Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Táta ve válce pad a mámu z toho trefil šlak........... Viktor Preiss s naušnicí v uchu? Vůbec se to k němu nehodí. Klasika - chytrý ke štěstí přišel, pak se vožral a ještě dlužil. Inu, pohádka. Místo Aladinovo lampy je tu něco jiného a jako bonus vícero přání, než jen tři. CITÁT - To nebude žádný chudák........ Dobré kostýmy (až na tu naušnici) a celkem slušné herecké obsazení. To je však vše. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Duch nad zlato se řadí do armády naprosto předvídatelných a rutinních vánočních zářezů České televize typu loňských Dvanácti měsíčků, jimž chybí dostatek tvůrčí fantazie a až příliš spoléhají na dětské publikum. Humor nefunguje, zápletka je nezajímavá a herci se většinou pitvoří přesně tak, jak jsme u českých pohádek zvyklí. O naprosto otřesně a nesnesitelné Bohdalové ani nemluvě. Jediným hereckým tahounem a vlastně opravdovým pozitivem celého filmu tedy zůstává neselhávající Viktor Preiss, jenž svého ducha Arnolda zahrál s grácií, krade si pro sebe každou minutku a objeví se zde díky němu i nějaký ten povedený vtípek. Takhle se na pohádkové klasiky rozhodně navazovat nedá. 50% ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych tolik kritický, přátelé, třebaže i já mám raději více atmosférické pohádky. ~ Tato nová vánoční, domnívám se, nicméně splnila svůj účel, a to i přesto, že coby hlavní štědrovečerní artikl to nemá lehké. Kvalitní herecké výkony (Preis, Dejdar) sice převyšují chabý, ve dvou třech případech až tragikomický, scénář, avšak vtip ani naučení tomuto nejnovějšímu kousku Zdeňka Zelenky nechybí. ~ Prostor pro zvýšení kvality štědrovečerních pohádek tu jistě je, ale žádná tragédie se tentokrát nekonala. Aspoň že tak... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Duch nad zlato je taková tuctová pohádka, kterou zřejmě do příštích Vánoc zapomenu ( a proto bych si sem ráda sama pro sebe sdělila, že tohle fakt znovu vidět už nechci z následujících důvodů). Začnu tím lepším: andersenovský námět je něco, co je pro mě sázka na jistotu. Jeho temnější pohádky mám ráda a, ač ta o kouzelném křesadlu nikdy nepatřila k mým nejoblíbenějším, musím uznat, ža příběh je poměrně (jednoduchý, a proto) dobrý. Co taky lze pokazit na křesadlu, ve kterém přebývá dobrý duch, který splní svému pánovi jakékoli přání. Duch Viktora Preisse se mi líbil - jeho humor, gesta, italština... dobré. ROzvíjení příběhu je už ale složitější, a to pohádce škodí. Stejně tak - zde tolikrát zmiňovaná - demence VŠECH postav. Co mě ale naprosto znechutilo, je výkon a osoba Jiřiny Bohdalové. Pořád jsem přemýšlela, jestli má tak blbě udělané zuby, nebo jestli je to naschvál. To samé ta nafouknutá a botoxem nacpaná tvář, příšerný výraz vůbec a hlavně ta mluva a herecký výkon vůbec. Tohle není Nesmrtelná teta, ale spíš hodně ošklivá parodie na hafana z Kačenky a strašidel. Tahle role/herečka (moje chyba - nejsem schopna to v případě J.B. odlišovat) pro mě posílá tuhle pohádku do odpadu a už ji nechci vidět. Jen snad... pokud někdy někdo vystříhá všechny Jiřinčiny scény. Pak o tom budu přemýšlet. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Jsou pryc casy S certy nejsou zerty, dnes nejsou zerty v zadne pohadce. Neni nikdo kdo by dokazal pohadce vdechnout tu uveritelnou atmosferu. Neni zadna vyparava, dneska se stani u krale odehraje v sesti hercich, v prostorach, ktere vsichni zname z exkurzi na zamcich a s tema samejma kecama co nam naucene odvypravi pruvodce. Pohadce Hratky s certem stacila jenom jedna mistnost a divadelni kulisy. Herce mame, nadherne lokality take, ale tvurci nejsou. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Film se od knižní předlohy Hanse Christiana Andersena liší. Například v knize to není duch, nýbrž tři velcí psi, kteří majiteli křesadla nosí peníze. (Nick321)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)
  • Natáčení probíhalo na zámku v Ploskovicích, na zámku v Telči, v ateliérech Kavčích Hory, v klášterním komplexu areálu zámku Mnichovo Hradiště, ve skanzenu Přerov nad Labem a v lokalitách Valečov a Mužský, a to od 27. května 2013 celkem 25 dní. (AnčaRambo)

Reklama

Reklama