Reklama

Reklama

Leatherface - zrození

  • USA Leatherface (více)
Trailer 1

Film předchází událostem původního snímku Texaský masakr motorovou pilou (1974) a přiblíží nám zrod legendárního masového vraha, známého jako Leatherface (Kožená tvář). Dospívající Leatherface uteče z psychiatrické léčebny spolu se třemi dalšími pacienty a unese mladou zdravotní sestru. Na stopě je jim však muž zákona toužící po pomstě. (Spidey3)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (203)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Kupodivu se tvůrcům podařili bezchybně zachytit pouze druhotné faktory, přičemž to důležité zde od začátku pokulhává. Například zde byl mistrně zachycen guláš v hlavě jednotlivých chovanců léčebny a spolu s tím postupný propad k šílenství hlavní postavy. Naopak zlomový bod, ve které se Leatherface definitivně obrátí ke zlu je zapříčiněn snad tím nejabsurdnějším představitelným zvratem. Zcela hloupým poutem chlapců, kteří spolu vlastně nemají nic společného. Mimo to, dílo provázel vcelku ubohý příběh, bez dostatečně charismatických herců a jasně vytyčeného cíle. Syrovost tohoto díla je zároveň jeho předností i prokletím. Neboť v jednu chvíli to funguje skvěle a v dalším záběru již otáčíte oči v sloup. Mimo delikátní záběry, jedinečné vykreslení představitelného lidského zla a šílenství totiž film nic jiného nenabídne a od začátku se pohybuje pouze mezi 2-3 hvězdami. 50% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Osvědčený úchylný Kožoxicht před kamerou, osvědčený úchylný páreček žabožroutů za kamerou, tak co se v nových trampotách nejslavnějšího lidorubce posralo, že je z toho nakonec jen slabá, téměř nebrutální a skoro neúchylná vidlácká slátanina o tom, kterak sympaťák z polepšovny k motorovce přišel? Tak především se posrala produkce, když scénáristicky svěřila osvědčenou makabrózní klasiku do rukou nějakého nezdravě ambiciózního pyjonýra (ne, není tam chyba), co má za sebou pouhopouhé dva semidebilní kraťasy a patrně tak semestr psychologie, a ten uplácal místo dalšího řádně krvavého, obskurního a tísnivého Texaského řetězopílení přiblblý a anemický Texaský útěk z pasťáku, kombinovaný se sondou do duše narušeného pubescenta, kterou mu tam patrně zaváděli přes prdel. A to divák, usedající k televizi v řeznické zástěře, s kombinačkama, vrtačkou, letlampou, sekáčkem a loskokošným koťátkem na klíně v očekávání důstojného vzrušujícího pokračování, rozhodně vidět nechtěl. Nene! ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|50%| Původní texaský masakr mě moc nebavil, ale filmy z r.2003 a 2006 – to mi sedlo dokonale (lepší 4* pro oba). Ani nedávný Texaský masakr 3D mě moc nebavil, ale byl jsem zvědav na tento rádoby prequel a zároveň remake. Tato záležitost není rozhodně na 100% prequel. Podkopává to nohy ostatním filmům. Ale fajn, budu to hodnotit jako samostatný film o motorovce. Jak už tu někteří píší, je pravda, že s Texaským masakrem toho moc společné nemá. Nejde o to, že si Leatherface s motorovkou zařádí až ve finále, to mi nepřekáží, je to přeci začátek zrodu této vraždící legendy. Problém je v napsání děje a scénáři. Celé mi to přijde dost překombinované. Rozhodně jsem hned ze začátku uhodl, kdo bude oním vraždícím cvokem. Projevilo se to až ke konci a to dost nevýrazně. Neříkám, že je to vyloženě nelogické, ale moc mi toto pojetí nesedlo. No, kritizuji to dost, ale co musím pochválit, tak to je brutalita. Je tu spoustu zajímavých vyvraždovaček, pikantních scén. Takže tohle je velké plus. Rozhodoval jsem se mezi 2/3*, ale nakonec jsem ty slabší 3* udělil. Nenudilo to, krvavých scén bylo dost – vydařili se, ale to je asi tak všechno. Postavy byly celkem průměrné, stejně jak hudba. Podruhé už bych si to nepouštěl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To nevyzerá na deti. Toto bol diabol.“ Mrzí ma, že nemôžem dať 80%, lebo miestami to na to má. Byť to lepšie, ide o hororovú udalosť roka. Takto o ľahko nadštandardný krvák pre hororových fanúšikov. Dať toto univerzum brutálnemu duu Bustillo/Maury bol super ťah. Film netrpí žiadnym chaotickým strihom, nepôsobí dojmom, že počas nakrúcania niečo neklapalo, že sa dodatočne vystrihlo 28 scén a narýchlo sa dotočilo 29 nových. Príbeh je príjemne jednoduchý a pozrieť sa na TCHM univerzum z pohľadu prequelu je parádny nápad. Iste, raz už to tu bolo, ale Leatherface ide ešte hlbšie do minulosti, než Počiatok z roku 2006. Dvojica drastických režisérov si nedáva servítky pred ústa, nerobí kompromisy a ide na doraz, miestami za doraz. Evidentne neboli cenzurovaní, ani inak „usmerňovaní“ a mohli si v rámci univerza robiť plus mínus všetko, čo im len napadlo. A im napadli vskutku rôzne veselosti, nechutnosti a úchyláčtiny. Neprišli o nič zo svojho naturalistického, živočíšneho, autentického, nechutného, krvavého štýlu. Akurát tentoraz majú, na rozdiel od Livide, zrozumiteľnejší scenár. Čo je dobre. Ruka v ruke s tým kráča vydarený kasting (vrátane nekompromisného šerifa Stephena Dorffa), retro atmosféra (Texas, 50. roky) a finálny twist ohľadom „pravej“ identity Leatherfacea (hoci sa musím priznať, že som čosi podobné čakal, pretože sa mi to zdalo byť celé až podozrivo jednoduché). Zaujímavé je sledovať, ako sa napriek rozkolísanej (ne)kvalite jednotlivých dielov nezabúda na starších tvorcov, takže Leatherfacea okrem nesmrteľného dua Kim Henkel/Tobe Hooper produkoval aj režisér predchádzajúcej časti John Luessenhop. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Desať rokov po tom, čo boli dvaja synovia Verny Sawyerovej (Lili Taylor) odobraní z jej starostlivosti, sa im podarí utiecť z psychiatrickej liečebne. Spolu s nimi utečú dvaja šialenci, ktorí so sebou ako rukojemníčku zoberú mladú zdravotnú sestru. Vydávajú sa na útek pred mužmi zákona, ktorých vedie Hal Hartman (Stephen Dorff), ktorého ženie túžba po pomste. Verna Sawyerová vie, že aj napriek dlhej odluke si jej synovia nájdu cestu k nej, pretože rodina je základ. - Perfektná záležitosť a jeden z najlepších hororov roku 2017. Páni režiséri sú už dlhé roky absolútnou hororovou špičkou, a aj keď toto na ich zázrak z New French Extremity nemá, stále ide o vynikajúci horor. Fenomenálna Lili Taylor, mladé a ambiciózne herecké obsadenie, perfektné masky a nádherné kulisy vytvárajú dokopy výnimočný zážitok. Čo ma však zaujalo najviac je to, ako perfektne tvorcovia spracovali príbeh podla Eda Geina. V mojich očiach prekonáva Leatherfacea v tejto oblasti len Psycho, ale keďže je spracovanie dosť rozdielne, tento pohlad mi prišiel velmi zaujímavý a v rámci spracovaní emócií vďaka prítomnosti Lili Taylor aj reálnejší. Som velmi spokojný, aj keď plné hodnotenie nedávam, pretože viem, že títo režiséri majú na viac. Majster Tobe Hooper tam hore určite tlieska a myslím si, že toto je velmi dôstojne spracovaná pocta jemu aj pánovi Gunnarovi Hansenovi. + herečka z The Conjuring + herec z Jackals ()

Galerie (124)

Zajímavosti (8)

  • Světová premiéra se konala 25. srpna 2017 na FrightFestu v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama