Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (785)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smrt ve tmě je přesně ten typ hororu, který umí potěšit. Na malém prostoru se rozehraje boj o přežití, do něhož nemusejí zasahovat duchové ani jiné nadpřirozené síly. Příběh si vystačí s trojicí mladých zlodějíčků a jedním veteránem, jakožto obětí jejich vloupání. Velkou část filmu jsem fandil právě okrádanému slepci, neboť se pouze bránil. Když se ovšem tvůrci rozhodli jeho postavu překlopit k zápornému pólu, mé fandění se začalo neutralizovat, až nakonec přešlo k držení palců Rocky a Alexovi. Snímku nelze upřít parádní atmosféra, dávka napětí a celková působivost. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Alvarez je machr. V Don't Breathe dodal podobně intenzivní, energickou hororovou podívanou jako v předchozím remaku Evil Dead, ale opatřil ji nadto ještě i soudržným a v několika ohledech i překvapivým příběhem, který se odvíjí od jednoduché premisy, jež je ovšem vytěžena na maximum. Spokojenost takřka ve všech směrech. Trochu rušivých je snad jen těch několik "konců", kdy se několikrát zdá, že je "hotovo", ale vinou špatných rozhodnutí ještě hotovo není. Od zlodějíčků z Detroitu ovšem asi nikdo nemůže čekat, že se v krizových situací zachovají zcela rozumně, takže OK. Don't Breathe ovšem válcuje hlavně formálně a herecky - Stephen Lang coby slepý veterán je jedním z nejlepších hororových záporáků posledních let, Jane Levy kandiduje na novodobou Scream Queen, ta už toho za ty dva Alvarezovy filmy zkusila fakt dost, chudák :D ... Kamera, práce se zvukem, celková špinavá atmosféra TOP. Díky střídmé stopáži je film naprostou antitezí nudy, přičemž ovšem nelze vůči snímku zastávat ani opačnou kritickou pozici, že by šel publiku naproti - na to je příliš drsný a nepříjemný. Tedy přesně takový, jaký má horor být. Rozhodně jeden z letošních highlightů. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslím, že táto kombinácia hororu s thrillerom sa veľmi vydarila. Čistým hororom by som to nenazval, ale film má atmosféru a napätie na rozdávanie. Jednoduchý príbeh by sa v krátkosti dal zhrnúť do jednej vety, ale dôležité je ako k tomu režisér pristúpi. Z pohľadu zlodejov je bývalý slepý mariňák pekný hajzel, ktorý im ide po krku, ale z nestranného pohľadu sa chová tak, ako by sa zachoval asi každý odvážnejší chlap, jednoducho si chráni svoj dom a majetok. Film má krátku stopáž, je napínavý, svižný, stále sa niečo deje a to aj v momentoch keď sa slepý mariňák iba istým smerom "zadíva" a nastraží uši...Film obsahuje pomerne veľa tmavých scén, preto neodporúčam film sťahovať v pochybnej kvalite, ale počkať na kvalitu alebo na vydanie blueray alebo dvd. 80%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Thriller formálne nakrútený ako horor. Po krátkom asi desaťminútovom úvode je to nonstop adrenalínová akcia až do konca. Na to ako minimalisticky je to poňaté (80% filmu sa odohráva v jednom dome) je to do maximálnej miery vierohodné a nie sú tu v podstate žiadne deus ex machina zvraty. A v neposlednom rade má to ledva hodinu dvadsať, no postavy to má lepšie načrtnuté ako niektoré dvojhodinové filmy. Masterpiece! ()

castor 

všechny recenze uživatele

O horor nejde, o solidní thriller ano. Samozřejmě musíme tvůrcům leccos odpustit, ale sedlo si to všechno poměrně dobře. Nevidomý děda sice má hodně velké štěstí, že přesně sáhne po krku oběti, ale tvůrci na malém prostoru sehráli docela fajn divadlo. Uruguayský režisér Fede Alvarez nabízí látku, kterak se z lovců stávají kořisti. Tři kamarádi zmákli už několik vloupaček. Vesměs rutina, ale teprve vybílení domu starého muže má být jízdenkou za lepším příštím. Hlavně ženský element „gangu“ chce zmizet z Detroitu a nulové perspektivy kamsi za teplem. Jenže protivník je nasraný válečný veterán, který přišel nejen o zrak, jeho dům místy připomíná opevnění a tragický hrdina obecně nenechá omladině vydechnout. Tma, slepota, beznaděj, nejednoznačnost postav. A trošku do očí bijící vytrvalost. Klidně bych o deset nebo patnáct minut zkrátil, protože všichni na obou stranách barikády jsou nezdolní, vždy se osypou nebo se po solidní nakládačce odplazí. A za chvíli jsou jak čiperky. Místy je to hodně na sílu. Vypadá to na konec, ale ten ještě nepřichází. Ani za pět minut. Ani pak. Jinak je to prostě jednoduché: tři teenageři chtějí krást, ale nakonec se pokoušejí za každou cenu pláchnout ze zamčeného domu. Sam Raimi v producentském dohledu o sobě dává zase vědět, Alvarez se i díky předchozímu slušnému Lesnímu duchu stává velmi zajímavým tvůrcem. Jen nesouhlasím, že by těch dechberoucích scén bylo nějak hodně. Prostě dobře odvedená práce!! Překvapení ve sklepě fajn!! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (28)

  • Stephen Lang (slepý muž) nosil během natáčení speciální kontaktní čočky, které výrazně omezovaly jeho vidění, zejména při slabém osvětlení. Ostatní herci zase ve scénách odehrávajících se ve tmě nosili čočky, díky nimž vypadali, jako by měli rozšířené zornice, a které také omezovaly jejich vidění. (-bad-mad-wolf-)
  • Ke konci filmu se Rocky (Jane Levy) schová před psem do auta. Následujících několik scén se pak střídá čisté a špinavé okénko. (Blowler)

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama