Reklama

Reklama

Navždy svoji

(seriál)
Ukázka z filmu 1
Česko, 2013, 4 h 31 min (Minutáž: 45–46 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Celých šest týdnů budou moci diváci České televize sledovat osudy tří velmi odlišných párů z různých koutů republiky, které se rozhodly, že v létě roku 2012 vstoupí manželství. V seriálu ale nebudeme pouze svědky předsvatebních příprav a svatebního veselí těchto dvojic, ale především se staneme svědky jejich nejrůznějších partnerských a rodinných peripetií. Proč jsou vlastně spolu a co si od vzájemného soužití slibují? Režisérka dokumentárního seriálu Erika Hníková (Ženy pro měny, Nesvatbov) ve spolupráci se scénáristkou Irenou Hejdovou (Děti noci) zvolila observační metodu natáčení, kdy tvůrci jen minimálně manipulují s natočeným materiálem a nechávají svým hrdinům co nejvíce prostoru a přirozenosti. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Ukázka z filmu 1

Recenze (83)

BruceW 

všechny recenze uživatele

Nepřestávám se divit, že se něco takového objevilo na obrazovkách České televize v době její snahy o celkovou obrodu. Tohle je každopádně slepá ulička. Velmi jsem oceňoval předchozí "docusoap" Čtyři v tom (4*) a zdálo by se, že zákonitě skončí v kvalitě pokus se svatbami někde blízko. Opak je ale pravdou - z 6 dílů se stalo utrpení, kdy sledujeme v podstatě absolutně vše a zároveň vůbec nic. Nemůžu si pomoct, ale je to sakra podobný Výměně manželek, díky čemuž nemůžu s hodnocením nijak vysoko. Ani s jedním párem se běžný člověk nemůže zcela ztotožnit a jde jen o to sledovat 3 vybrané velmi specifické případy, kterým se spíše smějeme než je obdivujeme. To je špatně. Přesto alespoň oceňuji námět a jistou úroveň společenské sondy. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tato nepovedená veřejnoprávní reality show smutně dokladuje klesající úroveň zpočátku nadějné dokumentaristiky Eriky H. Navždy svoji je naprosto zbytečný projekt, který zřejmě chce rozvíjet "velké" téma svateb; téma, které Hníková poprvé naťukla v Nesvadbově, ale v tomto případě ho rozbředává do bulvární, myšlenkově impotentní a o ničem nevypovídající homevideové slátaniny. Když Navždy svoji srovnáme s koncepčně podobnými Manželskými etudami od Třeštíkové, tak rozdíl je do očí bijící. Zatímco Třeštíková umožňuje náhled k pochopení různých souvislostí a dobového kontextu, a tedy divák je schopen pochopit "proč", "jak" apod., u Navždy svoji to prostě nejde - Můžeme si zde maximálně vytvořit povrchní názor na konkrétní dvojici, a to ještě pouze ze zkreslených a polovičatých informací! Vybrané dvojice nereprezentují vůbec nic obecného, jen sebe - a navíc to vypadá, jakoby byly záměrně vybrány extrémní páry jen s potenciálem "bavit diváka". Kamera zabírá z větší části především konfliktní situace, nebo naopak pro většinovou společnost situace "divné" (modlení); Hníková se ptá na hlouposti a šťourá se v intimitách, neustále opakuje v různých variacích otázku "co se změní, co se změnilo..."; před kamerou se únavně řeší, co se točit bude a co ne (což opět souvisí s konfliktními situacemi)... Navždy svoji nepoloží žádnou zásadní otázku, nepokusí se na žádnou odpovědět, znechutí pohled na institut manželství a ústí v jeden jediný nevyhnutelný cíl: Prázdná bulvární reality show. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Štětka, katolíci a prořízlá huba, která pro sprosté slovo nejde daleko. Tak v tomhle případě jsou ty kontrasty nad slunce jasné. Akorát nějak nechápu jakým sítem tyto páry prošly a kdo je vybíral. Já se při sledování nestačím divit a používám výrazy pro označení skotu domácího. Člověk si prostě nějak ulevit musí. Samozřejmě můžu přepnout na jiný program, ale když mě to nedá. Rozhodně budu chtít vidět pokračování, které nám tyto páry ukáže tak za pět let. To už bude vidět nějaký posun, snad i zajímavý. Pro mě je největším tahounem celého "dokumentárního" seriálu Běla. Ta to vždycky řádně rozsekne. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Nevím, pokud chce režisérka hledat "sondy do nitra moderní české společnosti" a možnost "přemýšlet o podobě našich mileneckých vztahů i o smyslu svatebního obřadu v současném Česku", jak jí k tomu pomůže to, že záměrně hledala "extrémní dvojice". Navíc dost nepříjemné bylo mlžení ohledně Isabell, o které jinak všichni včetně režisérky ví, že je pornoherečka. Tím víc se místo opravdovosti podpoří povrchnost a nesrozumitelnost kontextu. Chvílemi nebylo jasné, kdo víc režíruje. Isabell: "To se mi nelíbí." Režisérka: "Co?" Isabell: "Že točíš toho pána." Režisérka: "Aha, tak promiň, to jsem nevěděla." ()

mauinka 

všechny recenze uživatele

Nic proti mladým křesťanům,ale jejich druh zábavy mi opravdu vyrazil dech. Vrátila jsem se tak o 30let zpět, na svatbu, kde bych i jako host nevěděla trapností kudy kam. Jako sociologická sonda je tenhle dokument určitě zajímavý. P.S. Zdá se mi to nebo jsou některé otázky od pí. režisérka kladeny s despektem ? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení tét sondy do nitra moderní české společnosti začalo v dubnu 2012 a skončilo v průběhu ledna 2013. (ČSFD)
  • Režisérka dokumentárního seriálu Erika Hníková ve spolupráci se scenáristkou Irenou Hejdovou zvolila observační metodu natáčení, kdy tvůrci jen minimálně manipulují s natočeným materiálem a nechávají svým hrdinům co nejvíce prostoru a přirozenosti. (ČSFD)

Reklama

Reklama