foto

Sarah Michelle Gellar

  • nar. 14.4.1977 (39 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato 161 cm vysoká herečka neměla příliš šťastné dětství. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo osm a Sarah otci nikdy neodpustila, že rodinu opustil. K filmu se dostala náhodou, když ji ve čtyřech letech objevil agent a angažoval do reklamy. Postupem času přišly různé role v televizních seriálech. Dokonce se stala držitelkou ceny Emmy za roli v soap opeře ALL MY CHILDREN z let 1993 - 1995.

Další velká příležitost se jí naskytla v roce 1997 s konkurzem na roli Cordelie v seriálu BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ, ale produkce ji rovnou přiřadila roli Buffy, kvůli níž si i své tmavě hnědé vlasy obarvila na blond. A proč vybrali zrovna Sarah na hlavní roli? Možná proto, že je jí tahle role tak blízá. Říká: „Je ženou a zároveň děvčátkem, tápe mezi odpovědností dospělého a dětstvím. I já jsem se brzy ocitla ve světě dospělých a bylo těžké si v něm najít své místo. Rozdíl mezi mnou a Buffy je v tom, že já jsem věděla, co chci.“ Mezi její ostatní důležité role patří mladá Jackie Kennedy z filmu ŽENA JMÉNEM JACKIE, intrikánka Kathryn (VELMI NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI), kuchařka, která pomocí kouzla dovede uvařit cokoli (NEODOLATELNÁ) a rolička zavražděné studentky ve VŘÍSKOTU 2. Během natáčení hororu TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA se seznámila se svým budoucí manželem Freddie Prinzem Jr., se kterým stála ještě dvakrát před kamerou. Ve filmech SCOOBY-DOO a SCOOBY-DOO 2.

A čemu se věnuje, když zrovna netočí? Ráda se stále zdokonaluje v bojových uměních (v Tae Kwon Do má hnědý pás) nebo krasobruslení (soutěžila, když byla mladší) a sbírá staré dětské knížky. Vegetariánka Sarah Michelle chtěla být fotoreportérkou a tvrdí o sobě, že je workoholička. Má ráda tetování a nosí čínský symbol čestnosti na spodní části zad, Tao symbol pro vytrvalost na pravém kotníku a visící dýku nad srdcem a keltský obrazec na levé kyčli. Největší hrůzu má z hřbitovů - kvůli ní i v seriálu Buffy, přemožitelka upírů museli postavit fiktivní hřbitov. Jednou z jejích uváděných úchylek je například pětkrát denně se sprchovat.

Hana Krátká

Herecká filmografie

2017 Cruel Intentions (TV film)
2016 Those Who Can't (TV seriál)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
2013 Freedom Force
The Crazy Ones (TV seriál)
2011 Nebezpečná identita (TV seriál)
2010 Wonderful Maladys, The (TV film)
2009 Veronika se rozhodla zemřít
2008 Nebezpečná posedlost
2007 Holka z předměstí
To, co dýchám
Želvy Ninja
2006 Apokalypsa
(Ne)šťastně až na věky
Noční můra
Smrtící nenávi2t
2005 Americký táta (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
2004 Nenávist
Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2002 Cancun Capers (TV film)
E! Entertainment Special: Who Let the Dog Out? (TV film)
Jack Black: Spider-Man (TV film)
Lord of the Piercing (TV film)
Scooby-Doo
2001 Harvard Man
2000 God, the Devil and Bob (TV seriál)
1999 Angel (TV seriál)
Neodolatelná
Taková normální holka
Velmi nebezpečné známosti
1998 Herkules (TV seriál)
Malí válečníci
Sex ve městě (TV seriál)
1997 Beverly Hills Family Robinson (TV film)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Tajemství loňského léta
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Vřískot 2
1992 Swans Crossing (TV seriál)
1991 Woman Named Jackie, A (TV seriál)
1989 Girl Talk (TV seriál)
High Stakes
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Blázinec
1984 Over the Brooklyn Bridge
1983 Invasion of Privacy, An (TV film)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2008 50 Ways to Leave Your TV Lover (TV film)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Biography: Buffy the Vampire Slayer - Television with a Bite (TV film)
50 Greatest TV Animals (TV film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 E! Rank (TV seriál)
Rank (TV seriál)
Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Seventeen: The Faces for Fall (TV film)

TV pořady

2014 Princess Rap Battle (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2003 Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
2002 Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
TV Guide 50 Best Shows of All Time: A 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
2001 Teen Choice Awards 2001, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Christmas in Washington (TV pořad)
Teen Choice Awards 2000, The (TV pořad)
2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1999 Teen Choice Awards 1999, The (TV pořad)
51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 MTV Presents: Videos That Don't Suck (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1995 The 22nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace