (TV seriál)
The E.I.D. (E10)
The Apology Line (E09)
The Dentist (E08)
další epizody (10)
2008 Oaks, The (TV seriál)
2007 Dr. House (TV seriál)
Kdopak půjde z kola ven? (S04E09)
2005 Robot Chicken (TV seriál)
2001 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Krev nevinných (S02E06)
1999 Angel (TV seriál)
Time of Your Life (TV seriál)
Zoe, Duncan, Jack & Jane (TV seriál)
1998 Síť (TV seriál)
1995 Deadly Games (TV seriál)
Podivné náhody (TV seriál)

Dokumentární

2014 Marvel Studios: Assembling a Universe
Světové války (TV seriál)
2007 28 Weeks Later: The Infected

TV pořady

2016 The 22nd Annual Critics' Choice Awards (TV pořad)
The Grand Tour (TV pořad)
2015 2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The 2014 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
Večernij Urgant (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Conan (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 It Factor: Los Angeles, The (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 P!nk - Trouble (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2016 Zakladatel

TV seriály

2017 Soumrak templářů (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(894)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace