Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (544)

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Není nad to zajet na velryby s partou kamarádů a nechat, na rok či dva, svoje manželky čekat doma ve vší počestnosti. Práce blbě placená, ale se spoustou čerstvýho vzduchu učaruje i mocného Thora, který je tak snaživej, že se má stát kapitánem. Jenže protekce byla svině odjakživa a tak se bude muset spokojit s místem prvního důstojníka a tunou slibů, že příště bude Captain America už rozhodně on. Hodí se to na papír a k vlastní lodi už stačí jen maličkost - 2000 barelů velrybího oleje. To se dá sfouknout za den. Jenže jen na jednom zázračném místě, kde bílá velryba dává dobrou noc všem, co se přiserou do jejího teritoria a navíc se tam pluje kurevsky dlouho. To kluky ale neodradí a pustí se do akce. Připlujou, uviděj, potopěj se... A tak mocný Thor místo velrybího tuku a lodí pod prdelí trčí ve člunu s pár dalšíma, co ten průser přežili a čeká ho pár tisíc kiláků domů se sucharem v kapse, deci vody v lahvi a ve společnosti nasranýho Morbidního Dyka. Pak už je jen otázkou času z koho se stane lidská konzerva a kdo bude díky kámošovu masu trpět o něco delší dobu. Doporučuje 8 vorvaňů z 10. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná o tom, jak těžký život měli velrybáři a čím vším si museli projít, aby uživili rodinu. Film stojí a padá s výkony herců a s celkovou atmosférou. Obojí bylo nad očekávání. Celý vzhled filmu je unikátní a ten žlutý filtr mě neskutečně bavil. Nicméně Hemsworth je tím, kdo táhne celý film. Ten chlap má tolik charisma, že by na té loďce mohl blouznit celý film sám a já bych na to šla stejně tak. Ne, není to revoluční film, ale je to právě ten tip filmů, který mi v dnešní době chybí. Historický film s lidským příbehem o přežití, který 120 minut bez přestávky baví, dojme a nechá vás toužit po tom, aby byl ještě o hodinu delší. 7,5/10 ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jinak dobří herci zabití nudnou story o nudných námořnících v nudném vizuálním podání v čele s velkým nudným nic, které původně mělo nejspíš celý příběh pohánět. Inu, paradoxně nejvíc ten film funguje, když se v něm nic neděje. Jakákoli snaha vyvolat akci či napětí, končí pokaždé nehoráznou marností. 4/10 P.S. Ben Whishaw a Brendan Gleeson jsou na filmu to nejlepší. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Film naštěstí tentokrát nesáhnul po přeceňované Melvilově kudlankovské rohypnoliádě a mořském zabijákovi soudných čtenářů, nýbrž po ryvájvlu, který dobrodružně mapuje bez Hermanovy pomatené grafomanie skutečně neskutečné trampoty lodi Esex s intelektuálně ambiciózním vorvaněm. Dostáváme tak zábavnou, dramaturgicky a režijně hezky zvládnutou verneovku a grýnpissáckou noční můru v jednom, vizualizovanou do škaredého digitálního mrdníku, kde mi Homotór, kterého kýtovec zase s přehledem přehrává na celé čáře, kupodivu nevadil tolik jako obvykle. Jen mě trochu mrzelo, že si ho vyhladovělá posádka moc nevšímala, i když byl s tím melírovaným ondulátem na hlavě vskutku xežrání, a s erkovým rejtyngem a kanibalistickými detaily by se mi to líbilo mnohem víc. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě to je klasických 7/10. FIlm mě nenudil, převážně bavil, ale nevidím důvod si ho pustit znovu. A je to škoda, hlavně kvůli Howardovi, jehož Rush bylo dechberoucí. I tady imho bylo vidět jeho nadšení, láska k materiálu, spousta detailních záběrů z lodi.. ale pro intenzivnější zážitek mi chybělo více příběhu, více lidského rozměru. Ale film mě přiměl koupit si knižní předlohu, na tu jsem opravdu zvědavý. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení probíhalo na ostrovech La Gomera a Lanzarote, ve Španělsku a v Londýně ve Velké Británii. (willy1)
  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)
  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama