Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Zajímavosti (16)

  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)
  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)
  • Hned dva z přeživších sepsali o strastiplné pouti paměti – 1. důstojník Owen Chase (Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex) a plavčík Thomas Nickerson (The Loss of the Ship "Essex" Sunk by a Whale and the Ordeal of the Crew in Open Boats). Zatímco Chaseovy vzpomínky byly vydány ještě v r. 1821, Nickerson své dílo napsal až s velkým časovým odstupem v r. 1876. Kvůli krizi vydavatele nebyl Nickersonův záznam vydán a rukopis byl málem ztracen – objeven byl až r. 1960. (rhiannon)
  • Posádka lodi byla mladá i na tehdejší poměry – když odjížděli z Nantucketu, kapitánovi Pollardovi bylo 28 let, 1. důstojníkovi Chaseovi 21 let a plavčíkovi Nickersonovi 14 let. Většina ostatních námořníků byla mladší než 20 let. (rhiannon)
  • Název filmu odkazuje na starozákonní „Knihu Jonáš“. V ní se prorok Jonáš ocitl „v srdci moře“, tedy v břiše velké ryby (tradičně chápané jako velryba). (rhiannon)
  • Délka lodi Essex byla 26,7m a na velrybářskou loď byla příliš malá. Délka vorvaního samce, který opakovaně napadl loď, byla O. Chasem odhadnuta na 85 stop (ca 25,8m). Velryba byla tedy skoro stejně dlouhá jako loď. Z dnešního pohledu se zdá velikost vorvaně neskutečná, neboť v současnosti největší jedinci dosahují délky kolem 20m. Bylo však prokázáno, že dlouhodobé pronásledování velikost velryb významně snížilo. Stejná délka (85 stop) byla udávána i pro jiného skutečného vorvaně, částečně bílého Mocha Dicka (další z Melvillových inspirací). Některé pozůstatky vorvaňů v muzeích ukazují, že velcí samci mohli dorůstat možná až k 28m. (rhiannon)
  • Herci a štáb museli být během natáčení na Kanárských ostrovech evakuováni kvůli povodním a sesuvům, půdy při nichž zemřelo 5 lidí. (Tristan Rafael)
  • Námět filmu je založen ma skutečném příběhu lodi Essex, která byla napadena a potopena vorvaněm v jižním Tichém oceánu v roce 1820. Tato událost inspirovala Hermana Melvilleho k napsání knihy "Moby Dick". Děj filmu současně mapuje příběh knihy "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" spisovatele Nathaniela Philbricka, která vyšla v roce 2000 a jež byla v USA oceněna prestižním oceněním National Book Award za literaturu faktu. (Tristan Rafael)
  • Podle Chrise Hemswortha drželi herci dietu 500–600 kilokalorií za den, aby se připravili na roli vyhladovělých námořníků. (JORDY)
  • Natáčení probíhalo na ostrovech La Gomera a Lanzarote, ve Španělsku a v Londýně ve Velké Británii. (willy1)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama