Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rivettova adaptace slavného románu Na větrné hůrce transponuje děj na francouzský venkov 30. let a soustředí se na zničující vztah mladé Catherine (Fabienne Babe) a Rocha (Lucas Belvaux). Catherine žije na statku se svým bratrem a Roch zde slouží jako čeledín poté, co se jej kdysi Catherinin otec ujal jako sirotka. Mezi mladými lidmi vzniká citové pouto, kterému však okolí nepřeje a Roch po několika Catherininých projevech nestálosti prchá. Když se po několika letech vrací, je Catherine vdaná a on se touží pomstít. (garmon)

(více)

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Po Jeptišce, Noroit a Haštěřilce je tohle můj další Rivette - adaptace. Je to velmi čisté kino - rozhodně nemá už vůbec nic z Godarda a Nouvelle vague, spíš připomíná Bressona - ve výběru herců (vesměs velmi mladé a astenické osoby, takřka neherci - působí velmi svěže), v jejich vedení. Výprava filmu je velmi stylizovaná a "retro"; velmi pečlivá - a puristická. Zrovna tak snímání. Oprava - v snímání se občas objeví úchvatný osmdesátkově manýristický moment - dohromady s hudbou nejčastěji. Často jsem měl dojem jakési chudoby - nikoliv chudobnosti prostředí, ale redukce prostředků. Někdy to vedlo až k pocitu, že Rivette přiznává adaptaci, hru; že nejde o realismus - to se týkalo i choreografie některých záběrů a od Rivetta to znám. Berssonovsky působil i skoro "loutkový" výsledek leckterých scén. Přišlo mi dokonce, že Rivette obraz deformuje do vertikály, aby odhmotnil už tak hubené herce. Možná to ale bylo jen kopií. Bohužel negativní stránkou téhle estetiky je bezbarvost a totální absence vzruchu. Je to film jak kdyby vám někdo předčítal. Řekl bych, že si tu Rivette zkoušel prostředí a prostředky pro Krásnou hašteřilku. Tam byl ale navíc přítomný vzrušující aspekt vzniku kresby. Jo - je zde velmi krásná hudba, naprosto mimózní - lidová Bulharská - a přesto bez výhrady pasující. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Formalistní, puristické dílo připomínající Bressona nejen formou, ale i tématem zla, které vítězí i ničí. Velmi volný temporytmus lze charakterizovat aforismem, že jde sice o jeden z nejkratších Rivetteho filmů, ale působí dojmem, že je nejdelší -:). (Vidět film ve své době, tak bych jej hodnotil možná výše...) Komentáře: https://www.eyeforfilm.co.uk/review/the-wuthering-heights-film-review-by-caro-ness http://seul-le-cinema.blogspot.com/2009/02/hurlevent-wuthering-heights.html ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama