Reklama

Reklama

Manželské etudy po 35 letech

(seriál)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dokumentaristka Helena Třeštíková se po uplynutí dalších několika let vrátila k partnerským párům, které poprvé na kameru zachytila při uzavření manželského svazku. (Česká televize)

Recenze (25)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani osudy po pětatřiceti letech nejsou nezajímavé. Páry byly zachyceny jako mladí při svatbě a končí po padesátce a před důchodem. Mají vlastní děti, někdy i vnoučky. Teď už není mnoho cest, kam se hrdinové mohou ještě posunout, takže jde spíše o následovníky. Jaké problémy mají jednotlivé páry s dětmi, to především. Jaké startovní podmínky mají dnešní mladí v porovnání s rodiči? Je jasné, že jsou uvědomělejší a neberou se příliš mladí, ani si zbytečně brzo nedělají děti. Na druhé straně řeší prakticky tytéž problémy s vlastní existencí, bydlením či dokonce prací. Zatímco nedostatek bytů byl v komunismu jedno z černých témat, rodiče dochází poznání, že nová doba je v tomto stejně těžká, přidávají se ještě starosti se sehnáním práce. V socialismu nepochopitelná věc - každý musel pracovat, nyní práce není. Navíc se mladí lidé musejí vyhýbat nástrahám v podobě drog, automatům a dalším... Nezdá se mi, že by to dnešní děti a mládežníci měli jednodušší než jejich rodičové, ba právě naopak. Nastává též čas pro bilancování. A když celkově zhodnotíme, že spolu zůstaly jen dva páry, tak je to dost málo... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dost výjimečný dokumentární projekt spolu s režisérčiným Soukromým vesmírem vlastně tvoří docela přehlednou kroniku doby na konkrétních osudech. Klobouk dolů před všemi zúčastněnými, kteří si nechají zřejmě doživotně lézt do soukromí. Kvalita obrazu a zvuku šla zase výše. Jediným menším nedostatkem tedy je, že dává smysl seriál sledovat pouze v řadě s oběma staršími, což je už vždy celkem celovečerní kláda. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád tvorbu Heleny Třeštíkovej. Nielen pre ňu, ale dalo by sa povedať, že aj pre mňa je megaprojekt Manželské etudy (ktorý nakrúca od 80. rokov!) srdcovou záležitosťou. No návrat po 35. rokoch (!!) podľa mňa vyšiel napoly. Nie je to zlé, to určite nie. Ale nie je to ani nič, z čoho by som bol odvarený, padol na zadok alebo niečo podobné. Jasné, to ani nebol účel tohto v podstate jedinečného dokumentu. Třeštíkovej v Manželských etudách nikdy nešlo o lacné šokovanie, ani o samoúčelnú kontroverziu. Ale proste jej „manželské trojky“ ma nenadchli až tak, ako svojho času jednotky následne doplnené o dvojky. V „trojkách“ sú hrdinovia starí, miestami sa blížiaci až k dôchodcovskému veku a je to už tak trocha nuda. Navyše, kým v jednotkách ste im mohli držať palce, lebo boli iba na začiatku svojich životných ciest, v trojkách už sú pomaly na ich koncoch. Je načase sumarizovať a, pravdupovediac, to sumarizovanie v mnohých prípadoch je dosť smutné, negatívne a hrozné (po peniazoch odjakživa hladný pár vychová dcéru, ktorá si nabrnkne potetovaného, vyholeného svalovca a rýchlo splodia decko, ktoré ešte nevie poriadne ani chodiť, ale hlavné je, že už má motokáru v cene garsónky). Třeštíková sa pomerne múdro venuje aj ich deťom, prípadne už dokonca vnúčatám. Najviac ma zaujal silný príbeh Marcely (hoci tú mám občas tendencie súdiť, tak ale proste v jadre je to veľmi silný, zdrvujúci a ťažký príbeh) a absurdný svet Vladimíra, ktorý tri desaťročia (!) rozpráva o tom, ako kedysi fotil pre Playboy, ktorého fotky sa údajne predávajú za 2000 dolárov (kus), ale ktorý býva u dcér a keď toho začnú mať po krk, vypisuje SMS mame, či môže ísť bývať k nej. Inak, je troška diskutabilné TOTO vydávať za pokračovanie Manželských etud, nakoľko mám pocit, že väčšia polovica z jednotlivých párov odmietal pokračovať v nakrúcaní (niektorým sa vôbec nečudujem, naopak u niektorých je to škoda). ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na první pohled zaujme, že mezi Manželskými etudami po 20 letech (2006) a Manželskými etudami po 35 letech (2017) neuběhlo celých 15 let, jak by se dalo čekat, nýbrž jen 11. Ale nevadí, stane se; horší je, že zatímco druhá řada zaznamenala oproti první progres, tentokrát tomu bylo naopak. U většiny dílů se ukázalo, že potenciál v podobě nových zajímavých událostí se víceméně vyčerpal. -------- V titulcích (všech šesti epizod) seriálu uvedeno: rok výroby 2017. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument mě baví a chápu, že někteří zúčastnění o natáčení už nestojí. Minulá série byla ještě taková šťavňaťoučká, lidé v nejlepších letech hledající smysl kde se uplatnit, odrůstající děti, porevoluční nové možnosti. To s některými zamávalo a s některými naopak. Líbí se mi, že do tohoto dokumentu byly dvojice vybírány náhodně, podle toho jak chodili na matriku. Třetí série po 35-ti letech mě také baví,ale mám pocit, že pánové jsou pořád ve skvělé formě a dámy, které se věnovaly dětem, domácnosti, ustrnuly na mrtvém bodě a ta dravost tam už není. Tedy po třetí epizodě, takže se těším na další a věřím i v silné ženy.:) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Helena Třeštíková prohlásila, že: „Stanislav byl snad první z lidí v mém okolí, který už v polovině osmdesátých letech pracoval s počítačem.“ [Zdroj: iDnes.cz] (DexMASTER094)

Reklama

Reklama