Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TAK JEDNODUCHÉ NECHAT SE OSLNIT. POULIČNÍ LAMPY, NEONOVÁ SVĚTLA, OBCHODY PLNÉ SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ. AUTA… ALE JAK VÍTE, JE TO JENOM BAREVNÉ POZLÁTKO. PŘELUD. SVŮDNÝ PŘELUD… " /// Komoušskej fesťák jako záminka pro romantický drámo. Etzler a jeho romantika pro starší (a pokročilejší – věkem), ideologickej mutant Hádek, kterej zažije něco krásnýho i bez Leninovejch svazků, Lee Harvey Oswald a Jurij Gagarin jako vtipný postavy (zřejmě). Máme se přesvědčit, že socialismus lásce s kapitalismem nepřál. Nenuceně. Sice to není žádná extra prdel, ale příběh ujde. Hlavně ničím neurazí (asi teda). A ti, co vojeli studentský fesťáky, jistě půjdou vejš! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem na Finsko – Českou romantiku. 2.) Tohle znám nazpaměť! . /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Přes roztříštěnost (komedie-drama-romatika) působí snímek až překvapivě celistvě. Díky přesvědčivému herectví jsem vývoj postav sledoval se zájmem. Hádkův moloděc pobaví, ovšem při Budařově údernickém projevu (ten Jevtušenko? zamrazí. Trošku mi vadil věkový nepoměr Miroslava Etzlera a Kati Outinen. Překvapilo mě, že jsou ve skutečnosti vrstevníky, navíc si scénárista pomohl při jejich prvním setkání pěknou replikou. ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Láska, soudruhu je takový žánrový paskvil, který se chvíli tváří jako nevážná komedie a vzápětí jako hrozné drama. Nicméně jako celek to funguje a s velkým nadhledem se můžete podívat, jak to asi vypadalo na Mezinárodním festivalu mládeže. Trošku mi vrtá hlavou, co tam dělal padesátiletý saxofonista, ale rozhodně to je méně do očí bijící než opilý Gagarin balící finskou dorostenku. Ono tvůrci si takových hloupostí vymysleli více, až jim uteklo to nejhlavnější a to je hlavní dějová linie, která je tuctová a šíleně předvídatelná. Na druhou stranu film je zasazen do finské metropole v 60. letech a díky zastoupení všech jazyků působí velmi autenticky a má skvělou atmosféru. Pochválit také musím hlavní aktéry, zejména Kryštofa Hádka, který zapáleného komunistického pionýra zahrál skvěle. Připočtu-li k tomu pár povedených vtípků, jakým bylo například vysvětlování swingu, tak se jednalo o celkem slušnou podívanou. Moje hodnocení 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obsahově mám pro tyhle filmy velké pochopení. Světy rozdělené železnou oponou, touha po svobodě i možnost se ke svobodě dostat třeba formou nějakého přiblblého politického zájezdu na západ. Ale tady se to celé tak nějak nepovedlo. Neseděl mi Etzler, neseděl mi Hádek, neseděla mi ani neatraktivní Kati Outinen. Nesedělo mi celé to prostředí ani rádoby vtipné zesměšňování komančů - hlavně těch našich na politickém festivalu... Ti tam venku na západě nebyli žádní blbci a hned tak jim někdo nepláchl i když se tom sem tam stalo... Tam byli sakra ostří a prověření soudruzi... Tentokráte byl vrcholem všeho Honza Budař, kterého mám jinak rád, coby ruský básník a třešničkou na dortu byl ,,Gagarin'' Jiráček. Zkrátka, z tohohle na mne nedýchl ani sentiment, ani sranda, nedýchlo z toho na mně nic. Přitom film sám má celkem vážné téma. A tak když jsem to dokoukal, tak jsem si řekl, že se alespoň pár našich herců projelo na plachetnici a viděli velryby. Přejme jim to, tento film ale s klidem vynechte! Mohl být klidně zařazen jako jeden z dílů Vyprávěj..Jedna výjezdní doložka. * ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V prvom rade, kto čaká komédiu, ten sa jej veru nedočká. Skôr by som to charakterizoval ako romantickú drámu. Atmosféra a aj prostredie heslinského festivalu mládeže ma bavili, ani dejová línia so zápletkou neboli na zahodenie, ale aj tak mi to prišlo také nevýrazné. Obzvlášť, keď vezmem do úvahy ten potenciál aký by som v prípade takýchto retro filmov určite očakával oveľa viac využitý. Takže celkový dojem z toho celého je viacmenej priemerný. Určite potešilo viacero úsmevných momentov a neustálych predsudkov západu a východu, ktoré boli počas studenej vojny na dennom poriadku. Hoci aj v tomto sa naskytalo ešte oveľa viac možností na rôzne narážky vtedajšej doby. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně, kdy velitel policejních složek Stahl (Esko Salminen) kreslí okolo 12. minuty na tabuli rozdíl mezi Helsinkami a Moskvou, jsou šipky na tabuli v každém záběru jinak umístěné. (Terva)
  • Scenáristé vložili do filmu řadu historických postav, které tvoří jakési skryté vtípky tvůrců či pomyslné hypotetické mini příběhy. Jednou z takových postav byla postava amerického studenta. Americký student, ke kterému získá náklonost Kaarina (Laura Birn) jedna z hlavních postav filmu, se představí jako Lee Harvey Oswald (Cohlie Brocato). V jedné ze scén americký student zmíní, že je velkým fanouškem a obdivovatelem Marilyn Monroe, která zemřela v roce 1962 na předávkování barbituráty. Děj filmu se odehrává rovněž v roce 1962. Student se ve filmu zmínil o tom, že přijde na kloub tomu, jak to bylo se smrtí Marilyn a kdo za ní stojí. Skutečný Lee Harvey Oswald o rok později, tedy v roce 1963, spáchal atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. (Posheidon)
  • Název české kapely Zmrzlina byl vybrán na základě vztahu češtiny k finštině - ve finštině je (na rozdíl od češtiny) jen velmi málo souhlásek, a proto je pro Finy slovo „zmrzlina“ jazykolam. (Facillitant)

Reklama

Reklama