Reklama

Reklama

Kletba

  • USA The Curse (více)

Na farmu dopadne podivný modrý meteorit, který ale přináší jen zkázu pro vše živé. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Dialógy mi trhali uši, postavy sa chovali sprosto a detinsky. Film sa dosť vliekol a jeho rozbeh som zaznamenal asi v 50 minúte a práve tam to konečne roztočil. Aj keď logika v tomto filme bola, ale slabá, film disponoval niektorými dosť vypätými momentami, ktoré tomuto filmu zaručili tú 4*, lebo herecky to tiež nebolo bohvie čo, ale aspoň mal niekoľko pútavých scén. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatková nechuťárna zo zapadnutej americkej farmy, čo je pre hororový žáner veľmi vďačné, atraktívne a z pohľadu Európana zaujímavé prostredie. Dosť tomu bohužiaľ ubližuje nič-moc scenár, výrazná béčkarskosť (v podstate všade, úplne všade) a hrozný kasting. Hlavnú postavu hrá Will Wheaton (alterego Stephena Kinga z o rok staršej báječnej kultovky Stand By Me) a iba on v kastingu stojí aspoň za niečo. Ostatní sú banda nesympatických kreténov. K tomu plno červov, hnisov, humusov a hnusov. Film produkoval kultový taliansky kráľ gore a splatteru Lucio Fulci, takže sa nie je čomu čudovať. V zabudnutej snímke si po Willovom boku zahrala jeho ségra Amy a v rokoch 1989 a 1991 prikvitli dve ešte zabudnutejšie pokračovania. Išlo o režijný pokus nič-extra-herca Davida Keitha alias otca Drew Barrymore v kingovke Podpaľačka. Davidovi to bohvieako nešlo, ešte o rok neskôr nakrútil jeden film a potom s réžiou nadobro skoncoval, čím nám urobil službu. Ďalšou zaujímavosťou je, že snímka je oficiálne inšpirovaná poviedkou H.P. Lovecrafta (konkrétne mojou obľúbenou Farbou z vesmíru, neoficiálne s ňou ale v skutočnosti bohviekoľko spoločného nemá). Nuž, tento film je proste zaujímavými len svojím zákulisím. Nie tým, aký je. ()

Reklama

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Hehe a proč by né. Horrorové filmy z 80tých let prostě mají své zvlaštní kouzlo i v dnešní graficky dokonalé počitačové době a právě třeba The Curse je tomu příkladem. Scénář sice není žádná slaďoučká medovinka a dokážu vám na počkání vyjmenovat hned několik jeho nedostatků, ale napětí i zvědavost, jak to celé dopadne mě u obrazovky držely až do úplného konce. Krom atmosféry stojí za pozornost i masky rozkládajících se těl, které byly přímo fantastické a opravdu z nich na pohled šla hrůza. Nečekejte však zase žádné krvavé orgie, protože herců kteří by dobrovolně položili svůj život zase tolik není a tak se to na nože ( v tomto případě spíše vidle ) rozjede až v útlém závěru, který mě mimochodem nakonec dosti zklamal. Hodnotit proto jinak než-li průměrem v tomto případě není snad ani možné a tak i má konečná známka musí být jednoznačná... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Adaptace Lovecraftovy povídky zakončená poměrně pustošícím finále zcela naplňuje definici „co se stane v osmdesátkách, zůstane v osmdesátkách“.. Senem vonící casting, ve kterém vyčnívají bigotní despota v lacláčích a jeho vyžraný synek ve fotbalovém dresu, zlověstná hudba narušovaná obskurním bendžem, docela obstojné masky a dvě opravdu děsivé scény. Ta první, snímaná ze spodního úhlu, když táta nese v náruči kontaminovanou maminku do sklepení a ještě před tím příčina toho všeho, chtíč a smilstvo se zpoceným primátem od rumpálu. Chápu, že suché housky k snídani neznamenají, že bude suchý i klín, ale pak se nedivte božímu trestu! Přiznejme si, že bez vyšinutého pana Cage ty barvičky z vesmíru nějak blednou.. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slabé. Rozjezd se táhne jako sliz z meteoritu spadlého na dvorek nesympatických vidláků, jimž od začátku nějakou tu vesmírnou mutaci vyloženě přejete. A ani zbytek snímku nedokáže vybudovat takovou gradaci, aby to dokázalo člověka nějak zaujmout. A táhne se to i ve finále. Ona sice předloha H.P. Lovecrafta je velmi nosná a mezi producenty filmu můžete objevit jméno Louis Fulci (ano, jde o TOHO Fulciho), takže by se mohlo zdát, že film byl v dobrých rukou, ale hlavní tvůrčí aspekty byly ponechány amatérům - scénář má na svědomí David Chaskin, který předtím napsal jen druhý díl Noční můry z Elm Street (což je zaručeně nejhorší díl celé série a trestuhodně špatný snímek) a režijně film zaštítil herec David Keith, pro nějž toto byl režijní debut (a to nijak slavný). Prkenné herce ani zmiňovat nebudu. Ale aby v roce 1987 byly speciální efekty tak chudé, že je zřetelně vidět drát připevněný k maketě meteoritu, to je poměrně velká ostuda, která by byla omluvitelná naposledy tak v 50. letech. Naprosto neuspokojivý horor po všech směrech. ()

Zajímavosti (5)

  • Wil Wheaton (Zack) sa o filme vyjadril, že jediným jeho plusom bola skutočnosť, že si v ňom mohla zahrať o šesť rokov mladšia sestra. Amy Wheaton stvárnila postavu menom Alice. (beso74)
  • V závěru filmu mluví hlasatel televizních zpráv v souvislosti s incidentem na farmě o 4 mrtvých. Ve skutečnosti bylo však mrtvých 6. (m.xFuck)

Reklama

Reklama