foto

Derek Jacobi

  • nar. 22.10.1938 (81 let)
    Leytonstone, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

S hereckou průpravou začínal v National Youth Theatre, potom získal stipendium do Cambridge, kde studoval historii (1957-60). Profesionální kariéru zahájil 1960 v Birminghamu, kde hrál dva roky v moderním i klasickém repertoáru. Tady jej uviděl Laurence Olivier a nabídl mu angažmá v londýnském divadle Old Vic, jehož byl ředitelem. Zde se 1963 uvedl rolí Learta v Hamletovi po boku Petera O'Toolea.

Po dvou letech se vrátil do Birminghamu a dostal příležitost v souboru Prospect Theatre Company, který se 1978 připojil k Old Vic. 1980 účinkoval poprvé na Broadwayi, kde za svůj výkon v Shakespearově komedii Mnoho povyku pro nic získal cenu Tony 1985 a o tři roky později byl nominován na tuto cenu za hru Hugha Whitemora Rozluštěná šifra. Na film. plátně debutoval rolí Cassia v přepisu Shakespearova dramatu Othello (r. S. Burge).

Daleko větší příležitosti než před film. kamerou dostal v TV, kde vytvořil řadu známých postav z historie nebo hrdiny literárních předloh: Frollo v přepisu Hugova románu Zvoník od Matky Boží, Adolf Hitler v historické minisérii Uvnitř třetí říše (nominace na cenu Emmy 1982), Arthur Clennam v přepisu Dickensova satirického románu Malá Dorritka, falešný pan Chavel v adaptaci románu Grahama Greena Desátý muž (cena Emmy 1988, nominace na Zlatý glóbus 1988), matematik Alan Turing v adaptaci divadelní hry Rozluštěná šifra (nominace na cenu BAFTA 1996).

Značnou popularitu mu přinesla titulní postava středověkého mnicha, objasňujícího různé záhady, v seriálu kriminálních příběhů podle románů Ellise Peterse Cadfael (Případy bratra Cadfaela - ČTV). Největší úspěch však slavil titulní úlohou podivínského, zmrzačeného a koktavého člena vládnoucí císařské rodiny, který předstírá bláznovství a proplouvá ve složitých mocenských intrikách, aby posléze dosáhl císařského titulu pod jménem Claudius Tiberius Nero Germanicus, v TV seriálu podle fiktivní románové kroniky Roberta Gravese Já, Claudius.

Jako host se objevil v seriálech Great Performances (Velká představení), Budgie, The Storyteller: Greek Myths (Vypravěč: Řecké mýty) a Tales of the Unexpected (Nečekané příběhy). Jednou z mála jeho hlavních film. rolí byl hrdina maďarského kriminálního snímku Inspektor Beck v Budapešti (r. P. Bacsó), švédský detektiv Martin Beck, vyšetřující složitý případ záhadného zmizení švédského novináře (Tomas Bolme) na služební cestě v Maďarsku.

Zaujal (nominace na cenu BAFTA 1991) jako hypnotizér Franklyn Madson v psychothrilleru Znovu po smrti (r. K. Branagh). Expresivně vypjatý herecký projev vložil do svého portrétu proslulého britského výtvarníka Francise Bacona, o jehož kontroverzním vztahu se svým modelem a milencem Georgem Dryem (Daniel Craig) pojednává životopisné drama Láska prokletá (r. J. Maybury).

Na jaře 1984 hostoval se souborem Královské shakespearovské společnosti na jevišti pražského Divadla na Vinohradech s komedií Mnoho povyku pro nic (r. Terry Hands), v níž se představil jako Benedick. Za své celoživotní dílo byl povýšen do šlechtického stavu (1994). Ve filmu o předválečných letech Winstona Churchilla Stahující se mračna byl Jacobi opět součástí hvězdného obsazení, zahrál si premiéra Stanley Baldwina.

Mezi jeho další filmy pro televizi patří např. Porota. Objevil se také v novém zpracování Randalla a Hopkirka z roku 2000, nebo v populární americké komedii Frasier. Derek Jacobi si zahrál v oskarových filmech Gladiátor a Gosford Park.

Ve filmu režiséra Lena Wisemana Underworld Evolution (2005) ztvárnil postavu staršího středověkého bojovníka Alexandra Corvinuse. Pokračování upírské ságy začíná ve chvíli kdy upírka Selene (Kate Beckinsale) vyhledá krále upírů Markuse, a doufá, že s ním bude moci smlouvat o život. Dlouholetý spor mezi upíry a vlkodlaky nabírá nových rozměrů, začínají krvelačné hody, boj zapovězené lásky a čas na velkolepou pomstu.

Jirka "COF_666" Frydlewicz

Herecká filmografie

Filmy

2029 Hippie Hippie Shake
2020 Come Away
The Host
The Martini Shot
2019 Horrible Histories: The Movie - Rotten Romans
Muse
Swords and Sceptres: The Rani of Jhansi
Tolkien
2018 Tomb Raider
2017 A Christmas Carol Goes Wrong (TV film)
John Stratton: V první linii
Vražda v Orient expresu
2016 L'Histoire de l'Amour
2015 Popelka
2014 Effie Gray
Grace, kněžna monacká
2012 Cloud Cuckoo Land
Jail Caesar
2011 Anonym
Capture Anthologies: The Dimensions of Self
Halloween Kid, The
Ironclad
Můj týden s Marilyn
There Be Dragons
2010 Králova řeč
Válka Joea Maddisona (TV film)
Život po životě
2009 Diamanty (TV film)
Finální hra
Margot (TV film)
Morris: A Life with Bells On
2008 Banda amatérů
Okamžik vzkříšení
One of Those Days
2007 Airlock, or How to Say Goodbye in Space
Anastezsi
Guantanamero
Riddle, The
Starožitníkův krám (TV film)
Zlatý kompas
2006 Mist: The Tale of a Sheepdog Puppy (TV film)
Pinochet in Suburbia (TV film)
Underworld: Evolution
2005 Kouzelná chůva Nanny McPhee
2004 London (TV film)
Sbohem, černý ptáku!
Strings
The Long Firm (TV film)
2003 Jindřich VIII. (TV film)
Mr. Ambassador (TV film)
2002 Dva muži šli do války
Inquisition (TV film)
Night's Noontime
Revengers Tragedy
Stahující se mračna (TV film)
2001 Diaries of Vaslav Nijinsky, The
Dinosaur Hunters (TV film)
Gosford Park
On Wings of Fire
Stíny mrtvých
Velký útěk (TV film)
Vykradači hrobek
2000 Gladiátor
Iásón a argonauti (TV film)
Vila na kopci
Wyvernská záhada (TV film)
1999 Molokai: The Story of Father Damien
1998 Animated Epics: Beowulf (TV film)
Basil
Láska prokletá
1996 Achilles
Breaking the Code (TV film)
Hamlet
Witness Against Hitler (TV film)
1994 The Secret Garden (TV film)
1993 Circle of Deceit (TV film)
1992 Aladdin
1991 Backstage at Masterpiece Theatre (TV film)
Znovu po smrti
1990 Fool, The
1989 Jindřich V.
1988 Desátý muž (TV film)
1987 Malá Dorritka
The Secret Garden (TV film)
1985 Cyrano z Bergeracu (TV film)
1982 Enigma
Inside the Third Reich (TV film)
Tajemství N.I.M.H.
Zvoník od Matky Boží (TV film)
1981 Charlotte
Inspektor Beck v Budapešti
1980 Hamlet, princ dánský (TV film)
1979 Lidský faktor
1978 Dotek Medúzy
Král Richard II. (TV film)
1977 Philby, Burgess and Maclean (TV film)
1974 Krycí název Oděsa
1973 Blue Blood
Den Šakala
1970 Three Sisters
1968 Interlude
1967 Much Ado About Nothing (TV film)
1965 Othello

TV seriály

2020 Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 4 (S05E04)
Episode 3 (S05E03)
Episode 2 (S05E02)
další epizody (4)
2019 Koruna (TV seriál)
Rozkolísaný člověk (S03E08)
2018 Les Misérables (TV seriál)
2016 V čísle 9 (TV seriál)
The Devil of Christmas (S03E01)
Jízlivě tvůj (TV seriál)
Vánoční speciál 2016 (S02E07)
Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 2 (S04E02)
Episode 1 (S04E01)
2015 Jízlivě tvůj (TV seriál)
Wedding (S02E06)
Flatmates (S02E05)
Stag Do (S02E04)
další epizody (6)
Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 6 (S03E06)
Episode 5 (S03E05)
Episode 4 (S03E04)
další epizody (5)
2014 Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 1 (S03E01)
2013 Jízlivě tvůj (TV seriál)
Christmas Special (S01E07)
Anniversary (S01E06)
Dinner Party (S01E05)
další epizody (7)
Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
další epizody (6)
2012 Last Tango in Halifax (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
Titanic - krev a ocel (TV seriál)
The 'Unsinkable' Sets Sail (E12)
The Tipping Point (E11)
A Crack in the Armor (E10)
další epizody (12)
2011 Borgiové (TV seriál)
Zabiják (S01E02)
Otrávený kalich (S01E01)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
2007 In the Night Garden (TV seriál)
Mist: Sheepdog Tales (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Utopie (S03E11)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Vražda na faře (S01E02)
2003 Doctor Who: Scream of the Shalka (TV seriál)
2002 Porota (TV seriál)
2001 Frasier (TV seriál)
Producenti (S08E12)
1999 Flora Britannica (TV seriál)
1994 Případy bratra Cadfaela (TV seriál)
1992 Svět Petra Králíčka a jeho přátel (TV seriál)
1990 The Storyteller: Greek Myths (TV seriál)
1986 Mr Pye (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
Starý král kláda (E12)
Bůh v Colchestru (E11)
Bláznovo štěstí (E10)
další epizody (12)
1974 The Pallisers (TV seriál)
1972 Strauss Family, The (TV seriál)

Dokumentární

2019 Nejdůležitější okamžiky 2. světové války v barvě (TV seriál) - vyp.
Hiroshima (E10) - vyp.
Liberation of Buchenwald (E09) - vyp.
Dresden Firestorm (E08) - vyp.
další epizody (10)
2018 Nothing Is Truer than Truth
2017 50 Years Legal
2016 An Electric Samurai in London - vyp.
Broadway: Beyond the Golden Age
2015 Shakespeare in Practice: Muse of Fire
2013 Dangerous Edge: A Life of Graham Greene
Muse of Fire
National Theatre Live: 50 Years on Stage (TV film)
2012 Last Will & Testament
2011 Through the Weeping Glass: On the Consolations of Life Everlasting (Limbos & Afterbreezes in the Mütter Museum)
2009 The National Parks: America's Best Idea (TV seriál)
Going Home (1920–1933) (E04)
The Empire of Grandeur (1915–1919) (E03)
The Last Refuge (1890–1915) (E02)
2008 The Story of the Costume Drama (TV seriál)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
2002 The Edwardian Country House (TV seriál)
Ultimate Fights from the Movies
2001 Jazz (TV seriál)
Opravdové přijetí (1929–1934) (E04)
Gumbo (1917) (E01)
Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
1996 Al Pacino - Richard III.
1994 Baseball (TV seriál)
Something Like a War (E02)
Our Game (E01)
1992 Animating Shakespeare (TV film)
The Velvet Claw (TV seriál) - vyp.
1990 Discovering Hamlet
The Civil War (TV seriál)
The Better Angels of Our Nature (1865) (E09)
War Is All Hell (1865) (E08)
Most Hallowed Ground (1864) (E07)
další epizody (9)
1988 Congress, The (TV film)
1985 Statue of Liberty, The
1967 Omnibus (TV seriál)

Divadelní záznam

2016 Romeo a Julie (divadelní záznam)
2011 King Lear (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2018 2018: A Year in the Life of a Year (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2000 Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21)