Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (544)

castor 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, ale co do příběhu a charakterů postav dost nezajímavé. Ron Howard umí. O tom žádná. Ale v poslední dekádě ne tak, jak bych si alespoň já představoval. Mnohem raději se vracím k jeho starším kouskům. Na druhou stranu obdivuju jeho chameleonství, kolik žánrů už vystřídal. Tentokrát přispěchal s poctivým chlapským dramatem, který šlape jako dobře promazaný stroj. Ale to je asi tak všechno. Je to takové uhlazené, ale já bych občas nějakou kaňku, nějakou ostřejší scénu, nějakou dravost přivítal. Podíváme se na palubu rybářské lodi, která má naplnit sudy velrybím tukem a vrátit se na pevninu, kde někteří námořníci očekávají přírůstek do rodiny. Jsou to pánové odvážní, ale pořád filmoví, tedy necítíme to skutečné ohrožení, boj o život. Prostě jsem nevěřil. Řemeslně je to fajn. Mořské nemoci se ale bát nemusíme, zase takový efektní veletoč to není. Když už efekty přijdou, jsou místy odfláknuté. Což k té většině povedených překvapí. Zajímavých charakterů je na palubě zoufale málo, herci nestrhnout, navíc velmi slušný Cillian Murphy dostává pramálo prostoru. A ještě jedna výtka: Howard se měl trochu lépe vypořádat s tempem. Občas to nepěkně dře. Takže těch chyb a chybek je vlastně nakonec docela dost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $25,020,758Tržby Celosvetovo $93,920,758Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,279,524Tržby za predaj DVD v USA $3,028,165 ║ tak nakoniec nadmieru zvládnuté, hlavne keď ukážka bola dosť strašiak lebo to vypadalo v nej všetko až moc digitálne, nuž ide hlavne o to či si obľúbite kamerový filter Rona Howarda (podobný z jeho predchádzajúcim filmom Rivali), pokiaľ áno, tak Vás film uchváti a tie triky sa v ňom schovajú, zapadnú, možno miestami sú tie zábery dosť urýchlené až neprehľadné čo sa týka akcie, či dokonca rýchly skok v plynulosti scén ale prevažne ide o dosť prehľadný a dravý prístup, keď sa ide v dráhe akcie, či už útok Moby Dicka alebo silnej búrky, tak to má silný atmosférický nádych až prechádzajú po chrbte zimomriavky, nádych filmu ide skôr v drsnej rovine, čo sa týka živočíšnej likvidácie pre prežitie alebo pre zárobok, takže máme tu krvavé scény, rýpanie sa vo veľrybe a dosť sa tu hovorí o krutostiach, takže jemnejším povahám tento film nemusí zrovna chutiť, celkovo vystavenie príbehu išlo smerom na istotu a typovo vsadil na schému Cameronovho Titanicu, čo bolo v pohode, malo to emočný náboj, herci na čele Chrisom Hemsworthom to dobre tiahli, jedine mi bolo ľúto Cilliana Murphyho ten bol nevyužitý, škoda, 3D efekt potešil, jeden z tých lepších a žblnkajúce more pod nosom urobilo s filmu ešte o kus lepší zážitok /videl v kine 3D verziu: 80%/ ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Resuscitovaná Bílá velryba v novém balení. Stručně bych to shrnul do věty: Jiný příběh, motiv shodný a skutečné postavy. Pro úplnost podotýkám, že na rozdíl od původního sofistikovanějšího filmu Bílá velryba, který přenesl na filmové plátno John Huston, jde o barvitější rámec děje, byť myšlenkově zploštělý, ale se smyslem pro akci. A rozhodně bylo na co se dívat. Holt příroda nás učí. Inu snad, když někdo loví vorvaně, tak se nemůže divit, že to může občas dopadnout docela blbě. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Digitální moře, famózně rozpohybovaná kamera a nuloví hrdinové. První půlku to ještě oddře Howardova sebejistá zručnost, ale tu druhou, kdy se vlny uklidní, provází jeho tradiční bolest – nulová vášeň. Postavy promlouvají zpoza umělých plnovousů a oteklých rtů, ale citově si vás zaháčkuje líp i nebohý kytovec. Fail. 2 a ½. PS: Ten digi vizuál je ultimátní prasárna, která vám vypálí rohovku. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Filmy Rona Howarda jsou zárukou skvělé podívané a jinak tomu nebylo ani tady. Krásně výpravné, skvěle obsazené a dobře napsané. Efekty a kulisy působily slušným dojmem - ačkoli bylo zapotřebí hodně zeleného plátna, ale i tak se na to vážně dobře koukalo. Prolínání dvou časových linií, které se doplňovaly, bylo provedeno na výbornou a člověk se i trochu přiučil literatuře a dění v 19. století. A protože mě hrozně baví stará námořní tématika, tak jsem si film fakt užil. Čest, hrdost, bohatství a sláva versus smrt a utrpení - tak by se to dalo shrnout. Kdyby Howard před tímhle nenatočil Rivaly, dal bych pět, takhle jsou to pěkný čtyři. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Hned dva z přeživších sepsali o strastiplné pouti paměti – 1. důstojník Owen Chase (Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex) a plavčík Thomas Nickerson (The Loss of the Ship "Essex" Sunk by a Whale and the Ordeal of the Crew in Open Boats). Zatímco Chaseovy vzpomínky byly vydány ještě v r. 1821, Nickerson své dílo napsal až s velkým časovým odstupem v r. 1876. Kvůli krizi vydavatele nebyl Nickersonův záznam vydán a rukopis byl málem ztracen – objeven byl až r. 1960. (rhiannon)
  • Natáčení probíhalo na ostrovech La Gomera a Lanzarote, ve Španělsku a v Londýně ve Velké Británii. (willy1)
  • Posádka lodi byla mladá i na tehdejší poměry – když odjížděli z Nantucketu, kapitánovi Pollardovi bylo 28 let, 1. důstojníkovi Chaseovi 21 let a plavčíkovi Nickersonovi 14 let. Většina ostatních námořníků byla mladší než 20 let. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama