Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Inferno se známý symbololog (opět v podání Toma Hankse) pouští do pátrání po stopách, které souvisí se samotným Dantem. Když se Langdon probouzí se ztrátou paměti v italské nemocnici, spojí své síly se Siennou Brooksovou (Felicity Jones), doktorkou, do které Langdon vkládá naděje, že mu pomůže ztracené vzpomínky znovu získat. Společně se pouští do závodu s časem, který je provede napříč celou Evropou ve snaze zabránit smrtícímu globálnímu spiknutí. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (671)

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle série je pro filmové plátno zřejmě prokletá. Zda je to režisérem Howardem nebo tím, že některé bestsellery by měly zůstat jen na papíře, nevím. Ale po dvou předchozích zastaveních je i Inferno silně obyčejné a řemeslně průměrné povídání, které dešifrování záhadných kódů představuje jako úsměvnou a často náhodnou hru. Panoramatické záběry na italské památky ještě jaro nedělají, fakt ne. Země je přelidněná a bude hůř, což šílený ekolog řeší po svém. Našemu hrdinovi alias Štístkovi přichystal jakousi schránku s bakteriemi moru, symbolog Langdon se prozatím probouzí v nemocnici s ošklivou ránou na hlavě a dočasným výpadkem paměti (a s otravnými apokalyptickými vizemi), vzápětí mu jde o kejhák, takže startuje honička, která má několik zastavení, ve kterých nám ukáže tajné vchody různých muzeí, okomentuje nějaký vzácný exponát a pak se (často náhodně) dostane z další zapeklité situace, aby byl blíž záchraně lidstva. Je to blbé, přitom se to tváří nesmírně vážně. Místy prostě docela peklo. A Tom Hanks? Frajer, kterému ovšem mnohem víc svědčí obyčejný chlapík v neobyčejné situaci (Sully, Kapitán Phillips, Terminál, Trosečník ad.), než nějaký hrdina. Felicity Jones bohužel zklamání. Mezi dvěma a třemi hvězdami, sorry. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Běhá Tomáš okolo, dokud není hotovo. Takhle náročný den má leda tak bagr na stavbě, profesor Langdon se nezastavil ani když omdlel. Doufám, že si na film zajdou všichni remcalové, kteří by strašně moc cestovali, ale nemají čas. Přitom jen jižní Evropa se dá očividně v klidu sfouknout za půlden. K filmu samotnému bych měl napsat asi něco ve smyslu, že když si ho dva dny po projekci musím připomínat v galerii, mám buď já na krku stejný vpich jako Langdon anebo si Hauvárd plete film s kombinačním slalomem. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Shit, jak může být jeden herec ve stejném roce naprosto geniální a napodruhé kompletně k pláči? Tome, co to sakra mělo být? Rone, Hansi, to jako vážně? Takhle by to chlapci nešlo, tohle je vztyčenej prostředníček divákovi ve formě na zakázku ušitého zboží, do kterýho nikdo nevložil ani tu sebemenší kapku zájmu. Jít na tohle do kina, tak emailuju tvůrcům, že chci zpátky peníze. A dvě hodiny života. Inferno indeed. 2/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Predchádzajúce dva diely som akceptoval čiastočne ako filmy zo starej školy. Proste dobrodružstvá s prekvapeniami, ktoré zabávali okrem iného svojou tuposťou. Inferno je už ale formálne relatívne zbesilé, chce byť príliš moderné až vás začnú z kamery bolieť oči. Pritom dej nás núti sa neustále pýtať na otázky ohľadom motivácií postáv a prečo čo ktorá robí a nie na to, na čo sa pýta Langdon. Po zásadnom a predvídateľnom zvrate v polovici je to už celé priamočiare až do konca a ničím ma to neprekvapilo, či skôr prekvapilo slabým finále. No je to tak trochu ako so Sherlockom, ktorého mnohé adaptácie dlhé desaťročia nedokázali vzbudiť tú atmosféru, ako sa darilo knihám. Inferno nebude v knižnej podobe žiaden zázrak, ale z filmu je cítiť, že sa musí zábavne čítať a atmosféru mať bude. Takže u mňa kvalita trilógie stále klesá. VIDENÉ ZNOVA 3/2023: Opätovné pozretie celej trilógie trochu mení môj pohľad na vec. Howard režíruje stále dobre, ide o eye candy záležitosti a Inferno za svojimi predchodcami vlastne nezaostáva. Naopak Da Vinci ma opätovne skôr sklamal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ať už to byla Šifra nebo Andělé a démoni, tak pokaždé se jednalo o dobrodružné filmy, u kterých jsem měl pocit, že respektují původní knižní předlohu. Inferno si s ní ale ledatak vytírá prdel a vůbec nechápu, jak je možný, že to Ron Howard mohl dopustit. Vždyť ty předchozí filmy tu myšlenku knihy v podstatě dodržely. Tady nejenom, že jí nedodržely, ještě jí v podstatě celou obrátily tak, aby se to hodilo samotnému filmu. A mrzí mě to, opravdu hodně mě to mrzí. Felicity Jones tu totiž má naprosto skvělou postavu. A možná, že to vnímám i proto, že jsem si jí jako herečku prostě oblíbil. Jako celek ale nemůžu jinak, než si stěžovat. Inferno není dobrý film. A stejně tak by byl vysloveně průměrný, když bych neznal předlohu. Střih mi vadil. Vadilo mi to, že kostra příběhu je v podstatě stejná jako u předchozích filmů a absolutně jsem nepochopil, proč se film odkazuje na Danteho Božskou komedii, když to na hlavní myšlenku nemá, dle filmu, vůbec žádný vliv. A jestli jo, tak hodně okrajový. Osobně si tedy myslím, že Inferno je nejhůř zfilmovaná kniha, kterou jsem kdy viděl. A o to horší to je, když vidím, kdo všechno za tímto filmem stojí. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (19)

  • Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones) je v knize popsána jako žena s blond vlasy svázanými do culíku, zatímco ve filmu je bruneta. (chlastyml)
  • Počas nakrúcania vo Florencii produkcia poskytla dotáciu palácu Palazzo Vecchio. Táto dotácia poslúži na obnovenie miesta, kde je uložená skutočná posmrtná maska Danteho Alighieriho. (Zdroj: ITAfilm)
  • Na nakrútenie Langdonovej vízie pekla bolo použitých 9000 litrov falošnej cukrovej krvi. (Zdroj: ITAfilm)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (více)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (více)

Reklama

Reklama