Reklama

Reklama

Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 040)

Hild 

všechny recenze uživatele

Bavila jsem se, film výborně buduje napětí, všechna tajemství divák odkrývá spolu s hrdiny a nemá potuchy, jak to vlastně dopadne. Film mě velice překvapil, konečně se zde nevyskytuje žádná romantická linka, ale jde jen o holé přežití hlavních hrdinů. Debutující režisér Wes Ball odvedl dobrou práci. Škoda těch několika logických děr, které až moc bijí do očí a taky mě mrzelo, že se závěr už nedokázal více vygradovat, závěr totiž rozhodně není vrcholem filmu. Nic to ale nemění na tom, že po všech těch ostatních pokusech, které se snaží zopakovat úspěch Hunger Games, je tenhle jednoznačně nejlepší a větší úspěch by si zasloužil, už i kvůli velice sympatickému obsazení a snaze se přece jen v rámci žánru odlišit. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že som sa takmer celý čas celkom slušne bavil. Kto hľadá nenáročnú oddychovku mal by byť spokojný. Začalo to fajn, hneď tu bola záhada okolo tajomného labyrintu a čudesní pavúčikovia v ňom, čo navodilo tú správnu mysterióznu atmosféru. Pekne sa vykryštalizovali aj vzťahy v skupine. Postupom času však dejová linka začala strácať na zaujímavosti, našťastie stúplo aspoň napätie. Koniec priniesol jedno veľké rozčarovanie, priznám sa, pointu som moc nepobral. Síce došlo na akýsi pokus o vysvetlenie, ale v konečnom dôsledku to bola iba kopa povrchných táranín, ktoré mi nedávali žiaden zmysel. Som zvedavý na dvojku. Silný priemer. 65/100 ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Everything is change. I Wacoslav1 is change. Ano ano už tomu tak bude. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že vyrazím do kina na film plný náctiletých zasranů a ještě ho ohodnotím, tak jak jsem ho ohodnotil asi bych se dotyčnému vysmál, ale ono to nebylo vůbec špatný. Už trailer byl slibnej a samotnej film je příkladem snímku jakej mi osobně vyhovuje. Máme tu rozehranej zajímavej příběh kterej vtáhne do děje a donutí diváka přemýšlet, ale zároveň to na konci do sebe pěkně zapadne a dozvíme se co se děje a proč. Pravda ten konec není až tak šokující, a nepředvídatelnej a taky je tam jasnej prostor pro pokračování, ale ušlo to. Pravda hlavní hrdina byl ok a s tím zbytkem náctiletých blbečků z nichž někteří byli až extrémně nesympatičtí se nějak nedokážu ztotožnit, ale zase když už mě tu nějaká postava vyloženě srala, tak vzápětí chcípla což se mi líbilo. Jinak film má slušnou atmosféru a opravdu kvalitní zvukový efekty. Jenom škoda, že ta akce je zase strašně zběsilá a nepřehledná, ale tak takhle už se dneska točí skoro všechno. Nicméně jako celek dobrý. Líbilo se mi to.70% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prepracovaný komentár po občerstvení dojmov z filmu s jemnými spoilermi: "Vitaj, divák, toto je náš svet a toto sú jeho pravidlá. Dobre si ich zapamätaj, zakrátko ich začneme porušovať." Wes Ball a James Dashner dali vzniknúť trochu odlišnému dielku, ktoré zo záplavy priemerných adaptácií tínedžerských sci-fi/fantasy mierne vybočuje. A to v pozitívnom zmysle slova. Miesto toho, aby dej brzdili zbytočné prídavky v podobe nadbytočnej romantiky či zvetralých klišé situácií, sústredí sa film primárne na hlavnú líniu a do popredia stavia mysteriózno. Divákovi nie je dovolené dozvedieť sa nič nad rámec informácií, ktoré získava hlavný hrdina a musí sa tak absolútne spoľahnúť na iniciatívu protagonistov. Samotné prostredie - labyrint a "bezpečná zóna" - až do úplného konca neopúšťame a je dôsledne využívané na rozvíjanie vzťahov medzi postavami. Veľmi rýchlo sa prejaví chlapecká rivalita a boj o dominanciu, ktorý vyvolá príchod nováčika do malej komunity. Obzvlášť zaujmú dve veci. Za prvé, The Maze Runner sa očividne inšpiruje starogréckou mytológiou, konkrétne mýtom o Minotaurovi, z ktorého do značnej miery preberá prostredie a základné motivácie chlapčenských hrdinov. A využíva ich omnoho lepšie, než filmový Percy Jackson (ktorý na nich stojí). Za druhé, to, čo je pôvodne vnímané ako šialenstvo (spôsobené pohryznutím pavúka), sa postupne kryštalizuje do istej formy osvietenia. Pohryznutá obeť náhle precitne a v návale informácií a navrátených spomienok začne konať zdanlivo skratovo, avšak neskôr je tento dojem vyvrátený. Vo svete, ktorý sa riadi prísnymi pravidlami, sú jedinými rozumnými ľuďmi šialenci. Zároveň má film aj dostatok temnej atmosféry, uchádzajúce obsadenie a v závere hádže luxusnú udičku na pokračovanie. Je trochu škoda, že napriek tomu všetkému je dojem z neho len zľahka nadpriemerný. No na druhú stranu, je na pováženie, či som ešte schopný dobre posúdiť film, určený primárne mladšiemu publiku. 70% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

První knížka z TMR série byla úžasná, trochu jsem se bála filmu, ale zbytečně. Sice tam bylo pár pozměněných věcí, ale jinak se víceméně drželi knížky, což je rozhodně velké plus. Taky se mi líbilo herecké obsazení (když teda pominu Willa Poultera, toho kluka já prostě nemůžu brát vážně po Millerových), hlavně Dylan byl v hlavní roli dost dobrý. Film byl napínavý a opravdu tam nebyla chvilka, kdy by se člověk stihl nudit, jedna akce střídala druhou. Akorát teda to "vysvětlení" na konci bych udělala nějak jinak, kdybych nevěděla o co jde, tak bych to nepochopila, ale nulové, či zmatené vysvětlení byl problém i v knížce, takže za to film tak úplně nemůže. 5* ()

Galerie (167)

Zajímavosti (20)

  • Herec Dylan O'Brien (Thomas) mal štyri dni na to, aby si prečítal knižnú predlohu tohto filmu. (ShortyIC)
  • Literární předloha Jamese Dashnera je první díl úspěšné knižní trilogie trilogie, k níž vzniklo i několik prequelů. (centy009)
  • Režisér Wes Ball a predstavitelia Fox Studios sa pôvodne stretli kvôli nakrúcaniu celovečernej verzie jeho krátkometrážneho filmu Ruin (2012). Ponúkli mu však možnosť režírovať Labyrint: Útek a on ju prijal. (Laslo)

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

01.05.2016

Zranění Dylana O'Briena, tahouna filmové ságy Labyrint, jsou závažnější než se původně myslelo. O'Brien se zranil 17. března, když ho na natáčení třetího dílu srazilo auto, studio 20th Century Fox… (více)

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama