Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

To se tak sešli Derek Jacobi a Ian McKellen a řekli si, že bude sranda zahrát si neskutečně teatrální párek "starých" gayů (to starých v uvozovkách...jim stáří sluší). A ono to sranda byla. Záleží ovšem co čekáte. U takových jmen se předpokládají "velké" herecké výkony a přitom já se při prvním díle nemohla zbavit dojmu, že koukám na nějaký Comic Relief. Nu proč ne? Stačí poupravit očekávání, toho co mi v prvním díle vadilo jsem si u druhého už ani nevšimla. Tím, že se snaží házet hlášku za hláškou se jim ne zrovna všechny povedly, ale celkově jsem se u toho nasmála jako už dlouho ne. Těším se na druhou serii, těším se až si některé díly pustím znova a kdyby to tak hráli někde na divadle, už teď bych stála ve frontě na lístek. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sir Derek Jacobi a Sir Ian McKellen. Mohl by si někdo přát lepší obsazení pro sitcom o dvou životních partnerech, kteří spolu strávili 48 let, a přesto jeden z nich zatím své matce nedokázal přiznat, že je gay? Asi stěží. Oba pánové, kteří se znají už od dob, kdy studovali anglickou literaturu na Cambridge, totiž patří mezi nejuznávanější britské herce své generace a oba se k menšinové sexuální orientaci hlásí i v soukromí; McKellen jakožto mnohaletý bojovník za práva minorit aktivněji, Jacobi, o jehož osobním životě média nikdy mnoho nezjistila, poněkud méně výrazně. První recenze Vicious přesto nebyly zrovna příznivé a třeba The Telegraph sitcom označil za nejméně vtipnou komedií poslední doby. Za sebe musím říct, že ačkoliv jsem si při sledování první epizody na ITV neválela smíchy od začátku do konce, několikrát jsem se s chutí zasmála. Potenciál tu tedy rozhodně vidím, zvlášť vezmu-li si v úvahu, že úvodní epizoda je vždy tak trochu "představovací" a že u ideálního sitcomu se člověk nejvíce baví ve chvíli, kdy začne rozumět charakterům jednotlivých postav. Za sebe tedy zatím dávám palec nahoru. Kdyby za nic jiného, tak právě za oba hlavní představitele. Za Dereka jakožto citlivého, lehce zženštiého Stuarta a za Iana v roli sarkastického Freddieho. ()

Reklama

Macejko 

všechny recenze uživatele

Ian McKellen a Derek Jacobi ako starý hašterivý homosexuálny pár? Dovolím si tvrdiť, že nikdy v histórii televíznej tvorby nemal sitcom takéto vymaznané obsadenie. Starí pardálovia (vrátane Frances de la Tour) sú vo svojich úlohách pevne posadení, vedľajšie postavičky zdatne sekundujú (hlavne senilná Penelope) a vtipy majú z 95% ten správny účinok. Škoda, že to má iba 6 častí. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Vicious old queens. Sitcom o dvou sedmdesátnících, co jsou spolu tak dlouho, že nedokáží strávit jedinou hodinu, aniž by po sobě neplivali příšerné jedovatosti, ale přesto bez sebe nedokážou žít, je především velice britský, k tomu s nevídaně hvězdným obsazením (Gandalf/Magneto, The Master, Madame Maxime, Simon/Ramsey). Dolů ho ale sráží repetetivní humor, a kult to nikdy nebude. Nenadchne ani neurazí, nicméně skvělý opening naladí na příjemnou notu vždycky. 60% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola v nahrávání na smeč a smečování. Ten ravenhillův COOL styl je tam ale znát a komu to úplně nesedí ten z toho ucítí lehký závan prvoplánovosti. Kvalita každým dílem stoupá a poslední díl- který celou sérii lehce a chytře obrátil na ruby a tím jí uzavřel do opravdu smysluplného celku- už nahlodal dokonce i mě v úvahách o páte hvězdě. Osobně pevně doufám, že tvůrci mají dost sebereflexe aby tento citlivě vybalancovaný počin nezabili další(a další) sérií. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (7)

  • Freddie (Ian McKellen) se na soutěžním tanečním večeru objeví v kostýmu kočky a tvrdí, že mu zůstal z účinkování v muzikálu „Cats“. McKellen si o pár let později zahrál jednu z postav koček ve filmové adaptaci Cats (2019) od režiséra Toma Hoopera. (Stanislaus)
  • Sitcom před jeho premiérovým uvedením koupila australská Seven Network. (Misabarry)
  • Herci Ian McKellen (Freddie) a Derek Jacobi (Stuart) sú aj v reálnom svete homosexuáli. (toi-toi)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama