Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování klasické literární temnější romance. Není to nijak překvapivě výrazné, není to novátorské, je to spíše taková klasika, kde se hraje na dobré kostýmy a hlavně věrohodné prostředí, ale to vše by bylo k ničemu, kdyby tu nebyly dobré herecké výkony. A ty zde v podání obou hlavních herců jsou. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak tohle fakt ne... Prostě se omlouvám všem, kterým se to líbilo, a hvězdičkovali o sto šest (a že jich tady je pěkná řádka) ale mně se to nezamlouvalo vůbec. Poprve jsem to viděla už před dvaceti lety a k dnešku si pamatovala jen to, jak strašlivě se mi to (už tenkrát) nelíbilo a že v tom hrál můj tehdejší oblíbenec Jonathan Firth (v tv totiž ve stejné době běžel Covington Cross a mimochodem i dnes konstatuju, že vcelku slušně, teda na těch pár minut, co v tom byl). Pocit, bohužel, přetrval, je stejný i ze zhlédnutí dnešního, znovu se mi to nelíbilo, mám ráda věci hezké a romantické, nikoli ponuré a plné děsů, zloby a nočních můr a sebelásky (protože lásky v tom nebylo ani, co by se za nehet vešlo), toho si člověk v životě užije dost a dost, tak proč bych na to, do Prčic(e) měla koukat ve filmech a číst o tom v knihách? A když už bych o to stála tak, ať už je to aspoň ze života a ne výplod něčí (choré) fantazie, nevidím na tom nic ani pěkného ani zajímavého, snad jen herecké obsazení a že děj započal v určitém okamžiku autorkou vyprávěného příběhu a na konci se do téhož zase vrátil, aby byl příběh dokončen uplně. A nikdo mi nevymluví, že autorka předlohy Emily Brontë byla, s prominutím, divná (i když náměty pro své romány prý čerpala ze života) a doufám, že už mě nikdy nenapadne se podívat na nějakou jinou adaptaci, či si od ní dokonce něco přečíst, protože by se z mé strany zřejmě jednalo o duševní masochismus... ()

Reklama

Violeta

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit, protože jsem to viděla před tisíci lety a pamatuju si jen jedno jediné - ona, myslím, leží na posteli, on stojí nad ní a naléhavě říká: "Proč jsi zradila své srdce, Kety?" Přesně takhle si to pamatuju, doslova, nevím proč se mi to tak zarylo, proč to na mě tenkrát tak strašně zapůsobilo. Jak říkám, vůbec nehodnotím, jen jsem si chtěla trochu nostalgicky "ublejt", když už jsem se proklikala až sem. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem bohužel neměla ponětí až do osudové hodiny angličtiny. Ještě před jeho spuštěním jsem si říkala: fajn, naučím se na zkoušení. Ale to jsem se naivně přepočítala. Jakmile totiž film začal, naprosto mě pohltil a nepustil až do závěrečných titulků. Příběh pomstychtivého a chladného Heathcliffa, jehož srdce je tolikrát zlomené a smrtelně raněné, že již nedokáže rozdávat nic než bolest a žal, svobodomylsné Cathy, která vidí život jen jako hru a tím zraňuje nejen své okolí, ale i sama sebe, ale také příběh potomků, kteří trpí za činy svých rodičů a jsou zraňováni pro něco, za co nemůžou. *** Naprosto perfektní atmosféra podtržená emotivní a výraznou hudbou a především okouzlujícími hereckými výkony. Zmínit musím především hlavní postavy v podání Juliette Binoche, která zde v dvojroli Cathy a její dcery předvádí opravdu úctyhodný výkon, a Ralpha Fiennese, jehož postava krutého Heathcliffa mě zasáhla asi nejvíce. Jeho kultivovaný vzhled v kontrastu s krutostí jeho činů vyznívá opravdu silně. Navíc Ralph Fiennes pro mě představuje nejdokonalejšího záporného hrdinu této doby, jelikož naprosto dokonale dokáže skloubit ukrutnost dané postavy a jejích zločinů s utrpením, které se odehrává uvnitř jejího nitra. Proto umí v divákovi vyvolat jak opovržení, tak soucit, což dokáže zapůsobit opravdu hluboko a emotivně. Důležitým faktorem je krom hudby a hereckého obsazení také skvěle padnoucí prostředí vykreslující pochmurnou náladu celého příběhu. Zasloužených 100%. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Martyrium lásky zmítané v hávu "montecristovské" msty. Srdce Heathcliffa bije jen pro tu jednu jedinou, avšak neopětovaná láska Cathy, pokryje jeho srdce jinovatkou chladné mizantropie. Duše zasažená šípem zrady se zaprodá ďábelské manipulátorské odplatě. Tenkost hranic, kontrast lásky a nenávisti v grimmovsky laděné mysteriózní poetice anglického venkova a mytologických akordech hororové melancholie. Démonický "černokněžník" Ralph Fiennes jako elegantně temný vládce Větrné hůrky s mrazivou přitažlivostí ztělesňuje uhrančivé zlo, z něhož se (za)tají dech. Heathcliffovi vtiskuje doteky křehké zamilovanosti, nářky zanícených citů, odstíny bolesti zachvácené posedlou žárlivostí, živelnou nenávistí a mstivou krutostí. Jeho oči jsou skutečným oknem do "katakomb" Heathcliffovy tesklivé duše. Z jeho pohledů šlehají blesky charismatické černoty, děsivosti a zloby. Kamenné srdce je ve skutečnosti jen maskou plačící duše, zlomeného citu, tváře nešťastné a zklamané bytosti. Spiritistická posmrtně snová katarze vroucího objetí Heathcliffa a Cathy na milovaném vřesovišti budiž jakýmsi magickým vykoupením oné zhrzené pozemské lásky. Duše Heathcliffa čas od času bloudí Větrnou hůrkou jako memento zranitelné rozervanosti a niterné vášně v rozsudku citu, který zažehl plamen zášti a spálil veškeré kvetoucí bytí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Paramount Pictures bola nútená použiť meno autorky v názve filmu, pretože Samuel Goldwyn Studio (neskôr Metro-Goldwyn-Mayer) vlastnilo práva na jednoduchý názov Wuthering Heights kvôli autorským právam na ich filmovú verziu románu z roku 1939. (Arsenal83)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama