Reklama

Reklama

Marcela

Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární série Manželské etudy široce zachycuje čtvrtstoletí české společnosti pozorováním osudu několika manželských párů. Jejich kauzalita je daná metodou, kdy sám čas skládá příběh. Jedním z nejsilnějších byl příběh Marcely, které na konci natáčení tragicky zemřela dcera. Cyklus právě vysílala televize a diváci vstoupili do dalšího dění. Zoufalé ženě se snažili pomoct, posílali jí dary a peníze. Režisérka s ní byla i nadále v každodenním kontaktu a pokračování emocionálně vypjaté situace tak dalo vzniknout celovečernímu filmu. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Marcela je mi silně nesympatická a to převládá již od začátku dokumentu, kdy je ještě mladou dívkou a chystá se do manželství. Dost jsem pochybovala o její psychické vyrovnanosti v mládí a rok od roku se to stupňovalo. Tato žena si zažila mnoho utrpení, to ano, ale nechci ji soudit, jelikož ji neznám osobně, a toto je narozdíl od jiných osob v dokumentech, reálná bytost, jejíž příběh sledovalo velké množství lidí a nechci ji nějakým způsobem urážet. Je mi moc líto její dcery, ale "vyrovnala" se s tím podle mého názoru dobře. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Co se formy týče: výborná kamera, můj obdiv k trpělivosti s časosběrným filmem, pěkně nastříhané. K obsahu: Takových příběhů najdete kolem sebe spoustu, což je pochopitelně hodně smutné. Marcela má scénář, který napsal sám občasný kruťas "Život". Je to velice silný příběh a emocionálně vypjatý jako žádné filmové drama, které jsem kdy viděl. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno dramaturgicky najlepšie zvládnuté Třeštíkovej dielo. Marcela má zaujímavý osud, i keď nie píliš vyčnievajúci z "normálu", ako v prípadoch Reného alebo Katky. Ale asi jej budete viac držať palce. Nie je ani nesympatická, ani klasicky sympatická, patrí skôr k spodnej vrstve spoločnosti, ale bojuje čo to dá. Návraty do socializmu pôsobia extrémne depresívne a film by si mali pustiť všetci "nostalgici" a milovníci "starých dobrých čias". Čaká nás jeden zvrat, čiže platí, že je najlepšie si vopred o osudoch Marcely nič nezisťovať. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Marcela aneb ze sraček do sraček, tak by se mohl jmenovat tento dokument. Předtím jsem viděl Reného a to byl, musím říct, lepší exemplář. Marcela se na rozdíl od Reného dostala tam kam se dostala ne vlastní vinou a tak ani nevím proč mi jí něják líto nebylo. Fakt chudák ženská, ale taky dost hloupá. Jinak pan Jiří že byl úchyl, to jsem věděl hned nazačátku. Prostě život nahovno a já bych se zabil okamžitě. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo horšie.“ Dokument pravý ako smrť. Bohužiaľ doslova. Zasiahne, keď to najmenej čakáte. Silný ako slzy ženy, ktorá prvých 50 rokov života neplakala. Marcela bola najskôr len jednou zo sledovaných v Třeštíkovej časozbernej televíznej sérii Manželské etudy, ale jej príbeh bol natoľko silný, že v roku 2006 dostala celovečerák, ktorý išiel do kín. Na prvé pozretie úchvatné a desivé. No na druhé? Každý by si mal najskôr pozametať pred vlastným prahom, ale aj tak sa ma uchvacuje, ako Marcela stále hovorí o zlej sociálnej situácii, ale v každej scéne má cigaretu. Ak by si tento drahý (a zdraviu škodlivý, ale to jej je evidentne jedno) špás odtrhla od úst, hneď by mala pre decká pekné peniaze navyše na stravu alebo oblečenie. Otázny je tiež postoj jej dcéry, ktorá si nikdy nenašla poriadne zamestnanie, ale keď si nájde priateľa, tak prvé, nad čím premýšľa, je to, kedy s ním otehotnie (chápem, príspevok z materskej je lepší, než chodiť do roboty). Marcela 25 (25!!!) rokov si hľadajúca prácu? Wtf? Za viac ako dve desaťročia si ju jednoznačne nenájde iba človek, ktorý si ju (z rôznych dôvodov) nájsť nechce, to je snáď každému jasné.Viem, áno, je trocha svinské takto písať o žene, ktorá TOTO zažila, ale nedalo mi to, prepáčte. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl již při natáčení v osmdesátých letech svým rozsahem připraven na uvedení do kin pod názvem Z lásky (1988). Dovyprávění osudu Marcely ve snímku z roku 2007 je podle slov autorky Heleny Třeštíkové pouze logickým vyústěním událostí. (hippyman)
  • Na plzeňském festivalu českých filmů Finále získal snímek roku 2007 cenu pro nejlepší dokument, čímž se stal držitelem Zlatého ledňáčka. (Tom_Lachtan)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama