Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (544)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Po Rush je to samozřejmě kvalitativně o stupeň níž, ale jinak se to u tohohle pomalého historického příběhu ani nečekalo. Howard umí vyhmátnout správnou mořskou atmosféru a umí i velkorysou výpravu. Škoda toho odbytého digifestu, který je nejen na první pohled umělý (to je téměř vždycky), ale není ani příliš pěkné ho sledovat. Zpracování originálního příběhu je ale celkově vzato na úrovni a na rozdíl od souputníka na stejném levelu - Bridge of Spies, rovněž okupující kina, má tenhle snímek o poznání víc života, osobitosti a emocí. Roque Banos bude za pár let nový Hans Zimmer. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Některé momenty jsou neuvěřitelné (lezení do nitra mrtvé velryby, chrlení krve, záběry z výšky a pod hladinou taky super) a celkově mě film hodně bavil, proto nakonec za mě relativně velkorysé 4 hvězdy, i když 3 by asi byly adekvátnější. Hodně se mi líbila hudba a kamera (i když ve filmu je na můj vkus nějak moc detailních záběrů na tváře herců), a rozhodně to je film, která má v sobě hodně divácké atraktivity. Naopak mě totálně nebavila ta přehlídka námořnických výrazů pro nejrůznější plachty apod. - tvůrci si podle všeho museli dát značnou práci s tím zjistit si, jak se co tehdy na lodi jmenovalo a jak se taková loď vůbec řídila, ale ve filmu to v konečném důsledku nemá žádný význam, a kdyby se celé to překomplikované vyplouvání na moře omezilo na lakonický rozkaz "napnout plachty", vyšlo by to úplně nastejno (čímž je mj. řečeno, že by ten film klidně mohl být o 20-30 minut kratší). Vyloženě problém ale mám s tím, že mi ten film v podstatě říká, že bych měl sympatizovat s chlapíky, kteří vyráželi na moře vraždit ty velkolepé tvory, aby - jen považte! - se jejich tuk následně mohl spálit v pouličních lampách. Tak jako tolikrát předtím, člověk se neubrání úžasu nad tím, jakými cestami se občas ubírala západní modernita (resp. to, čemu 19. století honosně říkalo "pokrok"), a co předcházelo dnešnímu světu. Film je tak zajímavý i jaksi z "osvětového" důvodu, byť sledovat všechnu tu velrybářskou řezničinu není pro citlivější duše nic příjemného - dokonce by se se nebylo možné divit, kdyby někdo těm námořníkům jejich utrpení přál - "dobře jim tak, to mají za ty sudy velrybího oleje". Vzato kolem a kolem, pokud jsem si z tohoto filmu něco odnesl, je to chuť bezprostředně po opuštění kina oprášit z knihovny Melvilla a znovu si ho přečíst - některé věci bych teď asi viděl jinýma očima. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hlavnou postavou je poddôstojník Owen Chase (Chris Hemsworth tu akoby z oka vypadol Edwardovi Kenwayovi z videohry Assassin's Creed IV: Black Flag). Film nespadá do pomalého rozprávania a už od začiatku precízne servíruje v rýchlom tempe pokrivené spoločenské väzby, ktoré po čase hrajú významnú úlohu. Aj keď film pláva na digitálnej vlne, zážitok mu nemožno uprieť. Ron Howard mieša viac filmov do jedného. Vidno dobrodružnú púť za hranicu poznaného, v druhej polovici psychologickú rovinu a survival film, v neposlednom rade aj žáner monster movie. Obsahovo sa Howardova verzia od knihy odlišuje hlavne menoslovom postáv a príbehovým vyústením. Absencia zdravého rozumu je ale do filmu pretavená priamo z knižnej predlohy, zásady sa teda nemenia a myšlienka je v obmenenej forme zachovaná. Nechýba dobové vykreslenie, ktoré je jedným z najsilnejších vizuálnych podnetov. Digitálny mág Anthony Dod Mantle obohacuje film o experimentálne zábery, dokonca až krvilačné detaily. Nezostáva nič než tlieskať. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|88%| Trailer mě až tak moc neoslovil, s velkým zdráháním jsem si to nakonec pustil a nakonec jsem byl velmi mile překvapen. Nebyl to nějak složitý snímek, ani scénář. Vše bylo celkem jednoduché. Veškeré scény byly zajímavé, napínavé, perfektně natočené, ke konci filmu dost realistické. Nenudil jsem se ani vteřinu. Abych dal plný počet hvězd, něco málo bych snad přidal, či poupravil, nevím, prostě na úplný počet to nebylo, furt to není až tak můj žánr, ale to neznamená, že jsem si film neužil. Určitě se k němu vrátím ještě později. Blížící se finále filmu mi trochu připomnělo scény z filmu Nezlomný. Natočeno to bylo perfektně, dobré efekty, např. zničení lodi proražením velryby. Vizuální stránka byla také úchvatná – velryby tomu dost napomohly. Chris Hemsworth jako hlavní herec to sehrál skvěle. Stejně tak jako zbytek ostatních. Hudba byla dobrá. No, víc dodávat nemusím, to chce vidět. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Existuje nějaký film, kde se většina herců svých rolích nezhostila příliš důkladně, kde jsou chartery jimi hrané spíš jednorozměrné a kde někdy zamrzí přílišné použití cgi? Ano, existuje a je to V srdci moře, poctivý dobrodružný film, který si z různých klasik bere mnohé (konec konců, celé je to orámováno Bílou velrybou a vypravováním pro uši páně Hermana Melvilla), takže je tu například čtrnáctiletý vypravěč, co vypráví o hrdinství mužů na lodi, ale zároveň tu není nic klasicky šestákového (i když některým páteřím by možná slušel větší ohyb, ale i takhle je výsledek zcela hoden příběhu). Ono i to slabší herectví a jednorozměrnost postav zcela patří k věci - k dobrodružným charakterům se docela hodí ono upnutí na jeden cíl (případně vícero, pravidelně se měnících -. velryba, velryba, přežít, velryba atd.). A takových filmů je dnes sakra málo. Ano, klidně mohlo být levnější cgi nahrazeno komornějšími záběry, ale obávám se, že pak by tenhle film působil až příliš jako bludný přízrak, co dorazil z vod klasických dobrodružných filmů z dob před několika desítkami let. PS: vesmírná vydra s chapadlama to sice není, ale i tak je onen obludný kytovec vpravdě impozantní ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)
  • Námět filmu je založen ma skutečném příběhu lodi Essex, která byla napadena a potopena vorvaněm v jižním Tichém oceánu v roce 1820. Tato událost inspirovala Hermana Melvilleho k napsání knihy "Moby Dick". Děj filmu současně mapuje příběh knihy "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" spisovatele Nathaniela Philbricka, která vyšla v roce 2000 a jež byla v USA oceněna prestižním oceněním National Book Award za literaturu faktu. (Tristan Rafael)
  • Název filmu odkazuje na starozákonní „Knihu Jonáš“. V ní se prorok Jonáš ocitl „v srdci moře“, tedy v břiše velké ryby (tradičně chápané jako velryba). (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama